Αυξημενες οι δυνατοτητες τοσο για χειρουργειο οσο και αποκατασταση του μαστου στο Νοσοκομειο Αλεξανδρουπολης

Ενημέρωση από την Ε.Ευφραιμίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής ΔΠΘ και τον Ν. Παπαδόπουλο, καθηγητής πλαστικής χειρουργικής ΔΠΘ στην Κομοτηνή - Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» για τον Οκτώβριο

Για την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, και τη δυνατότητα των γυναικών πλέον και της περιφέρειάς μας να έχουν αποκατάσταση του μαστού, μίλησαν το απόγευμα της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου η κ. Ελένη Ευφραιμίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής ΔΠΘ και ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, καθηγητής πλαστικής χειρουργικής ΔΠΘ, κατά την ενημερωτική ημερίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Κομοτηναίων με θέμα «Προέχει το χειρουργείο αλλά μπορώ να έχω μαστό».
 
Με την εκδήλωση ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσεων του Συλλόγου για τον Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού, οι εκδηλώσεις όμως δεν σταματούν, με αρκετές να έχουν ήδη προγραμματιστεί πριν τον νέο χρόνο. 

Ακόμα υστερούμε στον τομέα της πρόληψης 

Ο κύριος φόβος μιας γυναίκας, όταν μαθαίνει ότι έχει καρκίνο του μαστού και πως θα πρέπει να χειρουργηθεί, είναι ότι θα πεθάνει από αυτόν, σημείωσε η κ. Ευφραιμίδου, με τον φόβο μάλιστα να είναι μεγαλύτερος μετά το χειρουργείο, όταν έχει συνειδητοποιήσει πως έχει περάσει μια ακρωτηριαστική επέμβαση, δεν έχει καλή εικόνα του σωματικού εαυτού της, φοβάται ότι η νόσος θα επιστρέψει, αλλά ανησυχεί και αν θα αντέξει την συμπληρωματική θεραπεία, δηλαδή της χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες.
 
Δυστυχώς τα ποσοστά των γυναικών που νοσούν στην περιοχή μας είναι πολύ δυσάρεστα. Όπως παρέθεσε η κ. Ευφραιμίδου από το 2008 που ασχολείται με το αντικείμενο, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών έρχονται πολύ καθυστερημένα στη διάγνωση, με πάνω από το 60% να έχει προχωρημένη νόσο, ενώ παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα ο χρόνος εντοπισμού του.
 
Η κ. Ευφραιμίδου απέδωσε το πρόβλημα κατά κύριο λόγο στην αμέλεια πραγματοποίησης μαστογραφίας και υπερηχογραφήματός, αλλά και στην λάθος τακτική που ακολουθούν οι γυναίκες, μιας και θεωρούν πως αν κάνουν την μαστογραφία στον ακτινολόγο, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. «Ο ακτινολόγος είναι εξαιρετικός βοηθός και απαραίτητος στον μαστό, αλλά πρέπει να τον κατευθύνεις τι ψάχνει» εξήγησε η ίδια, προσθέτοντας πως πολλές γυναίκες δεν ψηλαφώνται και δεν εξετάζονται από κλινικό γιατρό.
 
Τέλος υπάρχει και ημιμάθεια, με πολλές γυναίκες να θεωρούν πως αν κάνουν την εξέτασή τους, για κάποιο διάστημα είναι ασφαλείς, ενώ γυναίκες κάτω των 50 δεν γνωρίζουν τον γονιδιακό καρκίνο, δεν γνωρίζουν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν από νωρίς τις εξετάσεις, ενώ ιδιαίτερα σε Κομοτηνή και Ξάνθη παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν γυναίκες που πηγαίνουν στον γιατρό με πολύ προχωρημένη νόσο, ήδη μεταστατική, το οποίο αποδίδει η ίδια σε θέματα κοινωνικής δομής.
 
Η έλλειψη προόδου στο ζήτημα της πρόληψης, σημείωσε, οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει υποχρεωτικό έλεγχο για τις γυναίκες, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, γιατί είναι πίσω στην ενημέρωση.
 
Μια γυναίκα με επιβαρυμένο ιστορικό, θα πρέπει να παρακολουθείται από τα 25 της, ανέφερε, ενώ αν έχει αποδεδειγμένα γονιδιακό (κληρονομικό) καρκίνο, θα πρέπει να παρακολουθείται από την εφηβική της ηλικία, ενώ ακόμα και οι γυναίκες που δεν έχουν κανένα ιστορικό καρκίνου μαστού στις γυναίκες ή προστάτη στους άντρες της οικογένειάς της, θα πρέπει πάλι μετά τα 45 της να ελέγχεται ετησίως. 

Σημαντική πρόοδος στην αποκατάσταση του μαστού 

Στην μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει την τελευταία τριετία στην χειρουργική στο κομμάτι της αποκατάστασης του μαστού μέσω της πλαστικής χειρουργικής αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως έχει πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων, καλύπτοντας κατά τα 90% τη λίστα των επεμβάσεων που έχει πρόσφατα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ για την ειδικότητα.
 
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ο μεγάλος αριθμός χειρουργικών αιθουσών, ώστε αυτό το φάσμα να μεταφραστεί και σε σημαντικό αριθμό επεμβάσεων, μιας και περισσότερα περιστατικά σημαίνει μεγαλύτερη πείρα, αλλά και περισσότερους ασθενείς που έχουν αποκατασταθεί.
 
Ήδη έχει γίνει η ίδρυση της Πανεπιστημιακής κλινικής, ενώ εκκρεμεί ο φάκελος της κλινικής εγκατάστασης, αλλά και η έγκριση για να δίνεται ειδικότητα στους νέους γιατρούς, όμως ο φάκελος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ΥΠΕ, και ο κ. Παπαδόπουλος ελπίζει πως σύντομα θα προωθηθεί και στο Υπουργείο.
 
Αποκατάσταση μπορεί να γίνει, υπό προϋποθέσεις, στο ίδιο χειρουργείο με την εκτομή, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή πρέπει να γίνει στο απώτερο μέλλον, εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος. Αυτό που έχουν παρατηρήσει, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των γυναικών δεν είναι ενημερωμένο για την αποκατάσταση, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
 
Για αυτό και θεωρεί σπουδαίο το ρόλο των συλλόγων όπως η «Δύναμη Ψυχής» που ενημερώνουν τους ασθενείς αντικειμενικά, και όχι πελατειακά, όπως πολλές φορές γίνεται στον ελλαδικό χώρο.
 
Άλλωστε η αποκατάσταση πλέον έχει πολλές μεθόδους, για αυτό και η απόφαση για αυτή λαμβάνεται εξειδικευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες της ασθενούς και τι είναι διαθέσιμη να κάνει, με όλες τις διεθνείς πρακτικές να εφαρμόζονται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.