Ακομα ευρυτεροι Ευρωπαικοι οριζοντες για τα σχολεια της Ροδοπης μεσω του Erasmus+

Απαντήσεις και οδηγίες για τη συγγραφή επιτυχημένων προτάσεων για την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με δομές από όλη την Ευρώπη

Τις ευρύτερες δυνατότητες που προσφέρει, πέρα από την κινητικότητα, το πρόγραμμα Erasmus+ γνώρισαν Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, Διευθυντές των σχολείων της Ροδόπης, καθώς και εκπαιδευτικοί στην ημερίδα που διοργάνωσε το Europe Direct ΑΜΘ την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο των Ημερών Erasmus (9-14 Οκτωβρίου) σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Όπως τόνισε εκ μέρους του γραφείου Κομοτηνής του Europe Direct ΑΜΘ η κ. Ηράκλεια Γκατζίνη είχαν αρκετές ερωτήσεις από εκπαιδευτικούς για την συγγραφή σωστών προτάσεων Erasmus ώστε να εγκριθούν, με την ημερίδα να αποτελεί την ευκαιρία να μάθουν για αυτές, να λύσουν τυχόν απορίες και να συζητήσουν για αυτές.

Συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και ιδρυμάτων

Εισηγήτρια για τα προγράμματα Erasmus+ ήταν η κ. Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που στην ομιλία της αναφέρθηκε στην μετάβαση από τις διεθνείς κινητικότητες στις συνεργασίες που προάγει πλέον το πρόγραμμα.

Επικεντρώθηκε δε στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τη Συγγραφή Επιτυχημένων προτάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Key Action 2 (Ka2)».

Ο κεντρικός άξονας 1, (Ka1) αφορά την Μαθησιακή Κινητικότητα των Ατόμων, που είναι πιο απλή κι γνωστότερη μέχρι σήμερα.

Όμως ο Κεντρικός Άξονας 2 (Ka2), για Συνεργασία μεταξύ οργανισμών και ιδρυμάτων, χρειάζεται πιο περίπλοκες προτάσεις, αλλά μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερες δυνατότητες. Επειδή λοιπόν στη χώρα μας έχουμε χαμηλές επιδόσεις, πιστεύει πως θα πρέπει να προσπαθήσουν, για αυτό και πραγματοποιούν ενημερώσεις σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε να ενισχύσουν την διεκδίκηση αυτών των προτάσεων.

Άλλωστε επειδή τα πράγματα είναι πολύ ανταγωνιστικά στον συγκεκριμένο τομέα, έχουν οδηγίες που θα μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν την απώλεια μονάδων στην αξιολόγηση της πρότασης. Αν τηρήσουν λοιπόν αυτούς τους κανόνες, η πρόταση θα πάρει υψηλή βαθμολογία, αρκεί βέβαια να έχει κάποια καινοτόμα ιδέα την οποία πρέπει να διαμορφώσουν και υποβάλλουν.

Ποιες δράσεις υποστηρίζονται

Η συγκεκριμένη βασική δράση (Ka2), παρέχει στήριξη για συμπράξεις για συνεργασία, στις οποίες περιλαμβάνονται οι συμπράξεις συνεργασίας και οι συμπράξεις μικρής κλίμακας, συμπράξεις για αριστεία, στις οποίες περιλαμβάνονται τα κέντρα επαγγελματικής αριστείας και η δράση του προγράμματος Erasmus Mundus, συμπράξεις για καινοτομία, στις οποίες περιλαμβάνονται οι συμμαχίες και τα μελλοντοστρεφή σχέδια και σχέδια ανάπτυξης ικανοτήτων στους τομείς της ανώτατης/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού, καθώς και ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.