Αεροψεκασμοι για τα κουνουπια στη Ροδοπη

Στις ευρύτερες περιοχές Βιστωνίδας και Ισμαρίδας την Τρίτη και την Τετάρτη

Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που εφαρμόζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Τρίτη 2 Μαΐου και την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 προγραμματίζεται η διενέργεια αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας στα φυσικά υγροτοπικά συστήματα της ΠΕ Ροδόπης.

Συγκεκριμένα πεδίο εφαρμογής των αεροψεκασμός θα είναι το φυσικό και αγροτικό περιβάλλον στις ευρύτερες περιοχές Λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας. Οι αεροψεκασμοί θα διαρκέσουν από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι.

Παρακαλούνται να μην κυκλοφορούν στο φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού για λόγους καθαρά προληπτικούς.

Διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για την διενέργεια των ψεκασμών ακολουθούνται οι οδηγίες που περιγράφονται στην με αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 11942/24-02-2023 Εγκύκλιο του Υπουργείο Υγείας (ΑΔΑ: 9Π8Α465ΦΥΟ-ΛΗΤ) και το Δ1α/Γ.Π. 15880/23-03-2023 (ΑΔΑ: 9ΚΕΖ465ΦΥΟ-ΩΤΠ) έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, καθώς και στο υπ’ αρ. πρωτ. 62/2689/23-01-2023 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η εφαρμογή θα γίνει:

  • Με ευθύνη του ανάδοχου φορέα (ASNF Αεροεφαρμογές ΙΚΕ).
  • Με χρήση ελικοπτέρου που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό.
  • Με συνεχή επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες υπαλλήλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Με εγκεκριμένα για το σκοπό σκευάσματα σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 62/2689/23-01-2023 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθούν οι εφαρμογές, θα μετατεθούν εντός των επομένων ημερών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.