Αυξανονται συνεχως οι συμπολιτες μας που προσφευγουν στις κοινωνικες υπηρεσιες του Δημου Κομοτηνης

Η πανδημία ανάγκασε πολλούς να προσφύγουν τόσο για υλική, όσο και ψυχολογική στήριξη στις δομές του Δήμου

Γιάννης Μουρτίδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης

«Είμαι πολύ απαισιόδοξος με αυτά που ακούω, με πολλούς συμπολίτες μας να δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους προς το ζην»

Συνεχώς αυξανόμενοι βαίνουν, δυστυχώς, οι συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη στήριξης, είτε υλικά είτε ψυχολογικά, από την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής.

Οι δομές της αντιδημαρχίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δημότες, με το πρόγραμμα του Βοήθεια στο Σπίτι να προσφέρει σημαντική στήριξη σε όσους δεν μπορούσαν να βγουν από τις οικίες τους, τόσο σε τρόφιμα όσο και σε ιατροφαρμακευτική στήριξη, ενώ η κοινωνική υπηρεσία προσέφερε και υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης.

Όλες οι δομές τους λειτούργησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μουρτίδης, ο οποίος σημείωσε πως η πανδημία, συνδυαζόμενη με την οικονομική κρίση, φαίνεται πως έχει δημιουργήσει ακόμα περισσότερες ανάγκες για τους συμπολίτες μας, που πλέον έρχονται αντιμέτωποι και με το φάσμα των αυξήσεων.

Πρόκληση η υγειονομική κρίση

Όπως τόνισε ο κ. Μουρτίδης, όταν ανέλαβε την θέση του Αντιδημάρχου Κοινωνικών θεμάτων και αλληλεγγύης πριν από 2,5 χρόνια, ήταν αποφασισμένος ο ίδιος και ο Δήμαρχος κ. Γιάννη Γκαράνης, να δώσουν έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, ώστε να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα της οικονομικής δυσπραγίας, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

Σε αυτή την συγκυρία, ήρθε και η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό δημοτών μας να έχει την ανάγκη συμπαράστασης από μία τουλάχιστον από τις πέντε δομές τους, το Κέντρο Κοινότητας, την Κοινωνική Υπηρεσία, το Βοήθεια στο Σπίτι, τη Σίτιση και το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών.

Και οι πέντε δομές κατά τη διάρκεια της πανδημίας θεωρεί πως λειτούργησαν σωστά, και σχετικά αθόρυβα, καταφέρνοντας, με την στήριξη και του Δημάρχου, να καλύψουν τις ανάγκες που προέκυπταν ή ερχόταν στην προσοχή τους.

Δομές που ξεκίνησαν μέσα στην πανδημία

Η προσφορά και η αλληλεγγύη άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Μουρτίδη, δεν μένει αποκλειστικά στο θέμα της διατροφής ή της συμπαράστασης, αλλά αφορά δημότες που έχουν άμεση ανάγκη τη στήριξη του δήμου και της πολιτείας, και σε αυτό τον τομέα σημαντική είναι η συμβολή των 17 εργαζομένων του Βοήθεια στο Σπίτι που εξυπηρετούν την πόλη της Κομοτηνής και τους οικισμούς, προσφέροντας υπηρεσίες που αφορούν την συνταγογράφηση φαρμάκων, την στήριξη στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, αλλά και την στήριξη δημοτών που αδυνατούν να βγουν από το σπίτι.

«Υπάρχει η υπηρεσιακή υποχρέωση, αλλά και η ανθρώπινη σχέση, και είμαι ευχαριστημένος από τα όσα έχουν γίνει όλη αυτή την περίοδο», ανέφερε με τις υπηρεσίες έχοντας εξοπλιστεί με εξοπλισμό προστασίας σύμφωνα με τις υγειονομικές απαιτήσεις, για την προστασία τόσο των δημοτών όσο και του προσωπικού τους.

Γενικότερα όμως, πέρα από τις υπηρεσίες του Βοήθεια στο Σπίτι, τα στελέχη της αντιδημαρχίας, με την στήριξη και του Δήμου, προσπάθησαν να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό.

Ανάμεσα στις δράσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας  ήταν και η λειτουργία της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, την οποία διαχειριζόταν η κοινωνική υπηρεσία, και προσέφερε ψυχολογική στήριξη, με τα στελέχη να προσπαθούν να βοηθήσουν είτε μέσω τηλεφώνου, είτε και σε όποιες περιπτώσεις χρειάστηκε με κατ’ ιδίαν επίσκεψη του ψυχολόγου του Κέντρου Κοινότητας και της Κοινωνικής Λειτουργού της υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα συνεργάστηκαν με τον ΕΟΔΥ στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, καταγράφοντας και προωθώντας τα διάφορα κρούσματα, αλλά και συμμετέχοντας σε απολυμάνσεις χώρων όπου ήταν απαραίτητο λόγω έκθεσης στον κορωνοϊό.

Συμπολίτες μας προσφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες λόγω πανδημίας και κρίσης

Ο κ. Μουρτίδης επισήμανε πως οι ανάγκες κατά την διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν σημαντικά, και όχι μόνο λόγω ασθένειας, αλλά τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν από το γεγονός του «παγώματος» της αγοράς, μιας και το εισόδημά τους ήταν πενιχρό, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τη βοήθεια του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτοί οι συμπολίτες μας δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις του ελάχιστου Κοινωνικού Εισοδήματος, και έτσι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παροχές ειδών μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ.

Για αυτό και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου λειτουργεί ώστε να καλύψει αυτό το κενό που δημιουργήθηκε, με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου να αξιολογεί και αν διαπιστώνει τις ανάγκες, στηρίζοντας για όσο χρειαστεί αυτούς τους δημότες.

Μάλιστα ο κ. Μουρτίδης τόνισε πως από τα όσα έχουν δει, όλες οι κοινωνικές ομάδες της πόλης μας επηρεάστηκαν από την τελευταία αυτή κρίση, και όπως φαίνεται, τα πράγματα συνεχίζουν να χειροτερεύουν.

«Είμαι πολύ απαισιόδοξος με αυτά που ακούω, με πολλούς συμπολίτες μας να δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους προς το ζην»

Για αυτό άλλωστε, επειδή οι ανάγκες έχουν αρχίσει να αυξάνονται, προχώρησαν σε συμφωνία με τον Ελληνικό Στρατό, για την παραχώρηση από αυτόν ψυκτικού χώρου, που θα συντηρηθεί από το Δήμο και θα αποθηκεύονται τα ευπαθή προϊόντα ώστε να γίνει η διανομή μέσω της Βοήθειας στο Σπίτι και της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Μεγαλώνουν οι ανάγκες σε ΤΕΒΑ και σίτιση

Βέβαια το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, με όποιες αδυναμίες έχουν στο θέμα των ωφελούμενων, αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια για ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας που είναι ενταγμένοι σε αυτό, με τον Δήμο Κομοτηνής, και την κοινοπραξία των τεσσάρων δήμων της Ροδόπης που αυτός ηγείται, να είναι από τους πρώτους σε απορροφητικότητα στη χώρα, με τα επιπλέον ποσά να φτάνουν στο τραπέζι των ωφελούμενων.

Αλλά και στο πρόγραμμα αυτό, το κομμάτι του οποίου διαχειρίζεται ο Δήμος, βλέπουν ότι σταδιακά οι δικαιούχοι αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή, σε όλη τη Ροδόπη υπάρχουν περίπου 5.000 δικαιούχοι, και περιμένει αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που βρίσκονται στο όριο και απλά δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις, ή έχουν εισόδημα ελάχιστα υψηλότερο από τα όρια που θέτει το κράτος. 

Τάση αύξησης όμως φαίνεται και στο Κέντρο σίτισης, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 250 δημότες καθημερινά, με την συνδρομή του Βοήθεια στο Σπίτι για όσους από αυτούς δεν μπορούν να προσέλθουν στο χώρο.

«Κάθε εβδομάδα έχουμε δύο με τρείς δημότες για τους οποίους, αφού γίνει η επίσκεψη από την κοινωνική υπηρεσία εντάσσονται στην ημερήσια σίτιση» ανέφερε, προσθέτοντας πως προσπαθούν να προσφέρουν στους πολίτες την καλύτερη δυνατή ποιότητα. «Θέλουμε να έχουμε ένα καλό πρόσωπο προς τους δημότες μας, σήμερα είναι αυτοί, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς».

Συνεχίζει το έργο του ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών

Ο κ. Μουρτίδης έκανε και αναφορά στη λειτουργία του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου, ο οποίος συνέχισε να λειτουργεί σε  όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο για γυναίκες όσο και παιδιά. «Λειτουργούμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και από τη στιγμή που στεγαστούν οι γυναίκες, που κάποιες φορές είναι εκεί μαζί με τα παιδιά τους, γίνονται όλα τα απαραίτητα, για όσο το διάστημα βρίσκονται εκεί» σημείωσε. Όλο το προσωπικό της δομής, επεσήμανε, φροντίζει ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τους φιλοξενούμενους, για όλο το διάστημα που βρίσκονται εκεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.