Αγροτες και κτηνοτροφοι θετουν βετο στην ολοκληρωτικη καταστροφη του πρωτογενους τομεα

Σχηματίζουν μέτωπο και απαιτούν προεκλογικά δεσμεύσεις από το σύνολο του πολιτικού κόσμου - Για μη εφαρμογή των απαιτούμενων από το τρίτο μνημόνιο

Στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων όλης της χώρας σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπει για τον κλάδο το τρίτο μνημόνιο αλλά και τις επερχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κομοτηνή με στόχο την ενημέρωση των συναδέλφων τους στη Ροδόπη.
 
Αγρότες που ανήκουν στους αγροτικούς συλλόγους των Δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών συγκεντρώθηκαν στην προσωρινή έδρα του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, στην Πλατεία Ειρήνης και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα όσα είχαν να καταθέσουν οι συνάδελφοι τους κ.κ. Γιάννης Παναγής, γραμματέας και Χρήστος Γκόντιας, επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, σχετικά με τα αγροτικά δρώμενα και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, επικεντρώνοντας στη σύσταση ενός κοινού πανελλαδικού μετώπου για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην παραγωγή. 

Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής «Τα όσα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο για τον αγροτικό κλάδο θα τριπλασιαστούν του χρόνου, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε μία μικρή επανάσταση»

Σε ρόλο οικοδεσπότη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Κυριαζής, ο οποίος δήλωσε πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή που βρίσκεται εν εξελίξει. Όπως εξήγησε ο ίδιος «η συμμετοχή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα είναι η μοναδική λύση πλέον στην εποχή μας» τονίζοντας πως το μοναδικό βιώσιμο επάγγελμα σε ό,τι αφορά την Ροδόπη είναι σήμερα αυτό του αγρότη, απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους συναδέλφους του σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να συμμετέχουν στις προσεχείς κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση του μη αφανισμού του κλάδου. Ο κ. Κυριαζής τόνισε πως τα μέτρα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο για τον αγροτικό κλάδο, θα τριπλασιαστούν του χρόνου και γι’ αυτόν τον λόγο όπως τόνισε «θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να κάνουμε μία μικρή επανάσταση, να σηκωθούμε και να βγούμε στους δρόμους, και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια». 

Χρήστος Γκόντιας «Θα πάμε στις κάλπες να ψηφίσουμε με τρακτέρ, με κομπίνες και ό,τι έχει ο καθένας μας, αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι ως κλάδος»

Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων κ. Χρήστος Γκόντιας, αναφερόμενος στα όσα προβλέπονται για τον πρωτογενή τομέα στο νέο μνημόνιο, έκανε λόγο για την «ταφόπλακα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα» υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «ανεξαρτήτως από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει στις εκλογές, μονοκομματική ή πολυκομματική, εμείς κοιτάμε τον κλάδο μας και το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη λαίλαπα που έρχεται». «Εμείς ζητούμε εδώ και πολλά χρόνια δικαίωμα στην παραγωγή και κατ’ επέκταση δικαίωμα στην ζωή» συνέχισε ο ίδιος για να επισημάνει «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κυβέρνηση και αναρωτιούνται κάποιοι σε ποιον τα λέμε όλα αυτά. Τα λέμε σε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται απέναντί μας αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να δούμε τι θα μας πουν όταν έρθουν μπροστά στα μπλόκα μας και πώς θα αντιμετωπίσουν όλη αυτή την κατάσταση. Εμείς θα πάμε στις κάλπες να ψηφίσουμε με τρακτέρ, με κομπίνες και ό,τι έχει ο καθένας μας. Αν δεν το πράξουμε αυτό είμαστε καταδικασμένοι. Αν προκύψει κυβέρνηση, η πιο απλή δικαιολογία που θα μας πει είναι ότι τα όσα προβλέπει το μνημόνιο έχουν ψηφιστεί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ πριν ψηφιστούν και πριν βγει κυβέρνηση».
 
Όπως τόνισε ο κ. Γκόντιας η προσπάθεια αυτή, της σύστασης ενός κοινού μετώπου αγροτών και κτηνοτρόφων, ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια «από ανθρώπους της παραγωγής που είχαν το ίδιο άγχος, την ίδια ανησυχία, το ίδιο σκεπτικό, τις ίδιες ιδέες». « Τους αγρότες τους ενώνει πάντα η ανάγκη» επεσήμανε και υπογράμμισε πως η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη από ποτέ. «Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με 24 νομούς. Θα δράσουμε όλοι συλλογικά, θα βγούμε στους δρόμους, σε τελωνεία και λιμάνια την ίδια μέρα και την ίδια ώρα για να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν» κατέληξε ο ίδιος. 

Γιάννης Παναγής «Δεν μπορεί μία από τις δύο ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας, να θες να τη σβήσεις και από την άλλη να κόπτεσαι και να μιλάς για παραγωγική ανασυγκρότηση»

«Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή, γίνεται για πρώτη φορά, γιατί αγγίζει τους πάντες και αυτό που μένει είναι να κάνουμε το αυτονόητο, να διεκδικήσουμε ξανά, όσα τόσα χρόνια διεκδικούμε, το δικαίωμα στην παραγωγή» τόνισε με τη σειρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κ. Γιάννης Παναγής επισημαίνοντας πως η «εκστρατεία» αυτή ενημέρωσης που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα γίνεται με σκοπό «να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε στις 16 Σεπτεμβρίου, από το δρόμο στη κάλπη να αναδείξουμε το αγροτικό ζήτημα».
 
« Όλοι έχουμε τα ίδια προβλήματα και ολωνών τα “χνώτα” μυρίζουν χωράφι. Είμαστε αυτοί που αγνιζόμαστε στους δρόμους όποιες και να είναι οι κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ να φορέσουμε κάποια μάσκα ή χρώμα χώματος» επεσήμανε ο ίδιος και συνέχισε « κόμμα μας και σημαία μας είναι η δουλειά μας και το σπίτι μας. Από εκεί ξεκινάμε. Είμαστε μαζί με οποιαδήποτε κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα πάνω από όλα ενδιαφέρεται για το καλό αυτό του τόπου. Δυστυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, οι μόνοι που δεν ενδιαφέρονται για το καλό αυτού του τόπου είναι οι ηγέτες και οι εκάστοτε ηγέτες που αναδεικνύονται. Ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να μεταφέρουμε μια άλλη διάσταση, συνειδητοποιημένη πλέον, για αυτό που ενδεχομένως να έρθει, που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έρθει, αν και εφόσον υπάρξει η ανάλογη αντίδραση». 

«Το “μέτωπό” μας είναι όλο το πολιτικό σκηνικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή»

Ο κ. Παναγής υποστήριξε πως «τα σύγχρονα οικονομικά και πολιτικά καθεστώτα λειτουργούν έτσι ώστε όσο πιο οικονομικά ασθενή καταφέρουν να σε κάνουν τόσο πιο αδύναμες θα είναι και οι διεκδικήσεις που θα επιδιώξεις» κάτι που, όπως είπε, εν μέρει έχει περάσει στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο. Στον αντίποδα του κλίματος αυτού της ηττοπάθειας όπως το περιέγραψε ο ίδιος «είμαστε εδώ για να πούμε ότι το δικαίωμα στην παραγωγή που ήταν το καίριο σύνθημα τόσα χρόνια, δεν θα το μετατρέψει κανείς σε δικαίωμα στην επιβίωση». «Δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή, μία από τις δύο ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας, να θες να τη σβήσεις και από την άλλη να κόπτεσαι και να μιλάς για παραγωγική ανασυγκρότηση. Δεν μπορεί να βγαίναμε κάποτε και να οργώναμε κυριολεκτικά δρόμους για αγροτικά πετρέλαια και αυτή τη στιγμή να έρχονται κάποιοι να σε αφανίζουν, να δημιουργούν συνθήκες δουλοπαροικίας στην ίδια σου την περιουσία, πλήρη φτωχοποίηση και πλήρη διάλυση της έστω και υποτυπώδους παραγωγικής βάσης που έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια» υποστήριξε και τόνισε πως για να ανατραπεί αυτό χρειάζεται συλλογικότητα και επαγρύπνηση.
 
«Το “μέτωπό” μας είναι όλο το πολιτικό σκηνικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή» τόνισε υποστηρίζοντας πως «τόσο οι κυβερνήσεις μας όσο και οι δανειστές έχουν κηρύξει ανοιχτό πόλεμο ενάντια στον πρωτογενή τομέα», ενώ κλείνοντας θέλησε να στείλει μήνυμα συστράτευσης προς τους συναδέλφους του επισημαίνοντας πως «αγώνας μάταιος είναι αυτός που δεν γίνεται, αγώνας που γίνεται πάντα κάτι φέρνει».

Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Κομοτηνής 

• Ευχαριστεί για τη συμμετοχή και την προσπάθεια αποκατάστασης της έννοιας της συλλογικότητας στην πόλη μας
 
• Απευθύνει πρόσκληση για τη νέα Γενική Συνέλευση στις 31 Αυγούστου


«Ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Κομοτηνής σε συνέχεια της πρώτης συγκέντρωσης από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Νομό μας και στην πόλη μας, επιθυμεί να ευχαριστήσει αρχικά τους πολύτιμους συνεργάτες – μέλη του συλλόγου, που παρά των όγκο εργασιών που έχουμε όλοι αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, κατάφεραν να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε τη Τετάρτη 26-8-2015 στις 20:00 κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας στη Πλατεία Ειρήνης. Προς τιμή τους είναι που επέλεξαν να αφιερώσουν δύο ώρες από το πολύτιμο χρόνο τους και σε πολλές των περιπτώσεων να παραμελήσουν τις εργασίες τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στο στρατηγικό σχεδιασμό του Συλλόγου μας και στη διασφάλιση και συνέχιση των γεωργικών εργασιών μας, μακροπρόθεσμα.
 
Γνωρίζουμε πως θα χρειαστεί επιπλέον αγώνας από όλους μας για να αποκαταστήσουμε την έννοια της συλλογικότητας στην πόλη μας και το νομό μας, παρόλα ταύτα έχοντας μάθει να παράγουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, στο χέρι μας είναι να παράξουμε πολιτισμό και να διασφαλίσουμε το μέλλον των οικογενειών μας.
 
Ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τη Δευτέρα 31-8-2015 στη Γενική Συνέλευση των Αγροτικών Συλλόγων Κομοτηνής και Μαρώνειας-Σαπών που θα πραγματοποιηθεί στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής στις 20:00, ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.