Αυξησεις και στα φαρμακα σε ισχυ ηδη απο τη Δευτερα

«Δεν φέρνουν ευθύνη οι φαρμακοποιοί αλλά το κράτος» τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης

Αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 φάρμακα περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Να σημειωθεί ότι οι νέες τιμές άρχισαν να ισχύουν ήδη από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής (0%, 10%, 25%) καθώς και αν είναι πρωτότυπα ή γενόσημα.

Σε μια λακωνική του ανακοίνωση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης διευκρινίζει πως δεν φέρει καμμία ευθύνη σ’ αυτές τις ανατιμήσεις των συμμετοχών, οι οποίες ρυθμίζονται από το κράτος και προτρέπει τους λήπτες για περισσότερες πληροφορίες να ρωτήσουν τον φαρμακοποιό τους.

Την ίδια ώρα σφοδρή είναι η αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών που εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

Όπως τονίζει ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους». Αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

«Αυξήσεις μέχρι και στο 80%»

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα στο 80%, επισημαίνει.

Αναφέρει ακόμα πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει.

Τέλος, ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.