Ακομα αποκαλυπτεται η αρχαια Μαρωνεια
Τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές εργασίες που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο Μαρώνειας, στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση – Διαμόρφωση οδού Μαρώνειας- παραλίας Πετρωτών-ορίων Ν. Έβρου» παρουσίασαν στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, (οι Χ. Καραδήμα, Ά. Μουσιώνη, Σ. Τσολάκης, Θ. Τηλιόπουλος, Ζ. Λέου, Ι. Γάτας, Μ. Φωτιάδη) στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2021 στην οδό, στο πλαίσιο βελτίωσης της οδού μήκους 14 χιλιομέτρων, που διέρχεται από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, διασχίζει την περιοχή των αρχαίων λατομείων μαρμάρου της Μαρμαρίτσας, τα τείχη της οχύρωσης του Αγίου Γεωργίου, διέρχεται από την παραλία Πετρωτών και τα νεκροταφεία της Αρχαίας Ζώνης, και καταλήγει στα όρια του Έβρου.
Την περιοχή αυτή διέτρεχε, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ένας μικρός χωματόδρομος, πλακοστρωμένος κατά τμήματα, τον οποίο ακολούθησε μόνο μία μοίρα του στρατού του Ξέρξη κατά την εκστρατεία του στην Ελλάδα, με τον κύριο όγκο του στρατού να την παρακάμπτει γιατί κατά τον Ηρόδοτο, ήταν δύσβατη.
Το ανάγλυφο της περιοχής, έχει μείνει αναλλοίωτο ανά τους αιώνες, και αποτελεί μέρος όχι μόνο ενός ιστορικού και αρχαιολογικού τόπου, αλλά και ενός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Η εικόνα που έχουν αποκομίσει οι αρχαιολόγοι από την ανασκαφή των τριών κτιρίων που παρουσιάστηκαν στην επιστημονική συνάντηση, είναι ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά, πιθανότατα Δημόσια Κτίρια, στο κέντρο της Μαρώνειας, κοντά το θέατρο και το Ιερό του Διονύσου, που βρισκόταν σε λειτουργία από το 2ο μισό του 4ου Αιώνα π.Χ., και είναι ενταγμένα σε ένα οργανωμένο Ιπποδάμειο σύστημα, που ο προσανατολισμός του υπαγορεύτηκε προφανώς από την κλίση του εδάφους.
Τα ευρήματα
Κατά την παρουσίαση έγινε αναφορά σε ενδεικτικά σημεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών του έργου, όπως ένα μικρό τμήμα τείχους, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, και ένα λιθόστρωτο, ενώ διερευνήθηκαν επίσης πέντε ταφές, σε διάφορα σημεία του έργου.
Στη Χιλιομετρική Θέση (Χ.Θ.) 1+600, κοντά στην είσοδο του αρχαίου Θεάτρου, αποκαλύφθηκαν δύο κάθετοι τοίχοι. Στην εσωτερική πλευρά του ενός τοίχου σώζονται τμηματικά οι απαρχές τριών τοιχίων. Η απόσταση μεταξύ των τοιχίων δεν είναι σταθερή, δηλαδή δεν παρουσιάζουν ομοιομορφία ως προς το μήκος και το πλάτος τους. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν, εκτός από κεραμική, περιλαμβάνουν έξι χάλκινα νομίσματα και ένα ακέφαλο ειδώλιο γυναικείας μορφής. Η κεραμική και τα νομίσματα χρονολογούν το κτίριο στα τέλη του 4ου και στις αρχές του 3ου αι. π.Χ., παρόλο που παραμένουν αρκετά στοιχεία προς διερεύνηση.
20 μέτρα βορειότερα, το 2003 είχε εντοπιστεί τάφος, καθώς και τμήμα κτιρίου, και από την διερεύνηση της θέσης στις πρόσφατες εργασίες, διαπιστώθηκε πως ο τοίχος συνεχίζει βορειοανατολικά, όπου αποκαλύφθηκε δεύτερο τμήμα του.
Στη Χ.Θ. 1+300, 75 μέτρα από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, αποκαλύφθηκε ακόμα ένα τμήμα κτιρίου, όπου σώζεται και τμήμα λιθόστρωτου δαπέδου, στο οποίο εντοπίστηκαν αρκετά ευρήματα, από βωμίσκους, πήλινα ειδώλια, κεραμική, χάλκινες αιχμές βέλους, και χάλκινα νομίσματα.
Τέλος στη Χ.Θ. 1+200, που βρίσκεται κοντά στο Ιερό του Διονύσου και ακόμα ανασκάπτεται, αποκαλύφθηκε τετράπλευρος χώρος και τμήματα τειχών. Από την διερεύνηση της περιοχής της οποίας η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει έρθει στο φως σημαντική ποσότητα χρηστικής κεραμικής, καθώς και άλλα ευρήματα όπως τμήματα από πήλινα ειδώλια, από τα οποία σώζεται αποσπασματικά και ένα ειδώλιο φτερωτής μορφής. Βρέθηκαν επίσης 35 χάλκινα νομίσματα στην ευρύτερη περιοχή.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.