Αφοπλιζοντας τη βια στη Βουλη των Εφηβων

Η Γαρυφαλλιά Παπακαλούδη, από το 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής, ήταν μια από τους εκπροσώπους της Ροδόπης στην ΚΖ΄ Σύνοδο

Ολοκληρώθηκαν, πριν από λίγες ημέρες, οι εργασίες της ΚΖ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, με το θέμα του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματός της να είναι το πολύ επίκαιρο «Η καταπολέμηση της βίας».

Η μαθήτρια πλέον της Β΄ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Κομοτηνής, Γαρυφαλλιά Παπακαλούδη, ήταν μία από τους εκπροσώπους της Ροδόπης στην συνεδρίαση αυτή, επιστρέφοντας με πολλές εμπειρίες, αλλά και με καλύτερη εικόνα για τη διαδικασία.

Γνωριμία με το θέμα της βίας

Η πρώτη της επαφή με το θέμα ήταν πέρυσι, όταν η καθηγήτριά τους κ. Δαλακούρα τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων, στο οποίο το σχολείο τους είχε πάρει μέρος και στο παρελθόν. Έτσι κάλεσε όποια παιδιά το επιθυμούσαν να γίνουν ομάδα και να ετοιμάσουν μια σειρά από εργασίες, επάνω στο θέμα της φετινής συνόδου, που ήταν το «Αφοπλίζοντας τη βία».

«Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με την ομάδα, κάναμε εργασίες πάνω στη βία στα γήπεδα, την ενδοοικογενειακή βία και άλλα» σημείωσε, με τη συμμετοχή όλων, αλλά και επισκέψεις για να γνωρίσουν θέματα για την κακοποίηση των γυναικών, αλλά και τη βία στα γήπεδα, για να τις ετοιμάσουν.

Όταν πλησίαζε το τέλος της σχολικής χρονιάς, πραγματοποίησαν κλήρωση για το ποιος θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση, με την ίδια να αναδεικνύεται ως τακτική βουλευτής.

Η συνεδρίαση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, αλλά λόγω των εθνικών εκλογών μετατέθηκε και πραγματοποιήθηκε τελικά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο χώρο που λαμβάνονται οι αποφάσεις

Αυτό που ώθησε την Γαρυφαλλιά να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία, ήταν οι θετικές εμπειρίες που είχαν φίλοι της από προηγούμενες χρονιές, αλλά και η θέληση να ζήσει από κοντά την εμπειρία στη βουλή, που μέχρι τώρα έχει δει μόνο στην τηλεόραση, ώστε να δει το χώρο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, και το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το έργο των βουλευτών.

Οι συμμετέχοντες έφηβοι βουλευτές, που προέρχονταν από όλες τις περιοχές της χώρας αλλά και από σχολεία του εξωτερικού, χωρίστηκαν σε έξι ομάδες, με την Γαρυφαλλιά να βρίσκεται στην ομάδα για την έμφυλη βία.

Κατά τη διαδικασία ετοίμασαν ερωτήσεις, τις οποίες υπέβαλαν στον Υπουργό παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς και στον κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη και την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, με βουλευτές και άλλους αξιωματούχους να συμμετάσχουν στην τελική ολομέλεια.

«Η εμπειρία ήταν υπέροχη, γνώρισα πάρα πολλούς μαθητές, και είχαμε πολύ καλή συνεργασία και με τους συναδέρφους βουλευτές και τους υπευθύνους της ομάδας» σημείωσε, προτείνοντας την όλη εμπειρία ανεπιφύλαχτα σε όποιον σκέφτεται να συμμετάσχει.

«Όποιος έχει τη δυνατότητα, να συμμετάσχει, ακόμα και αν δεν κληρωθεί να πάει στη Βουλή των Εφήβων, και να ζήσει τη συνεδρίαση από κοντά» σημείωσε, μιας και ακόμα και με τις εργασίες και τις δράσεις που κάνουν εντός του σχολείου, μαθαίνουν καινούρια πράγματα επάνω στο θέμα της συνεδρίασης, αλλά και βλέπουν πλέον τον κόσμο με άλλα μάτια.

Οι νέοι έχουν προτάσεις και θέλουν να ακουστούν

Άλλωστε η συμμετοχή της, της έδωσε μια άλλη οπτική στο θέμα της βίας, τόσο της έμφυλης με την οποία ασχολήθηκε στην ομάδα της όσο και γενικότερα. Για αυτό και προσπάθησαν μέσα από τις εισηγήσεις τους στην ολομέλεια, να δώσουν και αυτοί ιδέες και προτάσεις στη βουλή ώστε οι μεγαλύτεροι και οι υπεύθυνοι να περιορίσουν τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα.

Παρατήρησαν δε πως με την έλευση της τεχνολογίας, και την προβολή της ζωής μας μετά την καραντίνα, ότι εμφανίζονται περισσότερα περιστατικά βίας. Εκτιμούν βέβαια πως αυτά υπήρχαν και παλιότερα, τώρα όμως τα δείχνουν περισσότερα και το θέμα είναι πιο εμφανές για όλους.

Όλη αυτή η εμπειρία θεωρεί πως έκανε όλους όσους συμμετείχαν να ενδιαφερθούν ακόμα περισσότερο με τα κοινά, αλλά και να συμμετέχουν στα Δημοτικά Συμβούλια Νέων της περιοχής για να δίνουν την δική τους άποψη για τα θέματα από τη δική τους οπτική γωνία, και να βοηθήσουν να γίνει καλύτερη η ζωή όλων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.