Ακομα μπροστα σε ενα «κουβαρι» της ανευθυνοτητας

Παραμονή της λήξης των συμβάσεων τους η χθεσινή μέρα, μα οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στη Ροδόπη για άλλη μια φορά απέτυχαν στο να ξετυλίξουν το «κουβάρι» της ανευθυνότητας, που τους ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα. Άλλη μια απόπειρα χθες για αναζήτηση σαφούς και υπεύθυνης πληροφόρησης, σχετικά με τη διαδικασία εκταμίευσης της δεύτερης δόσης των δεδουλευμένων τους, που αντιστοιχεί στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Μα κι αυτή τη φορά εις μάτην η κινητοποίησή τους, δεδομένου ότι οι αρμόδιοι της συγκεκριμένης υπόθεσης εξακολουθούν να πετάνε το «μπαλάκι» ο ένας στον άλλο, δίχως να παρέχουν μια ξεκάθαρη ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των εργαζομένων.

Στο Υπουργείο Εργασίας οι ευθύνες από το ΚΜΟΠ

Γύρω στις 11 χθες το πρωί μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων της Κοινωφελούς, που απασχολείται κυρίως σε υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής, του δήμου Μαρώνειας-Σαπών και της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, κατευθύνθηκε προς το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού Κομοτηνής. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του Κέντρου στο γραφείο του και ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τα κεντρικά του ΚΜΟΠ στην Αθήνα και ειδικότερα με το νομικό τους σύμβουλο. Σύμφωνα με τα μέλη της αντιπροσωπείας, που συμμετείχαν στις συνομιλίες, ο τελευταίος διαβεβαίωσε πως τα χρήματα δεν έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΜΟΠ, ενώ εμφανίστηκε καχύποπτος ως προς το κατά πόσον το Υπουργείο Εργασίας διαθέτει πράγματι το αντίστοιχο κονδύλι, που αντιστοιχεί στις πληρωμές των εργαζομένων. Κι αυτό, επειδή το Υπουργείο Εργασίας φέρεται να ζητάει διαδοχικά διάφορα συμπληρωματικά έγγραφα τις τελευταίες ημέρες από το ΚΜΟΠ.

Στη γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας σήμερα ο περιφερειάρχης

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εργαζόμενοι δεν πήραν ούτε αυτή τη φορά σαφή απάντηση για την πορεία της διαδικασίας πληρωμής των δεδουλευμένων τους και επόμενος σταθμός τους ήταν η έδρα της Περιφέρειας. Απουσιάζοντος του περιφερειάρχη, οι εργαζόμενοι συνομίλησαν με τον εκτελεστικό διευθυντή, κ. Κώστα Κατσιμίγα, από τον οποίο ζήτησαν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Κατσιμίγας τους αντέτεινε ότι με τη γ.γ. του Υπουργείου έχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα ο περιφερειάρχης, που ήδη βρίσκεται στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι δε θα είχε ουσιαστική σημασία για την εξέλιξη του θέματος μια τηλεφωνική παρέμβαση προς το Υπουργείο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψε η ένταση, με ορισμένους εργαζόμενους να εκρήγνυνται υπό την ψυχολογική φόρτιση, που τους προκαλεί η αδυναμία εξεύρεσης μιας υπεύθυνης απάντησης. Σήμερα μάλιστα δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν νέα κινητοποίηση, ενδεχομένως στους χώρους δουλειάς τους.

Θυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι, που προσλήφθηκαν μέσω του ΚΜΟΠ στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα 3 μηνών συνολικά, 1875 ευρώ ο καθένας. Η δόση, την οποία διεκδικούν αυτήν την περίοδο, αφορά μόνο στους 2 από τους 3 μήνες δεδουλευμένων. Τα αντίστοιχα χρήματα του μήνα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη σύμβασή τους θα καταβληθούν σε απώτερο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στο ίδιο Πρόγραμμα, μέσω του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ όμως, έχουν πληρωθεί 3 μισθούς μέχρι σήμερα και παράλληλα έχουν τακτοποιηθεί κανονικά οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι τελευταίοι ανέρχονται σε 150 περίπου στο νομό Ροδόπης, ενώ οι συνάδελφοί τους που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και έχουν προσληφθεί μέσω του ΚΜΟΠ ξεπερνούν τα 1000 άτομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.