«Αυτο που εκτυλισσεται τωρα στα σχολεια του νομου δεν ειναι εκπαιδευτικη διαδικασια, αλλα ενας υποτυπωδης ελεγχος της διασπορας της πανδημιας»

Κατά μέσο όρο το 1/3 του μαθητικού δυναμικού καθημερινά απουσιάζει από τις αίθουσες διδασκαλίας σύμφωνα με τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Ροδόπης

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανθρακική κινητοποίηση για την παιδεία που ορίστηκε για  την Τετάρτη 23 του Φλεβάρη και ώρα 13:00 στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής  στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων που έχουν συναποφασιστεί από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ και την ΟΙΕΛΕ απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Ροδόπης προς όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του νομού.

Σε σχετικό της μήνυμα η συνδικαλιστική παράταξη αφήνει αιχμές και για τη στάση της ΕΛΜΕ Ροδόπης, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Αναλυτικά το μήνυμά της:

«Συνάδελφοι/-ισσες,

Σε ρυθμούς κανονικότητας παρουσιάζει η κ. Κεραμέως τη λειτουργία των σχολείων σε όλη τη χώρα,

  • Όταν  όλη η Ελλάδα και ο νομός Ροδόπης βρίσκονται  σε βαθύ κόκκινο όσον αφορά τον επιδημιολογικό χάρτη covid 19
  • Όταν  τα νοσοκομεία της χώρας , συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής,  υπολειτουργούν υπό συνθήκες κατάρρευσης, με εξουθενωμένο το υγειονομικό  προσωπικό τους και εμφανώς μειωμένο λόγω νόσησης και καραντίνας
  • Όταν κατά μέσο όρο  το 1/3 του μαθητικού δυναμικού καθημερινά απουσιάζει από τις αίθουσες διδασκαλίας
  • Όταν  μεγάλο μέρος  του εκπαιδευτικού  προσωπικού  των σχολείων πανελλαδικά και τοπικά νοσεί
  • Όταν οι εκπαιδευτικοί έχουμε επωμιστεί και το ρόλο του νοσηλευτή
  • Όταν οι εκπαιδευτικοί έχουμε επωμιστεί τη διαχείριση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων covid 19 σε καθημερινή βάση στα σχολεία  μας και καλούμαστε να μην υπολειπόμαστε και σε μια σειρά ρόλων που επιβάλλει το υπουργείο, όπως των υποψήφιων αξιολογούμενων ( αλήθεια … σε τι από όλα τα παραπάνω; ), των διεκπεραιωτών δράσεων αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, των επιμορφούμενων σε εβδομαδιαία βάση εκτός εργασιακού ωραρίου, αντί να επικεντρωθούμε στον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο μας  
  • Όταν η διδακτέα ύλη «βογγά» για να προχωρήσει, εφόσον οι μαθητικές απουσίες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αυξάνονται με καταιγιστικό ρυθμό λόγω της πανδημίας
  • Όταν γονείς και εκπαιδευτικοί επωμίζονται το οικονομικό βάρος των rapid και PCR tests

Καλούμε κάθε υπεύθυνο θεσμικά φορέα να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν γι’ αυτή την ανοργάνωτη και επικίνδυνη συνθήκη λειτουργίας των σχολικών μονάδων, τις σχολικές επιτροπές, τα δημοτικά συμβούλια και τους δημάρχους  του Ν. Ροδόπης, την Περιφέρεια ΑΜΘ,  την Περιφερειακή Διεύθυνση ΑΜΘ, τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης, τον ΕΟΔΥ, το ΔΣ ΕΛΜΕ Ροδόπης.

Φωνάζουμε ότι αυτό που εκτυλίσσεται τώρα στα σχολεία του νομού δεν είναι εκπαιδευτική διαδικασία, είναι μόνο ένας υποτυπώδης έλεγχος της διασποράς της πανδημίας, του οποίου, μάλιστα, τα αποτελέσματα ( αριθμός κρουσμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών) δεν δημοσιεύονται πουθενά. Γιατί άραγε;

Φωνάζουμε, επίσης, ότι τα σχολεία μας τα θέλουμε ανοιχτά και τους μαθητές μας μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας με ασφαλές υγειονομικό πρωτόκολλο και γι’ αυτούς και για τους οικείους τους και για μας τους ίδιους.

Για Ανοιχτά και Ασφαλή σχολεία απαιτούμε για άλλη μια φορά:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών άμεσα (με ανώτερο όριο 12-15 μαθητές/τριες)
  • Επιπλέον μέτρα για το αερισμό και την απολύμανση του αέρα των αιθουσών.
  • Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Αύξηση των σημείων και του χρόνου ( και μέσα στο Σ/Κ) που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ.
  • Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ (αντί για δωρεάν PCR και RAPID τεστ, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους ιδιώτες)
  • Κατάργηση του ισχύοντος πρωτοκόλλου που απαιτεί 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα.
  • Χορήγηση δωρεάν ασφαλών (FFP2, KN24) μασκών σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα κάθε εβδομάδα.
  • Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας.
  • Άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς  ευπαθών ομάδων.
  • Άδειες επαπειλούμενης κύησης για τις αναπληρώτριες έγκυες οι οποίες εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο.
  • Απόσυρση  της εγκληματικής  οδηγίας του υπουργείου για επάνοδο στην εργασία μας μετά από μόνο πέντε μέρες( καταγγελία της ΟΕΝΓΕ)
  • Αναπροσαρμογή  της ύλης σε όλες τις βαθμίδες για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμμάτων
  • Εξειδικευμένα μέτρα στοχευμένα στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.
  • Κατάργηση της  Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων.

Καλούμε τους Δήμους του Νομού Ροδόπης να στηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο και να διασφαλίσουν με τον ενδεδειγμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Καλούμε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ροδόπης να αρθεί στο ύψος της κρίσιμης κατάστασης που βιώνουν τα σχολεία μας και να δράσει, να απαιτήσει, να επικοινωνήσει την προβληματική λειτουργία τους στις δύσκολες στιγμές που ζούμε όλοι μας.

Καλούμε, τέλος, όλους τους συναδέρφους να συμμετέχουν την Τετάρτη 23 του Φλεβάρη και ώρα 13:00 στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί για την ανάδειξη των ζητημάτων της Παιδείας  στα πλαίσια των πανελλαδικών δράσεων που έχουν συναποφασιστεί από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ και την ΟΙΕΛΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.