Αυξανει τα προβληματα η ΚΥΑ για το νεο συστημα δωρεαν φιλοξενιας στους παιδικους σταθμους

Ερώτηση του βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και ακόμα 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2016-2017»

Εντείνει αντί να μειώνει τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς η ΚΥΑ για το νέο σύστημα δωρεάν φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2016-2017» τονίζουν με ερώτηση που κατέθεσαν στους συναρμόδιους υπουργούς 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

Εκφράζουν, δε, την ανησυχία ότι μείωση κατά 5% του voucher για Παιδικούς, Βρεφικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ και 10% για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές δομές και ειδικά δομές με μικρή δυναμικότητα να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας». Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να μην απειληθούν με παύση της λειτουργίας τους δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης τους, έχει ως εξής: 

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α.) αποτελούν δημοτικές δομές που σκοπό έχουν την ανάπτυξη δράσεων και υπηρεσιών για την στήριξη της οικογένειας, μέσω της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ή χωρίς αναπηρία εκτός σχολικού ωραρίου.
 
Ο θεσμός ξεκίνησε το 1996, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους και σήμερα λειτουργούν 538 δημοτικές δομές Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α οι οποίες απασχολούν παιδιά πέντε έως δώδεκα ετών και παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή/και Αναπηρίες. Στις δομές αυτές εργάζονται εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, θεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί φροντιστές και βοηθητικό προσωπικό, συνολικά περίπου χίλιοι στον αριθμό, με επισφαλείς σχέσεις εργασίας.
 
Οι εργαζόμενοι, με συνεχείς παρεμβάσεις, είχαν επισημάνει προβλήματα στη χρηματοδότηση, το εργασιακό καθεστώς και τη λειτουργία των δομών, τα οποία προέκυπταν στο πλαίσιο του προηγούμενου έργου «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2015-2016» και είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους για το νέο πρόγραμμα που συντάχθηκε για το έτος 2016-2017.
 
Στις 24 Ιουνίου 2016 εκδόθηκε ΚΥΑ (αρ. 16/οικ. 578/ΕΥΣΕΚΤ/66166, ΦΕΚ 1850 Β΄) για το νέο πρόγραμμα στο οποίο υπάγονται τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί. Παρά την αναγκαιότητα των δομών και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που έχουν επισημανθεί, η νέα ΚΥΑ επιφέρει μειώσεις για τα ποσά της «Αξίας τοποθέτησης» (voucher) 5% σε Παιδικούς, Βρεφικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ και 10% στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, το οποίο επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές δομές και ειδικά δομές με μικρή δυναμικότητα να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας.
 
Επιπλέον οι εργαζόμενοι μέσω του συλλόγου τους (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), με δημόσια τοποθέτηση, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη νέα διαδικασία τοποθέτησης ωφελούμενων στις δομές, καθώς εκτιμούν ότι περίπου 15 έως 20 χιλιάδες δικαιούχοι θα μείνουν εκτός της παρεχόμενης υπηρεσίας. Η ανησυχία στηρίζεται στο γεγονός ότι η επιλογή των γονέων που θα δεχθεί τελικά η κάθε δομή εναπόκειται στην κρίση της δομής, χωρίς να υπάρχει κάποιος μηχανισμός εποπτείας στην αξιοκρατική κάλυψη θέσεων και κυρίως διότι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων ανά περιοχή δεν είναι πάντα σε αντιστοιχία με τον αριθμό των ωφελούμενων. Οι «αξίες τοποθέτησης» (voucher), στην περίπτωση που δεν γίνει χρήση της παρεχόμενης υπηρεσίας ακυρώνονται και δεν δίνεται το δικαίωμα σε δικαιούχους που έπονται στην κατάταξη να λάβουν το δικαίωμα επιδότησης.
 
Επειδή τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ καθώς και οι Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί είναι δομές μεγάλης αναγκαιότητας και χρησιμότητας για τη στήριξη της οικογένειας.
 
Επειδή τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που εξυπηρετούν τη στήριξη ευπαθών ομάδων, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης.
 
Επειδή δε θα πρέπει να χαθούν «αξίες τοποθέτησης» (voucher) στερώντας το δικαίωμα επιδότησης σε δικαιούχους που δεν κατάφεραν να μπουν στην αρχική κατάταξη ωφελούμενων.
 
Επειδή ο ενδεχόμενος αποκλεισμός δικαιούχων, εκτός του κοινωνικού προβλήματος που επιφέρει, επηρεάζει τη χρηματοδότηση των δομών.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 
Τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να μην απειληθούν με παύση της λειτουργίας τους δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ;
Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η δίκαιη, αξιοκρατική και αδιάβλητη επιλογή των γονέων εκ μέρους των δομών;
Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δε θα μείνουν κενές διαθέσιμες θέσεις εφόσον υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης;
Προτίθενται να επεξεργαστούν στο άμεσο μέλλον ένα σταθερό πρόγραμμα χρηματοδότησης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.