Αγωνια για το μελλον απο 15 οικογενειες στον «προσωρινο» οικισμο λυομενων στις Σαπες

Βρίσκονται στα πρόθυρα έξωσης μιας και οι κατοικίες τους δεν κατασκευάστηκαν σε δημόσια έκταση

Ζητούν οριστική λύση στην σχεδόν τριακονταετή «αναμονή» της αποκατάστασής τους

Σχεδόν τριάντα χρόνια ύπαρξης κλείνει ο οικισμός των λυόμενων στις Σάπες, ο οποίος φτιάχτηκε για την προσωρινή στέγαση παλιννοστησάντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η στέγαση αυτών των ανθρώπων, υποτίθεται πως θα διαρκούσε μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της μόνιμης αποκατάστασής τους, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα, δεκαετίες μετά στον οικισμό, σε μισογκρεμισμένες οικίες και με αντικειμενικές καθημερινές δυσκολίες, οι οποίες έχουν πολλές φορές αναδειχθεί.

Ακόμα και αυτή η εγκατάστασή τους όμως φαίνεται πως βρίσκεται υπό κίνδυνο, μιας και αποφάσεις που λήφθηκαν στο όνομα της προσωρινότητας πριν από 30 χρόνια, σε συνδυασμό με την χρόνια ολιγωρία της πολιτείας, έρχονται τώρα να τους δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

Όταν κατασκευάστηκε ο οικισμός, αυτό έγινε τόσο σε γη που ανήκει στο δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικές εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες δύο εξ αυτών των ιδιωτικών εκτάσεων, πέτυχαν, μέσα από δικαστικές διαδικασίες, να τους αποδοθούν πίσω αυτές οι εκτάσεις, με αποτέλεσμα περίπου 15 οικογένειες, να βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της έξωσης.

Φυσικά, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ η αποκατάστασή τους, ώστε να αρθεί η προσωρινότητα του συγκεκριμένου οικισμού, και να μπορέσουν και να αποδοθούν οι εκτάσεις στους ιδιοκτήτες τους.

Όμως αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι, άλλοι ηλικιωμένοι, άλλοι με οικογένειες, βρίσκονται πραγματικά μεταξύ σφύρας και άκμονος, για αυτό και ζητούν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Ο Δήμος, ακόμα από την προηγούμενη θητεία του νυν δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου στον τότε Δήμο Σαπών, είχε κάνει προσπάθειες και προτάσεις ώστε να βρεθεί κάποια λύση και να αποκτήσουν μόνιμες κατοικίες, στις δημοτικές εκτάσεις, αυτοί οι άνθρωποι, όμως δεν υπήρξε κάποια λύση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει όλη την περιοχή στην πόλη των Σαπών, να διαιωνίζεται.

Για αυτό και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να ενημερώσουν τους αρμόδιους, ζητώντας να βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει, τονίζοντας βέβαια πάντα πως μόνιμη λύση θα βρεθεί μόνο αν προχωρήσει η, επί τριακονταετίας, καθυστερημένη διευθέτηση της μόνιμης αποκατάστασής τους, ώστε να μην υπάρχει πια λόγος για την ύπαρξη του συγκεκριμένου οικισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.