Αγια Μαρινα Ιμερου

Μία εικόνα με θαυμαστή, κατά κυριολεξία, ιστορία

Στις 17 Ιουλίου η Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε έτους τιμά τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας. Στη Ροδόπη, όπως είναι γνωστό, υπάρχει στον οικισμό του Ιμέρου ιερό προσκύνημα στο οποίο προστρέχουν την ημέρα της εορτής πλήθος πιστών προκειμένου να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίας που είναι αποθησαυρισμένη στο Ναό, διόλου τυχαία όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο εκκλησιαστικός ιστορικός, θεολόγος και νομικός κ. Ιωάννης Σιδηράς αφού θαυμαστή, κατά κυριολεξία,  είναι η ιστορία που «κρύβεται» πίσω από την εικόνα της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου.

Επικεντρώνοντας στη σημασία του προσκυνήματος του Ιμέρου ο κ. Σιδηράς επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «εάν η Ροδόπη σεμνύνεται για κάτι είναι για τα δύο μεγάλα προσκυνήματα της, την Παναγία τη Φανερωμένη και την Αγία Μαρίνα Ιμέρου. Και οι δύο εικόνες αυτών των προσκυνημάτων βρέθηκαν με θαυμαστό τρόπο από μουσουλμάνες. Πράγμα το οποίο δείχνει ότι η εμφάνιση με θαυμαστό τρόπο  και στις δύο περιπτώσεις, ήθελε να δείξει τη δύναμη της πίστεως».

Η πρώτη εμφάνιση της εικόνας της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου

Παραθέτοντας το ιστορικό του προσκυνήματος της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου ο κ. Σιδηράς διευκρίνησε πως η εικόνα της Αγίας εμφανίστηκε δυο φορές. Η πρώτη συνέβη πριν την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Όπως εξήγησε ο ίδιος, εκεί που είναι ο παλιός μικρός ναός της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου, κτίσμα του 1958 από τον Μαρωνείας Τιμόθεο, εκτεινόταν το τσιφλίκι ενός Οθωμανού Αγά και σε όλο τον προαύλιο χώρο πέριξ της ανεγερθείσας παλαιάς εκκλησίας υπήρχαν πετρόκτιστα και πλινθόκτιστα οικοδομήματα. Σε αυτόν λοιπόν τον Οθωμανό Αγά, ο οποίος είχε και μια κωφάλαλη θυγατέρα, εμφανίσθηκε τρεις φορές στον ύπνο του η μορφή της Αγίας Μαρίνας και του υπέδειξε το σημείο όπου έπρεπε να σκάψει για να βρει την θαυματουργό και από πολλών ετών ενταφιασμένη εικόνα της.

Ο Οθωμανός Αγάς καίτοι μουσουλμάνος, πίστεψε στο όραμα και διέταξε τους υπηρέτες του να σκάψουν το έδαφος στο σημείο ακριβώς, που του είχε υποδείξει η Αγία Μαρίνα στον ύπνο του. Με βίαιες κινήσεις οι υπηρέτες άρχισαν να σκάβουν το έδαφος αλλά όταν οι αξίνες πλησίαζαν στην επιφάνεια της εικόνας και ο κίνδυνος να διαλυθεί η εικόνα ήταν άμεσος, τότε, κατά την ύστατη στιγμή,  η μέχρι πρότινος κωφάλαλη κόρη του Οθωμανού Αγά, μίλησε και πρόσταξε τους υπηρέτες να αφήσουν τις αξίνες και να σκάψουν το χώμα με τα χέρια τους, όπου σε απόσταση λίγων εκατοστών βρήκαν την ιερή εικόνα.

Μόλις είδε την εικόνα ο Οθωμανός Αγάς την παρέλαβε, την ασπάσθηκε και ευχαρίστησε την Αγία Μαρίνα για τη θεραπεία της κόρης του. Από την ώρα εκείνη φύλαξε την θαυματουργό εικόνα σε πλίνθινο κτίσμα.

Η δεύτερη εμφάνιση της εικόνας

Η δεύτερη εμφάνιση της εικόνας τοποθετείται χρονικά μετά την οθωμανοκρατία και το 1923 όπου επιβλήθηκε η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών. Τότε, σύμφωνα με τον κ. Σιδηρά, οι χριστιανοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε έκταση νοτιοδυτικά του σημερινού οικισμού Ιμέρου, όπου υπήρχαν έλη και έτσι οι άνθρωποι πέθαιναν από ελονοσία. Εκείνη την περίοδο και πάλι η Αγία Μαρίνα θαυματουργικώς εμφανίστηκε τρεις φορές σε μια δωδεκάχρονη, η οποία μετ’ επιτάσεως υπεδείκνυε στους κατοίκους του οικισμού ένα φως που έβλεπε εντός ενός αχυρώνα ο οποίος ήταν παλιό ερειπωμένο κτίσμα του τσιφλικιού. Αρχικά οι κάτοικοι δεν έδωσαν σημασία στα λεγόμενά της αλλά όταν εκείνη εντόνως επέμεινε αποφάσισαν να ερευνήσουν το σημείο που τους υποδείκνυε.

Πήγαν λοιπόν στον ερειπωμένο αχυρώνα και η κοπέλα τους υπέδειξε με ακρίβεια το σημείο όπου έβλεπε το φως. Αφού ερεύνησαν το σημείο βρήκαν την εικόνα μέσα στα άχυρα και την φύλαξαν ευλαβικά. Η Αγία Μαρίνα στη συνέχεια εμφανίστηκε σε αρκετούς κατοίκους και τους πρόσταξε να κατασκευάσουν ένα μικρό προσκυνητάριο και να τοποθετήσουν σε αυτό την εικόνα της, τους δε κατοίκους, οι οποίοι αποδεκατίζονταν από την ελονοσία, προέτρεψε να φύγουν από την περιοχή όπου αρχικώς είχαν εγκατασταθεί και να ιδρύσουν το χωριό τους ανατολικότερα στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται σήμερα ο οικισμός του Ιμέρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.