ΑΕΙ: Αντιδρασεις για τις αλλαγες

Πυρά κατά του προτεινόμενου σχεδίου για το πανεπιστήμιο του 2030

Μπορεί οι περίπου 30 φοιτητές μπροστά στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής το βράδυ της Δευτέρας που φώναζαν συνθήματα κατά της εκδήλωσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση  –γινόταν στο δεύτερο υπόγειο του Μεγάρου– να ήθελαν να εκμεταλλευθούν τον ελεύθερο χρόνο τους αθλούμενοι στην επαναστατική γυμναστική, ωστόσο ήδη τις μηχανές τους ζεσταίνουν κόμματα της αντιπολίτευσης, φοιτητικοί σύλλογοι και πανεπιστημιακοί κατά των σχεδίων του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ.. Πρώτος στόχος, το σχέδιο δράσης για το πανεπιστήμιο του 2030, που παρουσίασε τη Δευτέρα η επιστημονική επιτροπή η οποία έχει οριστεί στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης έχει πολλές ομοιότητες με τον νόμο 4009 του 2011 επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, κυρίως ως προς το μοντέλο διοίκησης. Ο νόμος θεσμοθετούσε τα Συμβούλια Ιδρύματος δίπλα στη θέση του πρύτανη – μοντέλο που συνάντησε τότε σφοδρότατες αντιδράσεις. Παρότι στην εκδήλωση της Δευτέρας παραβρέθηκαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση υφυπουργός Αγγελος Συρίγος, η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει τοποθετηθεί επί των προτάσεων του σχεδίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απορρίπτονται κρίσιμα σημεία, όπως ο τρόπος εκλογής πρύτανη. Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις επί του σχεδίου. «Αναμενόμενες αντιδράσεις από αναμενόμενους κύκλους έχουν δεχθεί οι προτάσεις μας», ανέφερε η Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, τη δυσφορία τους έχουν εκδηλώσει πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί, καθώς και συνδικαλιστές της Ν.Δ., οι οποίοι θεωρούν ότι το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης δεν εξυπηρετεί τα ΑΕΙ και θα προκαλέσει αναστάτωση στα ιδρύματα. Μάλιστα πολλοί –μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ– εκμεταλλεύονται προτάσεις του σχεδίου δράσης για να υποστηρίξουν ότι υποκρύπτουν πολιτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας. Μία εξ αυτών είναι τα ΑΕΙ να πληρώνουν από τον προϋπολογισμό τους τις νέες θέσεις πανεπιστημιακών. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι οι εκλογές νέων πανεπιστημιακών θα γίνονται με διαφάνεια, αξιοκρατικά και με βάση τις ανάγκες του ιδρύματος. Μία άλλη πρόταση που προκαλεί αντιδράσεις σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές είναι η εισαγωγή σε σχολή αντί για τμήμα (έτσι αποδυναμώνεται η ισχύς του τμήματος) και η ύπαρξη και τήρηση προαπαιτούμενων μαθημάτων.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκος Φίλης έκανε λόγο για «αντιλήψεις καταδικασμένες από τη μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας». Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «πάνω στο σχέδιο, σύμφωνα με ΜΜΕ, “θα πατήσει η κυβέρνηση” για να αιτιολογήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες της» και επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που έχει θέσει υπό την αιγίδα της την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το Ίδρυμα, εκτός από την Παιδεία έχει προγραμματίσει σχέδια δράσης για τη δημόσια υγεία, την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.