Ακομα και το νερο στους ιδιωτες;

Στην Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού συμμετέχει η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης

Το μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα νερού στέλνει η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης κοινοποιώντας τη συμμετοχή της στην πανελλαδική Πρωτοβουλία για την Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού.

Γνωστοποιώντας τις προθέσεις της η Πρωτοβουλία τονίζει τα εξής:

«Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην προστασία των υδάτινων πόρων και τη διασφάλισή τους για τις επόμενες γενιές. Η ανεξέλεγκτη καπιταλιστική ανάπτυξη θεωρεί εμπορεύσιμα όλα τα φυσικά και κοινωνικά αγαθά, με αποτέλεσμα, το περιβάλλον και το νερό να αποτελούν αντικείμενα υπερεκμετάλλευσης και υποβάθμισης, κυρίως για τις αδύναμες πολιτικά και οικονομικά κοινωνίες, κοινωνικές ομάδες και περιοχές.

Το νερό από μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και όχημα ευημερίας, μεταβάλλεται σε μέσο πλουτισμού και εργαλείο μεγέθυνσης των ανισοτήτων και της αδικίας εις βάρος των αδύναμων αυτού του κόσμου.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ζωτικό και θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα. Η ιδιωτικοποίησή τους παραβιάζει το Σύνταγμα και είναι καταφανώς ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις 190 -191/2022 αποφάσεις της έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

  • Απαιτούμε, η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της, τις αποφάσεις του ΣτΕ για την απαγόρευση της αποξένωσης του κράτους από τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του νερού.
  • Επιστροφή ΤΩΡΑ των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Κράτος.
  • Ζητάμε άμεσα να σταματήσει η διαδικασία Εκποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) σε ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη και την ευημερία του ανθρώπου.
  • Οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης αποτελούν ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Καλούμε πολίτες, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικές, καταναλωτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς, πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών, την εκκλησία, να συμβάλλουν στην διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού ως κοινού και κοινωνικού αγαθού, να αποτρέψουμε την παράδοση του ΕΥΣ στους ιδιώτες».

Κλείνοντας η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτοβουλία μέσω των εξής συνδέσμων:

site: protovoulia-dimosio-nero 

facebook: dimosionero

twitter: DemosioGia

email: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.