«Αγαπητε μας φιλε περιπτερα»

Επιστολή των παιδιών της ενορίας Αγ. Στυλιανού Κομοτηνής

Ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στους περιπτερούχους της Κομοτηνής συνέταξαν τα παιδιά της ενορίας του Αγίου Στυλιανού Κομοτηνής. Στην επιστολή τους τα παιδιά της ενορίας καταθέτουν την παράκλησή προς όλους τους περιπτερούχους να πάρουν τη γενναία απόφαση να βγάλουν από την προθήκη των επιχειρήσεών τους όλα τα άσεμνα περιοδικά σημειώνοντας παράλληλα «μην παρεξηγήσεις την ενέργεια μας και μην πετάξεις το γράμμα μας. Βλέπουμε την καθημερινή πραγματικότητα πόσο δύσκολη είναι και κάνουμε κάποιον αγώνα, προς όλες τις κατευθύνσεις, ανάλογα με τι δυνάμεις μας, σύμφωνα με το κοινό χρέος». 

Η επιστολή τους έχει ως εξής: 

«Αγαπητέ μας φίλε περιπτερά,
 
Όλοι μας αναγνωρίζουμε τις υπηρεσίες που αθόρυβα και πρόθυμα προσφέρεις στον καθένα μας. Εκτιμούμε τον κόπο σου και σ' ευχαριστούμε για τις τόσες αναγκαίες εξυπηρετήσεις και πληροφορίες. Όλα αυτά σε χρόνια που οι άνθρωποι είναι άγνωστοι μεταξύ τους και η αγάπη έχει ψυχρανθεί, βοηθούν να γίνει η κοινωνία μας πιο ανθρώπινη.
 
Θα θέλαμε ωστόσο με το φιλικό αυτό γράμμα μας να σε παρακαλέσουμε να προσέξεις κάτι, που ίσως εσύ δεν του δίνεις σημασία, εμάς όμως μας πικραίνει ιδιαίτερα. Είναι κάτι που χαλάει όλη αυτή την ωραία προσφορά και -χωρίς υπερβολή- δηλητηριάζει την κοινωνία μας. Ποιο είναι αυτό: Η δημόσια προβολή των αισχρών περιοδικών και εντύπων, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών και μεγάλων, από πολλά περίπτερα και μαγαζιά της περιοχής μας.
 
Αυτοί που τα βγάζουν έχουν άραγε αναλογιστεί τι ζημιά κάνουν; Προσβάλλουν πρώτα-πρώτα τον άνθρωπο. Έπειτα -όπως λένε οι επιστήμονες σε ψυχολογικές έρευνες που έχουν γίνει, κι όπως γράφουν κάθε τόσο οι εφημερίδες και βεβαιώνουν όλοι, συχνά από μια άσεμνη εικόνα παρασύρονται οι άνθρωποι, όχι μονάχα μικροί αλλά και μεγάλοι, και μολύνουν την ψυχή τους. Ιδίως όμως παθαίνουν ζημιές οι νέοι. Αφανίζεται πια μέσα τους κάθε τι όμορφο και αγνό, με αποτέλεσμα να δημιουργούν κι αυτοί κατόπιν με τη σειρά τους σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία, φτάνοντας ακόμη και σε ακραίες επιθετικές ενέργειες. Και σ' εσένα θα έτυχε κάποτε, λόγω της δουλειάς σου, να δεις καμιά τέτοια σκηνή ή να σου κλέψουν κάτι από αυτά που προκαλούν.
 
Σίγουρα και συ βλέπεις, ότι το κίνητρο που σπρώχνει τους εκδότες στην παραγωγή και κυκλοφορία τέτοιων εντύπων είναι το κέρδος και όχι η προσφορά. Επίτρεψέ μας να σε ρωτήσουμε: θα ήθελες εσύ να διαβάζουν τα παιδιά σου αισχρά περιοδικά; Θα επέτρεπες να κυκλοφορούν στο σπίτι σου χωρίς φόβο κάθε περιοδικό που προβάλλεται στο περίπτερο σου; Αν εμείς σήμερα προβάλλουμε το γυμνισμό, τη βία, την κλοπή κλπ, αύριο δε θα χαλάσει η κοινωνία μας, δε θα κινδυνέψουν τα παιδιά και οι νέοι, δε θα διαλυθούν οι οικογένειες μας…;
 
Έχουμε ακούσει και το ξέρουμε, πως οι περιπτερούχοι δέχονται πιέσεις από τα οργανωμένα πρακτορεία τύπου. Σε μερικούς ίσως προτείνονται και χρηματικές προσφορές από διάφορους εκδοτικούς οργανισμούς. Γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση που ο περιπτερούχος θα τολμούσε ν' αρνηθεί να διαθέσει αυτά τα περιοδικά θα έχανε και τις εφημερίδες. Είναι τόσο σκληρό αυτό το κατεστημένο! Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, το δίλημμα!
 
Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία. Νομίζουμε όμως ότι πάνω από αυτά αξίζει να ακουστεί μια φωνή που βγαίνει από τη συνείδηση και την ανθρωπιά. Όσο λοιπόν κι αν το κατεστημένο πιέζει, και όσο κι αν η ανάγκη για επιβίωση απειλεί, μη δειλιάσεις να δείξεις ανώτερη και υπεύθυνη στάση. Ό,τι δε θα 'θελες να γίνει στα δικά σου παιδιά, στη δική σου οικογένεια, μην αφήσεις – όσο εξαρτάται από σένα – να γίνει σε άλλους.
 
Σε παρακαλούμε πάρε τη γενναία απόφαση να βγάλεις από την προθήκη   σου   όλα   τα   άσεμνα πορνοπεριοδικά. Όποιοι τα θέλουν, ας ψάξουν να τα βρουν. Οι άλλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να τα βλέπουν. Ή , τουλάχιστον, κάλυπτε τις άσχημες εικόνες τέτοιων περιοδικών αφήνοντας να φαίνονται μόνο οι ονομασίες τους.

Και – που ξέρεις;- αν ένας ξεκινήσει, ίσως αύριο ακολουθήσουν κι άλλοι.
Αλλά και μόνος σου να μείνεις, θα' χεις τη συνείδηση σου ήσυχη. Δε θα' χεις τύψεις για τη φθορά της νεολαίας. Θα μπορείς σε μια δύσκολη στιγμή με περισσότερο θάρρος να σηκώσεις τα χέρια σου στο Θεό και να του ζητήσεις κάτι. Τους τίμιους ανθρώπους ο Θεός τους ευλογεί και δεν τους αφήνει να πεινάσουν. Αντίθετα, τα άδικα χρήματα δε φέρνουν πραγματική χαρά αλλά μονάχα στενοχώριες. Άλλωστε, πέρα από τα άθλια αυτά περιοδικά, υπάρχουν – δόξα τω Θεώ – ένα σωρό άλλα χρήσιμα και καθαρά πράγματα, που μπορείς να διαθέτεις στο συμπαθητικό σου μαγαζάκι, για να βγαίνει έτσι τίμια το ψωμί της φαμίλιας σου.
 
Μην παρεξηγήσεις την ενέργεια μας και μην πετάξεις το γράμμα μας. Βλέπουμε την καθημερινή πραγματικότητα πόσο δύσκολη είναι και κάνουμε κάποιον αγώνα, προς όλες τις κατευθύνσεις, ανάλογα με τι δυνάμεις μας, σύμφωνα με το κοινό χρέος.

Με την ελπίδα ότι αισθάνεσαι την αλήθεια και τις καλές προθέσεις αυτού του γράμματος, ότι θα προσέξεις και θα δοκιμάσεις και τη φωνή αυτή αν είναι σωστή κι ότι θα κάνεις κατά συνείδηση σ' αυτό το βασικό θέμα για το καλό όλων μας σε χαιρετούμε και σ' ευχαριστούμε.
 

Με αγάπη και εκτίμηση,
 
Τα παιδιά τη ενορίας Αγ. Στυλιανού Κομοτηνής 

Προσευχή για τις εξετάσεις 

Κύριε Ιησού Χριστέ, Πάνσοφε Δημιουργέ όλου του κόσμου, Εσύ που έδωσες τη σοφία στους αγράμματους αλιείς και τους ανέδειξες Αποστόλους που κήρυξαν το Ευαγγέλιο Σου σε όλη την οικουμένη.
 
Σε παρακαλούμε, Κύριε, ρίξε το σπλαχνικό Σου βλέμμα και σε μας τους μαθη­τές, που πρόκειται σε λίγο να εξεταστούμε στα μαθήματα μας και ιδιαίτερα στους υποψηφίους για τις ανώτερες και ανώτατες σχολές.
 
Απομάκρυνε μας από κάθε δυσκολία, λησμοσύνη και άγνοια. Βοήθησέ μας να πολεμήσουμε τη ραθυμία και την κόπωση. Μην επιτρέψεις, Κύριε, να μας καταβάλει το άγχος και η απόγνωση, αλλά καθάρισε τον νου και αύξησε την κρίση μας, ώστε να γνωρίζουμε την ορθότητα αυτών που σκεπτόμαστε και γράφουμε. Βοήθη­σε μας, Κύριε, ακόμη, να δεχθούμε το αποτέλεσμα των εξετάσεων, με την πίστη ότι αυτό είναι ζυγισμένο από την πατρική Σου αγάπη και αποβλέπει στο συμφέρον μας.
 
Δώσε, Κύριε, τη φώτιση και την επιτυχία σε όλους τους μαθητές, γιατί Εσύ είσαι το αληθινό Φως, ο πιστός φίλος και Αδελφός όσων ελπίζουν στο έλεος Σου.
Αμήν.
 
Ευχόμαστε να στηρίξει ο Χριστός κάθε νόμιμη, ευγενή και φιλότιμη προσπάθεια των παιδιών μας και να τους χαρίσει δύναμη για να αντέξουν τις εξετάσεις και φωτισμό για να αριστεύσουν.
 

Καλή επιτυχία!
 
Με αγάπη Χριστού,
 
Ο Ιερέας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
Ι.Ν. Αγίου Στυλιανού

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.