Αγκαλιασε η Κομοτηνη την αιμοδοσια που διοργανωσε το Χαμογελο του Παιδιου

Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στην αιμοδοσία που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής

Από πολύ νωρίς ξεκίνησε η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου είχε στηθεί από νωρίς ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το ενδιαφέρον εξέπληξε ευχάριστα τους διοργανωτές της αιμοδοσίας, που είδαν πολίτες να κλείνουν ραντεβού από τις προηγούμενες μέρες, αλλά και να ζητούν να γραφτούν για την αιμοδοσία όταν περνούσαν από το χώρο.

Η δράση εθελοντικής αιμοδοσίας έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ) – INTERSYC II», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής, και το «Σισμανόγλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Ομάδα Ρομποτικής & Προγραμματισμού του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου

Στην μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στάθηκε η υπεύθυνη για το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Β. Ελλάδα κ. Ιωάννα Μακρή, που δείχνει, κατά την ίδια, ότι όταν υπάρχουν συνέργειες, μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν τα αποθέματα αίματος, αφενός γιατί υπάρχει πρόβλημα στην προσέγγιση της αιμοδοσίας, αφετέρου επειδή ο κόσμος φοβάται.

«Ο κόσμος είναι σφιγμένος, έχει ανασφάλειες που δεν είχε νωρίτερα, αλλά σταδιακά προσπαθεί να τις ξεπεράσει» ανέφερε, μιλώντας για την γενικότερη κατάσταση και συμπληρώνοντας ειδικά για τη χθεσινή αιμοδοσία πως φαίνεται ότι ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος. Έτσι έχουν κλείσει από νωρίς το ραντεβού τους, θα τηρήσουν τις αποστάσεις, γιατί ξέρουν το λόγο που έχουν έρθει στο χώρο, για να δώσουν αίμα. «Είναι μια κατάσταση που βιώνουμε όλοι δεδομένων των συνθηκών, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αίμα».

Για αυτό και ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ήρθε στην Κομοτηνή, για να αξιοποιηθεί ένας κατάλληλος χώρος με όλες τις προδιαγραφές και την ασφάλεια που απαιτείται για τη δράση αυτή.

Ευχαρίστησε δε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, και ιδιαίτερα τους συνεργάτες τους στο πρόγραμμα INTERSIC II εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, και θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν και άλλες δράσεις όταν περάσει η πανδημία.

Θα συνεχιστούν οι δράσεις από την Κ. Καραθεοδωρή

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κ. Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιος Λάπατας, σημείωσε πως αυτή δεν είναι η πρώτη δράση που κάνουν από κοινού με το Χαμόγελο του Παιδιού, θυμίζοντας πως το 2019 είχαν εξεταστεί περίπου 3.000 παιδιά από γιατρούς με την παρουσία του «Ιπποκράτη».

Παράλληλα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια δράση για την απόκτηση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού πρώτων βοηθειών, καθώς και σεμινάρια στους φορείς που σχετίζονται με την εξαφάνιση των παιδιών, τα οποία θα λάβουν χώρα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021, όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

«Ο Δήμος Κομοτηνής και η Κ. Καραθεοδωρή είναι αρωγοί σε τέτοιες προσπάθειες που έχουν θετικό κοινωνικό πρόσημο» σημείωσε, σχεδιάζοντας να υλοποιήσουν ανάλογες δράσεις και την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Συγκινητική η ανταπόκριση των εθελοντών

Συγκινητική χαρακτήρισε την ανταπόκριση των αιμοδοτών η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας Κομοτηνής κ. Μαριάννα Ανδρεάδου, στεκόμενη στο γεγονός ότι ανάμεσα σε όσους προσέρχονταν ήταν και αρκετοί νέοι.

Οι ανάγκες για αίμα είναι πάγιες και διαρκείς, δεν τελειώνουν ποτέ, πρέπει να υπάρχει μια διαρκής ροή αιμοδοτών γιατί μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα πανελλαδικά» ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως είναι ένα αγαθό που δεν μπορεί να παρασκευαστεί σε κάποιο εργοστάσιο, αλλά το παρασκευάζει και το διαθέτει μόνο ο εθελοντής αιμοδότης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.