Ακαδημαικη σταθεροτητα και αναπτυξη θελει για το ΔΠΘ ο Α. Πολυχρονιδης
Το όραμά του για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο θα προσπαθήσει να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της θητείας του περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο νέος Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, στην επίσημη πρώτη του με τους νέους Αντιπρυτάνεις.
Ο κ. Πολυχρονίδης σημείωσε πως πρωτίστως σημασία έχει η ακαδημαϊκότητα και η εξασφάλιση της εργασιακής ηρεμίας, μιας και θεωρεί πως υπάρχουν οι δομές ώστε να βρίσκονται λύσεις στα όποια προβλήματα μέσα από την ακαδημαϊκότητα του Πανεπιστημίου.
Επίσης προτεραιότητα είναι η διεύρυνση του ΔΠΘ ώστε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας- παρόλο που επιφυλάχθηκε για τα θέματα των νέων τμημάτων, για τα οποία γίνονται έντονες διεργασίες, για ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα- αλλά και η παραγωγή περισσότερου έργου από τα επιμέρους τμήματα και όλο το πανεπιστήμιο τόσο για την περιοχή όσο και για όλη την Ελλάδα.
«Ουσιαστικά να το αναβαθμίσουμε, να γίνει ακόμα καλύτερο και μπορέσουμε να είμαστε διεθνώς σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που έχουμε σήμερα» κατέληξε.
Ο Πρύτανης του ΔΠΘ σημείωσε πως το πανεπιστήμιο βρίσκεται ήδη κοντά στα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, και η διάθεσή τους είναι να πάνε ακόμα καλύτερα και αν ανέβουν ακόμα ψηλότερα στην κλίμακα αυτή.
Το ΔΠΘ άλλωστε διαθέτει όπως σημείωσε αυτή την δυνατότητα, μιας και τα τμήματα στη Θράκη είναι εξαιρετικά και προφέρουν ιδιαίτερο έργο, πολύ ψηλού επιπέδου.
Βήματα προς τα μπροστά για το πανεπιστήμιο
Για την αρχή μιας τετραετίας στην οποία το πανεπιστήμιο θα έχει τη θέληση να κάνει βήματα προς τα μπροστά, ώστε να ξεπεράσει προβλήματα και ό,τι το ταλαιπώρησε τα προηγούμενα χρόνια, μίλησε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κ. Φώτιος Μάρης.
Όσο για τα στοιχεία της αρμοδιότητάς του, ο κ. Μάρης σημείωσε πως η επιλογή τους είναι να δώσουν έμφαση στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη, μιας και τα οικονομικά καθορίζονται πολύ αυστηρά από το νομικό πλαίσιο αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας.
Για αυτό και θα πρέπει τα δύο πρώτα να είναι στο επίπεδο εκείνο που θα φέρει το ΔΠΘ στην επόμενη μέρα. «Η αναπροσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε επίπεδο χώρας», επισήμανε, «δημιουργεί ένα καινούριο πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να βρουν ρόλο και βηματισμό, και αυτό ακριβώς θα επικοινωνήσουν με την κοινότητα στην περιοχή της Θράκης, της Βόρειας Ελλάδας αλλά και όλης της χώρας ώστε το ΔΠΘ να έχει τον ρόλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θέλουν όλοι, και με βάση αυτόν να καλυφθούν όσα ζητούν οι κάτοικοι της Θράκης αλλά και όλης της χώρας από ένα Δημόσιο πανεπιστήμιο».
Θετικό περιβάλλον και δυναμικές δράσεις
Το επίδικο των επόμενων χρόνων είναι να δημιουργηθεί στο ΔΠΘ ένα περιβάλλον όπου θα ικανοποιηθούν και θα προβληθούν οι επιθυμίες και οι ικανότητες των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις ακαδημαϊκές δράσεις και δομές που έχει ανάγκη το ίδρυμα, σημείωσε η Αντιπρύτανης, Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, κ. Μαρία Μιχαλοπούλου.
Για αυτό και θεωρεί σημαντικό με τις δράσεις αυτές να μπορέσουν να καλύψουν, να ικανοποιήσουν αλλά ακόμα και να δώσουν ερεθίσματα στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων με τους οποίους ζουν, εργάζονται, τους στηρίζουν και στηρίζονται σε αυτούς.
Έμφαση στην ποιότητα αλλά και της ανάγκες ακαδημαϊκής και τοπικής κοινότητας
Στην ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την έρευνα με την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της κάθε κοινωνίας με έμφαση στην κοινωνική συνοχή στάθηκε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κ. Ζωή Γαβριηλίδου.
«Η πρυτανικές αρχές στο σύνολό τους», σημείωσε, «δίνουν έμφαση στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσα από τη γνώση, ενώ θα κριθούν στο τέλος της θητείας τους από τον τρόπο που θα διαχειριστούν την παραγωγή νέας γνώσης, την αναπαραγωγή γνώσης, αλλά και το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί για διδάσκοντες, προσωπικό και φοιτητές».
Ιδιαίτερα στο δικό της τομέα όπως εξήγησε θα δοθεί μεγάλη έμφαση αρχικά στην επιτυχή ολοκλήρωση της πιστοποίησης της Μονάδας Διασφάλισης της Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ιδρύματος, με τη διαδικασία λαμβάνει χώρα από τις 12-18 Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα υπάρχει η επιθυμία να αντιληφθούν τα μέλη ΔΕΠ τις αρχές διασφάλισης ποιότητας όχι σαν αγγαρεία, αλλά σαν ένα μηχανισμό που θα τους οδηγήσει να αποκτήσουν μια κουλτούρα ποιότητας.
Σε πρώτο πλάνο η προσβασιμότητα
Τέλος σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της προσβασιμότητας στις δομές του πανεπιστημίου τόσο των ΑμεΑ όσο και των ατόμων με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες, με στόχο να γίνει το πανεπιστήμιο 100% προσβάσιμο, ή όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό.
Επιθυμεί πάντως, σε δεύτερη φάση, να ανοίξει η κουβέντα για τον εθελοντισμό στο Πανεπιστήμιο.
Αναδιάρθρωση και «φυγή» στην Ηλεκτρονική εποχή
Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο κ. Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, ένα τομέα τον οποίο θεωρεί ιδιαίτερα δύσκολο γιατί οι διοικητικές δομές του ΔΠΘ είναι υποστελεχωμένες.
Για αυτό και έχουν βάλει σαν στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών του πανεπιστημίου, και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα δημιουργήσει πολλές συνέργειες και θα διευκολύνει το έργο των εργαζομένων.
Στόχος τους είναι να αναβαθμίσουν πολύ το χώρο εργασίας και να καταστήσουν το ΔΠΘ ένα πολύ ελκυστικό προορισμό για μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί θεωρούν πως θα πρέπει το πανεπιστήμιο να γίνει σύντομα προορισμός για νέους υπαλλήλους.
Παράλληλα στοχεύουν στη δημιουργία του Εσωτερικού κανονισμού του πανεπιστημίου, ο οποίος θα διασφαλίζει την ακαδημαϊκότητα δίνοντας έμφαση στην ελευθερία έκφρασης, τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές αρχές στη λειτουργία του πανεπιστημίου σε όλα τα επίπεδα.
Τέλος όπως εξήγησε ο κ. Σανδαλτζόπουλος ελπίζουν στην αναβάθμιση του «brandname» του ΔΠΘ, δηλαδή την εικόνα που έχουν στην τοπική κοινωνία και παραπέρα.
Το ΔΠΘ έχει βληθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, σε μεγαλύτερο, κατά την άποψή του, βαθμό από ότι έπρεπε, για αυτό και ελπίζει πως στα επόμενα τέσσερα χρόνια να αναβαθμίσουν πολύ το όνομά του πανεπιστημίου με ουσιαστικές δράσεις σε όλους τους τομείς.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.