Αφγανισταν: Εκρηξη σε γεματο σιιτικο τεμενος

Δεκάδες νεκροί και αναφορές για βομβιστή αυτοκτονίας

Η πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της προσευχής της Παρασκευής

Πολλές δεκάδες φαίνεται πως είναι οι νεκροί από τη έκρηξη που σημειώθηκε σε κατάμεστο σιιτικό τέμενος στο Βόρειο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Κουντούζ την ώρα που οι πιστοί που ήταν σε εξέλιξη η προσευχή της Παρασκευής, η σημαντικότερη της εβδομάδας για τους πιστούς. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Αφγανιστάν, οι νεκροί είναι υπολογίζονται ήδη γύρω στους 50, όμως δυτικά μέσα κάνουν λόγο για πάνω από 100 θύματα. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες που μεταφέρονταν στα νοσοκομεία.

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές και κάνουν ήδη τον γύρο του Διαδικτύου. Πολλοί είναι οι νεκροί που κείτονται στο πάτωμα μέσα σε λίμνη αίματος, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι και εθελοντής διεθνούς οργανισμού βοήθειας.

Τα αίτια της έκρηξης ακόμα δεν έχουν γίνει σαφή, όμως δημοσιογράφοι που βρίσκονται κοντά στο σημείο της έκρηξης κάνουν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας. Ακόμα δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, όμως εδώ και καιρό οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν προειδοποιούν για αυξημένη απειλή από τον ISIS K, δηλαδή το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν και αντίπαλο των Ταλιμπάν. 

Το βίαιο παρακλάδι του ISIS έχει πραγματοποιήσει αρκετές βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα πρόσφατα, κυρίως στα ανατολικά. Σημειώνεται ότι οι εξτρεμιστές σουνίτες μουσουλμάνοι συχνά στοχοποιούν μέλη της σιιτικής κοινότητας καθώς τους θεωρούν αιρετικούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.