Αυξημενο το ενδιαφερον για την μελετη της Τοπικης ιστοριας

Μέσα από το μεταπτυχιακό του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας για την Τοπική ιστορίας της Θράκης και όχι μόνο

26 μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία» του ΤΙΕ έλαβαν τους τίτλους τους

26 μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία-Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, παρέλαβαν τον τίτλο σπουδών τους την Τρίτη 15 Μαρτίου, σε μια σεμνή αλλά συγκινητική εκδήλωση στο χώρο του Τμήματος στην Κομοτηνή.

Τους τίτλους παρέδωσαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Μανόλης Βαρβούνης, ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Γεώργιος Τσιγάρας και άλλοι καθηγητές του τμήματος, σε μια πιο μαζική απονομή, λόγω κορωνοϊού.

Απαραίτητη η «σπουδή της μικρής πατρίδας»

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης, με την τμηματοποίηση των απονομών που γινόταν παλιά δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για όσους λάμβαναν τον τίτλο, και συνεχάρη όλους και όλους για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των σπουδών τους, και τις οικογένειές τους που τους στήριξαν.

Εκθείασε όμως και την προσπάθεια των καθηγητών του Τμήματος, και του προέδρου του κ. Τσιγάρα που τυγχάνει και διευθυντής του μεταπτυχιακού, καθώς και στο διοικητικό προσωπικό που υποστηρίζει τις σπουδές αυτές.

«Εύχομαι να συνεχίσετε όλες και όλοι και στον τρίτο κύκλο των σπουδών σας τις Διδακτορικές σπουδές» ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα πως όσα αποκόμισαν μέχρι τώρα, και όσα αποκομίσουν στο μέλλον, να κινηθεί σε δύο βασικούς κύκλους: ο πρώτος οι τοπικές σπουδές, η σπουδή της μικρής πατρίδας, της τοπικής ιστορίας, τη γνωριμία του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας που έχουμε παραμελήσει, και μάλιστα με ειδίκευση τη Θράκη, και δεύτερο την βαθύτατη πίστη στην ανάγκη να συνεχίσει το πλέγμα που ονομάζουμε ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Αυτές, τόνισε, δέχονται σήμερα πόλεμο, κυρίως στο ανθρωπιστικό τους σκέλος, τελευταία στη χώρα μας αλλά από νωρίτερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για αυτό τους κάλεσε να αντισταθούν σε αυτή την προσπάθεια υποβάθμισή τους, εκφράζοντας την άποψη πως η εξέλιξη της τεχνολογίας με την παράλληλα υποβάθμισή των Ανθρωπιστικών Σπουδών, το μόνο που μπορεί να φέρει είναι μια κατάσταση τεχνολογικά εξελιγμένης βαρβαρότητας, στην οποία φοβάται πως οδηγούνται οι κοινωνίες μας.

Σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για την τοπική ιστορία

Από την πλευρά του ο κ. Τσιγάρας εξέφρασε  την χαρά του για την αποφοίτηση των παριστάμενων, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια το μεταπτυχιακό τους έχει δει αύξηση των ενδιαφερόμενων φοιτητών, κάτι που πιστεύει πως δείχνει το σημαντικό ενδιαφέρον για την Τοπική Ιστορία γενικότερα αλλά και την ιστορία της Θράκης ειδικότερα.

«Είναι ο τόπος στον οποίο εργαζόμαστε και αγαπήσαμε, ο τόπος τον οποίο το ΔΠΘ καλείται να μελετήσει» ανέφερε, τονίζοντας πως με την διεπιστημονικότητα που το διακρίνει, όπως και το Τμήμα τους, έχουν μια πολύ καλή πρόοδο, και ελπίζουν πως με την επανίδρυσή του την επόμενη χρονιά, να θέσουν καινούριες βάσεις στις σπουδές αυτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.