Αιγειρος και Κοσμιο τιμησαν τον Αγιο Αθανασιο

Στις ακολουθίες χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων

Τον προστάτη και πολιούχο του οικισμού τίμησε παραμονή της εορτής του Αγίου Αθανασίου η Αίγειρος.

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος στο ομώνυμο εκκλησάκι, για να ακολουθήσει η περιφορά της εικόνας του Αγίου Αθανασίου στους δρόμους του οικισμού, βασταζόμενη από δύο νέους, συνοδεία ιερέων, κοριτσιών με παραδοσιακές φορεσιές του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου και πλήθος κόσμου.

Ανήμερα της εορτής, έλαβε χώρα  πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ παραδοσιακά οι κάτοικοι του χωριού ετοίμαζαν τα παραδοσιακά κουρμπάνια, τα οποία ωστόσο φέτος λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκαν.

Όπως υπενθύμισαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου η εικόνα του Αγίου Αθανασίου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς την έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από το Μουζάλη της Ανατολικής Θράκης.

Τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν το 1930, ενώ μέχρι τότε οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στην Μεσσούνη στο ναό της Αγίας Τριάδας.

Η μνήμη του Αγίου τιμάται όμως ιδιαίτερα και στον οικισμό του Κοσμίου.

Εκεί βρέθηκε την κυριώνυμο ημέρα της γιορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, τελώντας τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.