Αγιασμος των υδατων σε ολη τη Ροδοπη

Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και την Εκκλησιαστική εθιμοτυπία, θα τιμηθούν τα Θεοφάνια στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής

Με προσοχή, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας αλλά και ακολουθώντας την εκκλησιαστική τάξη, θα εορταστούν τα Θεοφάνια στη Ροδόπη, με τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα να προεξάρχει την εκδηλώσεων και του αγιασμού των υδάτων, που θα πραγματοποιηθούν φέτος τόσο στα λιμάνια Μαρώνειας και Φαναρίου, αλλά και στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΚ όσο και στον ποταμό Κομψάτο.

Κάνοντας ένα απολογισμό των δοξολογιών των εορτών του Δωδεκαημέρου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό προς τον άνθρωπο, και με τάξη, όπως θα πρέπει για να μην έχουν προβλήματα και μεταξύ τους οι άνθρωποι.

Οι λειτουργίες τόσο των Χριστουγέννων, με την δεύτερη στον ναό της του Θεού Σοφίας, έγιναν με αρκετό κόσμο, αρκετά μειωμένο όμως από τις παλιότερες εποχές. Την Πρωτοχρονιά, πραγματοποιήθηκε κανονικά η δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό, όταν και κόπηκε η καθιερωμένη βασιλόπιτα της Μητροπόλεως, όπως είθισται, ενώ την Κυριακή τελέστηκε η χειροτονία νέου διακόνου, του Λουκά Γκαβαρδίνα, έγγαμου και πατρός ενός τέκνου, που άφησε τον στρατό για να γίνει κληρικός.

Οι χειροτονίες κληρικών, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, είναι από τις σημαντικότερες ευθύνες του κάθε επισκόπου, προικίζοντας με νέους διακόνους την τοπική Μητρόπολη, με σεβασμό σε αυτό που κάνουν.

Σημαντικά θεολογικά μηνύματα στη γιορτή των Θεοφανίων

Πλέον έχουμε μπροστά μας τη γιορτή των Θεοφανίων, μια λαμπρή ημέρα με πολλά θεολογικά μηνύματα, τόνισε ο τοπικός ποιμενάρχης. «Γιορτάζουμε την φανέρωση της Αγίας Τριάδος στον ποταμό Ιορδάνη, και ο Πατήρ με τη φωνή του επιμαρτυρεί πως αυτός που βαφτίζεται είναι ο υιός μου ο αγαπητός, και το Άγιο Πνεύμα εν είδη περιστεράς κατέρχεται στον Ιορδάνη» ανέφερε. Με τη γέννησή του ο Χριστός αγίασε τον αιθέρα, κατέρχεται στον Ιορδάνη για να αγιάσει τα ύδατα, και να ευλογηθεί όλη η φύση από την παρουσία του στον κόσμο.

Για αυτό και τις ημέρες αυτές ψάλλουν τον ύμνο «Ελευθέρα μεν η κτίσις γνωρίζεται», με την φύση να ελευθερώνεται από τη καταδυναστεία του διαβόλου, και «υιοί δε φωτός, οι πριν εσκοτισμένοι», με τους ανθρώπους να γίνονται υιοί του φωτός.

Για αυτό και λέμε καλό φωτισμό την ημέρα των Θεοφανίων, που θα εορταστεί φέτος όπως και οι άλλες γιορτές του δωδεκαημέρου, τηρώντας όλα τα μέτρα, με αποστάσεις.

Πώς θα γίνει ο αγιασμός στις οικίες

Τόσο σήμερα, παραμονή, όσο και την ημέρα των Θεοφανίων, τελείται ο Μεγάλος Αγιασμός, και οι εκκλησίες ξεκίνησαν την λειτουργία από τις 5 το πρωί.

Για τον Μεγάλο Αγιασμό την Τετάρτη, οι κολυμβήθρες μετά από αυτόν θα βρίσκονται στον πρόναο ή τον εξωνάρθηκα των ναών, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται οι πιστοί αγιασμό για τα σπίτια τους, και να τον ραντίσουν όπου το επιθυμούν.

Όσο για τον αγιασμό από ιερείς στις οικίες, με τον σταυρό και τον βασιλικό τους, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων δεν θέλησε αυτή την μεγάλη ευλογία και παρακαταθήκη να την βάλουν στο περιθώριο. Για αυτό έδωσε εντολή στους ιερείς, να επισκεφτούν σπίτια με τον Αγιασμό και τον σταυρό, και όπως είπε, «όσοι άνθρωποι θέλουν να ανοίξουν τα σπίτια τους, και όσοι θέλουν ας μην τα ανοίξουν».

Όμως για τα σπίτια που θα ανοίξουν, οι ιερείς, που θα έχουν λάβει όλα τα μέτρα προστασίας, θα αγιάσουν από την εξώπορτα του σπιτιού, χωρίς να μπουν μέσα, και το ίδιο θα γίνει στα καταστήματα.

Αγιασμός των υδάτων σε όλη τη Ροδόπη

Την ημέρα των Θεοφανίων θα γίνει κανονικά η Θεία Λειτουργία, με τον Σεβασμιώτατο να προεξάρχει της Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και στη συνέχεια να πραγματοποιεί, με περιορισμένο αριθμό παρόντων, τη λειτουργία στο Υδραγωγείο, και στη συνέχεια κανονικά στο Λιμάνι της Μαρώνειας στις 12 το μεσημέρι, στο Φανάρι στις 1 και στον Κομψάτο στις 1.45.

Ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να μην δώσει το παρών ο κόσμος όπως συνήθως, όμως θα κάνει σοβαρά, ήρεμα και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα, όσα πρέπει και του επιβάλλει η αρχιερατική του συνείδηση.

«Δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια μας και να μην κάνουμε τίποτα, ο καθένας από την πλευρά του, εκεί που υπηρετεί και διακονεί, προσπαθούμε προσεκτικά» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.