Αγωνια για το μελλον απο τους σπουδαστες της ΕΠΑΣ Κομοτηνης

Οι αλλαγές που έφερε ο νόμος Κεραμέως στις σχολές έχουν δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα

Συμβολική κατάληψη του κτιρίου το πρωί της Τρίτης

Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της ΕΠΑΣ Κομοτηνής προχώρησαν το πρωί της Τρίτης 23 Μαρτίου οι σπουδαστές του, αντιδρώντας στις νέες ρυθμίσεις που εισήγαγε ο Νόμος Κεραμέως. Οι σπουδαστές θεωρούν ότι οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν, τόσο τη σχολή όσο και τα πτυχία τους, σε υποβάθμιση και δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Να θυμίσουμε πως μέχρι τώρα, η φοίτηση στις ΕΠΑΣ διαρκεί δύο έτη (τέσσερα εξάμηνα), με πρακτική άσκηση το πρωί και θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα το απόγευμα, με μαθητές να μπορούν να εγγραφούν σε αυτές μετά την Α Λυκείου.

Άγνωστο το μέλλον όσων φοιτούν τώρα στη σχολή

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου κ. Απόστολος Σβυντρίδης, πραγματοποιήσαν την κατάληψη αυτή, διάρκειας 5 ωρών, με την συναίνεση και των καθηγητών.

Και αυτό γιατί ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) από το 2016 είχε εντάξει το πτυχίο τους στο επίπεδο 4, με τον νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2020, επιστρέφουν στο επίπεδο 3, και για να το λάβουν πρέπει να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης στον Οργανισμό. Αυτό μάλιστα, αφορά όλους τους σπουδαστές που πέρασαν από την ΕΠΑΣ από το 2008, πολλοί από τους οποίους ήδη εργάζονται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Παράλληλα ενώ οι απόφοιτοι της ΕΠΑΣ μπορούσαν να εγγραφούν μετά το τελευταίο εξάμηνο τους στα ΙΕΚ, τώρα πια αυτό δεν επιτρέπεται.

Για αυτό ζητούν να υπάρχει μεταβατική διάταξη για τους μαθητές που φοιτούν ήδη στην ΕΠΑΣ, μιας και αν γνώριζαν ότι θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη πριν την εγγραφή τους, πολύ απλά δεν θα την έκαναν.

Παράλληλα η αλλαγή αυτή φοβούνται ότι θα οδηγήσει στη δραματική μείωση όσων αποφασίζουν να εισαχθούν στις ΕΠΑΣ, κάτι που εν τέλει θα οδηγήσει σε κλείσιμό τους.

Αλλάζουν τα δεδομένα με τα οποία ξεκίνησαν τη σχολή

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Σχολής κ. Αβραάμ Ακριβόπουλος, σημείωσε πως είναι δίκαιη η αντίδραση των παιδιών, γιατί αλλάξανε τα δεδομένα με τα οποία ξεκίνησαν. Ουσιαστικά ο νόμος ήδη έχει «κόψει» την πρόσβαση όσων βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο την πρόσβαση στα ΙΕΚ, ενώ υποβαθμίζεται και το πτυχίο τους, που από το 2016 είναι επιπέδου 4, μετά την αντιστοίχιση των πτυχίων τους, κάτι που αναγνώρισε και ο ΕΟΠΠΕΠ.

Με το σημερινό νόμο, αυτά τα δικαιώματα βρίσκονται στον αέρα, και παρόλο που και η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών έχει κάνει παρεμβάσεις, προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί κάποια μεταβατική διάταξη ώστε να ξεκαθαρίσει σε ποια κατεύθυνση και πώς θα κινηθούν.

Όσο για την ανησυχία για την συνέχιση της λειτουργίας των ΕΠΑΣ, ο κ. Ακριβόπουλος σημείωσε πως αυτή είναι δικαιολογημένη, μιας και στη σχολή μπορούν να εισαχθούν παιδιά που έχουν τελειώσει την Α Λυκείου, στην πράξη όμως το 90% είναι απόφοιτοι Λυκείου, και έρχονται σε αυτή γιατί τους προσφέρει μια διέξοδο ώστε να απασχοληθούν στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσουν στα ΙΕΚ.

Με το νέο νόμο, θα έρχονται στη σχολή παιδιά μετά το Γυμνάσιο, και αν τελειώσουν τα δύο χρόνια και πάρουν την πιστοποίηση, η μοναδική διέξοδος που έχουν στη συνέχεια είναι να φοιτήσουν στην Β΄ Λυκείου. Ουσιαστικά δηλαδή αυτό θα αποτελεί αντικίνητρο για να έρθουν στη σχολή.

Στήριξη από την Τομεακή Ροδόπης του ΚΚΕ

Στον χώρο της κατάληψης βρέθηκε από νωρίς ο γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, μιλώντας με τους σπουδαστές εξέφρασε την συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που, ενώ δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την δια ζώσης λειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνεχίζει να νομοθετεί εις βάρος των σπουδαστών. Επίσης, διακινήθηκε στους σπουδαστές η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ προς την αρμόδια Υπουργό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.