Αυξανεται η λειτουργια Βρεφικων Τμηματων στους Βρεφονηπιακους Σταθμους

Βρεφικό τμήμα αποκτά και ο Η’ Παιδικός Σταθμός

Το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής ξεκίνησε το 2018 τη δημιουργία βρεφικών τμημάτων με ίδιους πόρους του Δήμου καθώς επίσης με στήριξη από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έγιναν τότε οι προμήθειες του αναγκαίου εξοπλισμού, όπως κρεβατάκια, καρεκλάκια, τραπεζάκια, κατάλληλα για τους μικρούς φιλοξενούμενους. Την περίοδο 2019- 2020 διαμορφώθηκαν με πόρους του Δήμου βρεφονηπιακά τμήματα στον Α’, τον Γ’ και τον Ε’ Παιδικό Σταθμό Κομοτηνής, με ίδιους πόρους του  Δήμου. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις οριζόμενες από τη νομοθεσία προδιαγραφές.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε και το διάστημα 2020- 2021, όταν και διαμορφώθηκαν με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ βρεφικά τμήματα στον Β’ και τον Δ’ Παιδικό Σταθμό Κομοτηνής, με αποτέλεσμα να λειτουργούν συνολικά επτά βρεφικά τμήματα στους 12 παιδικούς σταθμούς που λειτουργεί το ΚΕΜΕΑ.

Για την επόμενη σχολική χρονιά σχεδιάζεται να προστεθεί ένα ακόμη βρεφικό τμήμα στον Η’ Παιδικό Σταθμό και οι παρεμβάσεις θα γίνουν αποκλειστικά με ίδιους πόρους του Δήμου. Επιπλέον, επίκειται διαγωνιστική διαδικασία ύψους 1 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των κουφωμάτων στους Παιδικούς Σταθμούς, στο πλαίσιο προσαρμογής στο Προεδρικό Διάταγμα 99/2017.

Νίκος Σωτηρακόπουλος: Διευκολύνουν ιδιαίτερα τους νέους γονείς τα βρεφικά τμήματα

Η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη μετατροπής νηπιακών τμημάτων σε βρεφικά προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γονείς των βρεφών ως προς τη φιλοξενία των παιδιών τους σε χώρους ασφαλείς, ταυτόχρονα αισθητικά αναβαθμισμένους. Επίσης, συνεχίζει τις παρεμβάσεις, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. 

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ορμώμενος και από την επικαιρότητα, στάθηκε ιδιαίτερα στο κοινωνικό πρόσημο που έχουν οι εν λόγω δομές. «Ακούω τους πολιτικούς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να λένε πως πρέπει να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα» σχολίασε ο ίδιος για να αναρωτηθεί «μα πώς θα αναχαιτιστεί το φαινόμενο αν ως πολιτεία δεν πάρεις μέτρα, αν δεν διευκολύνεις τους νέους γονείς;». Αυτό το αιτούμενο έσπευσε να ικανοποιήσει η δημιουργία των βρεφικών τμημάτων σύμφωνα με τον κ. Σωτηρακόπουλου, διευκολύνοντας έτσι τους νέους γονείς, ειδικά όταν εργάζονται.   

«Δεν λέμε ότι πάμε εκεί και αφήνουμε τα παιδιά, ένα πάρκινγκ παιδιών δηλαδή» έσπευσε ο ίδιος να συμπληρώσει προς αποφυγή παρεξηγήσεων, για να τονίσει τα οφέλη που έχουν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους στα βρεφικά τμήματα. Ιδιαίτερα στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης, καθώς υπάρχει ένα κατάλληλα διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

«Το διάστημα που ήταν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί, εμείς δεν καθίσαμε»

Παράλληλα ο ίδιος έκανε λόγο για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης που παρουσιάζουν οι εν λόγω δομές. «Το διάστημα που ήταν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί εμείς δεν καθίσαμε. Τους βάψαμε, βρήκαμε ατέλειες, όπου υπήρχε πρόβλημα, γιατί είχαμε τη δυνατότητα εφόσον δεν πήγαιναν τα παιδιά να κάνουμε έργα και έγινε καλή δουλειά» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Επέκταση» και σε Ροδίτη-Κόσμιο, αν υπάρχει ανάγκη

Όσο για τον σχεδιασμό της επέκτασης των βρεφικών τμημάτων ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, επιφυλάχθηκε για τη δημιουργία δύο νέων σε Κόσμιο και Ροδίτη, υπό την προϋπόθεση της συγκέντρωσης ικανού αριθμού εγγραφών. «Αν έχουμε παιδιά, θα κάνουμε κι εκεί δυο τμήματα» ήταν τα λόγια του συγκεκριμένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.