Αφιερωμενο στους τοπικους ευεργετες το ημερολογιο της Μητροπολης για το 2016

Πρόταση του Μητροπολίτη να γιορτάζεται στα σχολεία η Ημέρα Εθνικών Ευεργετών

Η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών καθιερώθηκε το 2007 και τιμάται την 30η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, με δοξολογίες, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων. Ως εθνικοί ευεργέτες νοούνται οι εύποροι Έλληνες, που ανέπτυξαν έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα και με δωρεές τους συνέβαλαν στην οικονομική και κοινωνική ανάταση της χώρας μας, σε καιρούς κατά βάση δύσκολους και χαλεπούς. Ζητούμενο και της εποχής μας είναι το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και σύγχρονοι Έλληνες, που διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια, ώστε να βοηθήσουν στην ανάταση της δοκιμαζόμενης σήμερα ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας.
 

Στις εκδηλώσεις, που έλαβαν χώρα προς τιμήν των εθνικών ευεργετών χθες το πρωί στην Κομοτηνή, παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής ηγεσίας και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά λιγοστοί πολίτες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.  Στην ανάγκη να βρουν μιμητές οι εθνικοί ευεργέτες, αλλά αφού γίνει ευρέως γνωστό και εμπεδωθεί στην κοινωνία μας το παράδειγμά τους, υπογράμμισε στη δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος, κ. Παντελεήμων, αποκαλύπτοντας μια σχετική πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας και απευθύνοντας κάλεσμα στους φορείς της εκπαίδευσης να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση.
 
Καταρχήν, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι εκτός από τους εθνικούς ευεργέτες, υπάρχουν πολλοί και εξαιρετικοί άνθρωποι που έζησαν στον τόπο μας και αναδείχθηκαν με το έργο τους ευεργέτες, τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, όσο και της Ροδόπης. Αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους η τοπική εκκλησία σχεδιάζει να τιμήσει στο εγκόλπιο ημερολόγιο, που πρόκειται να εκδώσει για το έτος 2016. Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων πρότεινε η Ημέρα των Εθνικών Ευεργετών να καθιερωθεί ως γιορτή και στις σχολικές μονάδες του τόπου μας, ώστε οι νεαροί μαθητές να γνωρίσουν το έργο και την προσωπικότητά καθενός εξ αυτών.  «Τα παιδιά μας, όπως περπατούν μέσα στην πόλη μας και γνωρίζουν τις οδούς», σημείωσε, «έτσι να γνωρίζουν και αυτούς που φέρουν τα ονόματα των οδών, ποιοι είναι και τι προσέφεραν». «Ας λάβουν όλοι το μήνυμα και ας κάνουμε το καλύτερο», επισήμανε, «για να μαθαίνουν τα παιδιά μας μέσα από αυτή τη διαδικασία, όπου τα σχολεία δε θα είναι ένας χώρος που θα λαμβάνουν μόνο ξερές γνώσεις, αλλά ένας χώρος, όπου θα παιδεύονται και θα μορφώνονται».
 
 

«Μέσα από το παράδειγμά τους καλούμαστε να γίνουμε κι εμείς ευεργέτες του σήμερα και να καλλιεργήσουμε το φιλότιμό μας»

 
Ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής δεν παρέλειψε να ευχηθεί «να γεννηθούν και νέοι ευεργέτες, που θα αφήσουν στον τόπο τα ονόματά τους και ό,τι με κόπο απέκτησαν, ούτως ώστε να είναι για αυτούς, αλλά και για τον ελληνισμό, ένα αιώνιο μνημόσυνο για τις επερχόμενες γενεές». Επισήμανε δε ότι «μέσα από το παράδειγμά τους καλούμαστε να γίνουμε κι εμείς ευεργέτες του σήμερα και να καλλιεργήσουμε αυτό που έχουμε ως δωρεά από τον Θεό οι Έλληνες, το φιλότιμό μας. Το ελληνικό μας φιλότιμο, το οποίο ως λέξη αλλά και ως νόημα δεν έχει αντίστοιχο στα άλλα ευρωπαϊκά και ξένα λεξιλόγια. Αυτό βέβαια εκφράστηκε και εκφράζεται καθημερινά, μέσα από όλες τις προσπάθειες που κάνουμε ως Έλληνες. Εκφράζεται από τα συσσίτια της αγάπης, τα τραπέζια της αγάπης, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία. Από όλα εκείνα, που σήμερα και η εκκλησία και η πολιτεία προσπαθούν να κάνουν, φαίνεται ότι αναζωπυρώνεται το ελληνικό φιλότιμο».
 
 

Χρήστος Μέτιος
 
«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, η προσφορά των εθνικών ευεργετών ελπίζουμε να βρει μιμητές»

 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Χρήστος Μέτιος, που παρατήρησε ότι «ως εθνικούς ευεργέτες αναγνωρίζουμε Έλληνες, που προσέφεραν σημαντικό τμήμα της περιουσίας τους για τη δημιουργία κοινωφελών έργων», για να επισημάνει πως «η ετήσια αυτή εκδήλωση τιμής στους εθνικούς ευεργέτες είναι το ελάχιστο, που μπορεί να προσφέρει η κοινωνία και η ελληνική πολιτεία στη μνήμη τους». «Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία», κατέληξε, «η προσφορά των εθνικών ευεργετών ελπίζουμε να βρει μιμητές, σε Έλληνες φυσικά που έχουν αυτή τη δυνατότητα».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.