Αφρικανικη σκονη και κινδυνοι για την υγεια των πολιτων
Ανησυχία έχει προκαλέσει η έντονη «παρουσία» αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα, με τους ειδικούς επιστήμονες να προειδοποιούν ακόμα και για τις αρνητικές συνέπειές που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία, σε συνδυασμό πάντα με αυξημένη ζέστη, υγρασία αλλά και τις αλλεργίες της Άνοιξης.
Και αν στην ελληνική επαρχία, όπως και στην Θράκη, το πρόβλημα δεν είναι τόσο εκτεταμένο, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τους οικείους μάλιστα ιατρικούς συλλόγους να έχουν προβεί στην έκδοση ανακοινώσεων προειδοποιώντας τους πολίτες και εφιστώντας την προσοχή, προτείνοντας ακόμα και περιορισμό των μετακινήσεων σε ευπαθείς ομάδες ή χρήση ατομικών προστατευτικών μέτρων.
Το φαινόμενο αυτό πάντως είναι νέο και οφείλεται στην εν εξελίξει κλιματική αλλαγή, όπως εξήγησε ο ιατρός – πνευμονολόγος κ.Κοσμάς Παπαχρήστου μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 2 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξηγώντας πως το μέγεθος των σωματιδίων που μεταφέρονται από το νέφος αυτός – κυμαίνεται περίπου στο εκατομμύριο μικρότερο του εκατοστού – δεν επιτρέπει στα αμυντικά συστήματα της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα να το σταματήσουν, καταλήγοντας απευθείας στο λειτουργικό κομμάτι των πνευμόνων, όπου αντιμετωπίζονται ως ξένα σώματα που έχουν εισβάλει στον οργανισμό και τα οποία αυτός προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει.
«Δύσκολος» ο συνδυασμός του νέφους με αλλεργίες
Ο έντονος βήχας είναι χαρακτηριστικό «σύμπτωμα» της προσπάθειας «έξωσης» του εισβολέα αυτού όπως και μια πιθανή φλεγμονή, ειδικά στις περιπτώσεις ευπαθών ομάδων, με χρόνια ευαισθησία, είτε άσθματος είτε χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, είτε προσφάτως χειρουργημένων και επιβαρυμένων στον θώρακα.
Τη δεδομένη δε χρονική περίοδο όπως τόνισε ο ίδιος αυτά συνδυάζονται και με την έντονη γύρη που διαχέεται στον αέρα και εισπνέεται, που ειδικά σε ανθρώπους με αλλεργίες οδηγούν σε καταρροή, μπούκωμα, έντονο φτέρνισμα κ.ο.κ.
«Γι’ αυτό βλέπουμε πολλούς να διαμαρτύρονται αυτή την περίοδο για συμπτώματα που δεν υποχωρούν όπως ξερός βήχας κ.α. πάρα το γεγονός ότι έχουν πάρει φάρμακα κ.α.» εξήγησε ο κ.Παπαχρήστου υπογραμμίζοντας πως υπάρχει επιδείνωση του προβλήματος τα τελευταία χρόνια, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης παραμονής του νέφους αυτού στην καθημερινότητα των πολιτών.
Να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας η πρόληψη
Σε αυτό οφείλονται άλλωστε και οι ανακοινώσεις που έχουν υπάρξει τόσο από την ίδια την Πολιτεία όσο και από Επιστημονικούς φορείς, και ιδιαίτερα τη πνευμονολογική εταιρεία, συστήνοντας τακτικές μετρήσεις ανά περιφέρεια, ώστε να εκδίδεται προειδοποιητική ανακοίνωση, που θα επιτρέπει κυρίως στους νοσούντες με σοβαρά νοσήματα άνω των 65 ετών και όσους αντιμετωπίζουν αλλεργικό βρογχικό άσθμα, να λάβουν ορισμένα αποτελεσματικά μέτρα εγκαίρως.
Ερωτηθείς ως προς τα διαθέσιμα μέτρα πρόληψης ο κ. Παπαχρήστου τάχθηκε κατά των απαγορεύσεων, τονίζοντας πως όπως και στον κορωνοϊό η λογική του lock down δεν ωφέλησε ιδιαίτερα. Εκείνο που χρειάζεται από τους ανθρώπους, ανέφερε, είναι να μπορούν να προστατευθούν τις ώρες αιχμής και εφόσον μπορούν να περιοριστούν στο σπίτι τους να το κάνουν. Ωστόσο εφόσον πρέπει να βγούνε ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη χρήση της ενισχυμένης μάσκας ατομικής προστασίας, και όχι της απλής χειρουργικής λόγω του μεγέθους των σωματιδίων.
Από εκεί και πέρα η επιμονή των συμπτωμάτων θα πρέπει να οδηγεί απευθείας στον θεράποντα ιατρό μας, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος φλεγμονής ή παρόξυνσης άσθματος που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νοσηλεία.
Κλείνοντας ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει τον διαχρονικό χαρακτήρα των μέτρων αυτών, υπό την έννοια ότι η παρουσία τέτοιων φαινομένων θα είναι ολοένα και πιο συνεχής δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, και άρα συνεχής θα πρέπει να είναι και η πρόληψη από πλευράς των πολιτών.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.