Αυξανουν τη δημοτικοτητα τους οι βαρκαδες στο Δελτα του Εβρου

Και δεύτερο σκάφος 25 ατόμων προστέθηκε στις εκδρομές που συστήνουν τους επισκέπτες στην μαγεία του υγροβιότοπου

Εδώ και μερικά χρόνια, η εταιρεία Delta Evros Explorer πραγματοποιεί οργανωμένες εκδρομές στο Δέλτα του Έβρου, αναδεικνύοντας στους επισκέπτες της περιοχής την μοναδική ομορφιά του υγροβιότοπου στο απώτατο σύνορο της Ελλάδας.

Μέχρι τώρα οι βαρκάδες στην φύση γινόταν με ένα σκάφος, ειδικά διαμορφωμένο για την ασφάλεια των επιβαινόντων, και πλέον προστίθεται και δεύτερο, που θα δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και σχολεία, να μοιραστούν αυτή τη μοναδική εμπειρία ζωής, την οποία οργανώνουν πάντα σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου – Σαμοθράκης.

Εμπνευστής και δημιουργός της Delta Evros Explorer είναι ο κ. Χρήστος Πασχαλάκης, που πλέον βλέπει τα δύο σκάφη του, την «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ» και την «ΑΓΙΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ», που παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες της Τραϊανούπολης και των Φερών, να πλέουν στα νερά του Έβρου Ποταμού, εκεί που συναντιέται με το Θρακικό Πέλαγος.

Ανάγκη για τις βαρκάδες στο Δέλτα

Η ιδέα αυτή προέκυψε, σημείωσε ο κ. Πασχαλάκης, από την ανάγκη που υπήρχε να πραγματοποιηθούν νόμιμες βαρκάδες και περιηγήσεις μέσα στο Δέλτα του Έβρου, γιατί ήταν κρίμα οι επισκέπτες της περιοχής να μην μπορούν να τον επισκεφτούν.

Επειδή ασχολείται χρόνια με τα σκάφη στην περιοχή του Δέλτα, είχε την απαραίτητη εμπειρία για να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό, με σκάφη δυναμικότητας 25 ατόμων το κάθε ένα, που ναυπηγήθηκαν σε ελληνική εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για τη χρήση του και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Επιπλέον είναι ασφαλισμένα για αστική ευθύνη, εφοδιασμένα με το απαραίτητο διασωστικό εξοπλισμό και έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν group ή μεμονωμένους επισκέπτες κάθε ηλικίας, και είναι ασφαλή και για μικρά παιδιά.

Η διαδρομή που πραγματοποιούν επικεντρώνεται στο ανατολικό Δέλτα του Έβρου, και είναι αδειοδοτημένη από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Συνεχώς αυξανόμενοι οι επισκέπτες

Οι διαδρομές ξεκίνησαν πριν από περίπου 2,5 χρόνια, αν και είχαν δυσκολίες στην αρχή λόγω κορωνοϊού, όμως πλέον μετά από δύο γεμάτες σεζόν, βλέπουν πως οι επισκέπτες συνεχώς αυξάνονται. «Βλέπουμε πως διπλασιάσαμε τον αριθμό των επισκεπτών τη δεύτερη χρονιά», σημείωσε, με βαρκάδες να γίνονται καθημερινά, συνήθως το πρωί παρόλο που αν υπάρχει ενδιαφέρον γίνονται και περισσότερες.

Η εκδρομή διαρκεί τέσσερις ώρες συνολικά, μαζί με την μετακίνηση από και προς Αλεξανδρούπολη, ή το Τουριστικό Κέντρο Φερών. «Οι επισκέπτες είναι κατενθουσιασμένοι, ενώ την προσπάθεια έχει αγκαλιάσει και η τοπική κοινωνία, γιατί το χρειαζόταν» σημείωσε, επισημαίνοντας πως βαρκάδες γινόταν και στο παρελθόν στο Δέλτα, αλλά μόνο τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται με πλήρη νομιμότητα, από θέμα σκαφών, αδειών και εγκρίσεων.

Μέχρι τώρα εκδρομές πραγματοποιούνταν με το ένα σκάφος, όμως πρόσφατα έλαβε την άδεια και το δεύτερο, που τους δίνει δυνατότητα να φιλοξενήσουν και μεγαλύτερα γκρουπ, όπως σχολεία και μεγαλύτερες εκδρομές.

Άλλωστε τα παιδιά που πραγματοποιούν τις εκδρομές αυτές, πάντα ενθουσιάζονται από την εμπειρία και όσα είδαν στο Δέλτα του Έβρου, που σφύζει από ζωή.

Ανεκμετάλλευτο διαμάντι το Δέλτα Έβρου

Όσο για το μέλλον; Ο κ. Πασχαλάκης είναι πολύ αισιόδοξος, γιατί πραγματικά υπήρχε η ανάγκη μιας τέτοιας δραστηριότητας, η οποία γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, υπό τον έλεγχο του ΟΦΥΠΕΚΑ, και είναι σίγουρος ότι θα πάει καλά. «Είναι κάτι που βοηθά την τοπική κοινωνία, γιατί οι επισκέπτες του Δέλτα θα μείνουν μια μέρα τουλάχιστον παραπάνω στην περιοχή, θα δουν άλλα αξιοθέατα, για αυτό και το έχουν αγκαλιάσει όλοι» ανέφερε.

«Είναι κρίμα να έχουμε ένα τέτοιο διαμάντι και να  μένει ανεκμετάλλευτο όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε, επισημαίνοντας πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα αποτελούσε τεράστιο πόλο έλξης.

Ένα από τα πράγματα που θα βοηθούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η επισκεψιμότητα στο Δέλτα, είναι η βελτίωση της ποιότητας του δρόμου, που είναι 18 χιλιόμετρα χωματόδρομου από τα Λουτρά, ή 24 χιλιόμετρα από τις Φέρες, με το οδόστρωμα σε άθλια κατάσταση, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση με λεωφορείο για να φτάσει στο Δέλτα.

Για αυτό και τόνισε πως, ακόμα και αν δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλτόστρωση λόγω του υδροβιότοπου, μπορεί να βελτιωθεί ο χωματόδρομος, και τότε ο κ. Πασχαλάκης είναι σίγουρος πως το Δέλτα του Έβρου θα γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη, και θα ωφεληθεί περισσότερο η τοπική κοινωνία. «Φτιάξτε μας το δρόμο, και όλα τα άλλα αφήστε τα σε εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσει εκδρομή μπορεί να καλέσει στο (+30) 6977509107.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.