Αδριανουπολη: Η κατασταση του ποταμου Τουντζα προκαλεσε τις αντιδρασεις πολιτων

Τα απορρίμματα «κολυμπάνε» στο ποταμό

Λόγω ανεπαρκών εποχιακών βροχοπτώσεων, ο ρυθμός ροής του νερού μειώθηκε στα 9 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο στον ποταμό Τούντζα Αδριανούπολης, ο οποίος χρησιμοποιείται για άρδευση γεωργικής γης και αποτελεί μία από τις σημαντικές πηγές νερού της πόλης. Επίσης σχηματίστηκαν νησίδες σε ορισμένα μέρη του.

Στο σημείο που βρίσκεται η γέφυρα, όπου πηγαίνουν συχνά οι τουρίστες, ο ποταμός καλύφθηκε με τα σκουπίδια, και το χρώμα του έχει γίνει πράσινο.

Ο Ναήλ Ερτάν, ο οποίος ψαρεύει στον ποταμό τόνισε πως «οι πολίτες ρίχνουν τα σκουπίδια τους και μολύνουν το ποτάμι. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη και τις γύρω επαρχίες, ντρεπόμαστε. Έρχομαι εδώ για ψάρεμα και μερικές φορές καθαρίζουμε, αλλά εξακολουθεί να γίνεται το ίδιο με τα σκουπίδια. Μεταξύ των άλλων απειλείται και η ζωή των ψαριών».

Ο Ενβέρ Καραμπατζάκ, ο οποίος συλλέγει τα απορρίμματα στις όχθες του ποταμού Τούντζα, σημείωσε ότι «το νερό είναι μολυσμένο λόγω των σκουπιδιών. Υπάρχουν αρκετά σκουπίδια στις όχθες του ποταμού και στα βάθη. Ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια που συλλέγουμε, αλλά δεν μπορούμε να συλλέξουμε και να ανακυκλώσουμε ό,τι ρίχνεται στο νερό. Τα σκουπίδια που ρίχνονται στο ποτάμι βλάπτουν επίσης τα ζωντανά. Αν οι άνθρωποι σκέφτονταν λίγο υγειώς και λογικά, έστω θα έβαζαν αυτά τα σκουπίδια σε μια σακούλα και θα τα άφηναν στην άκρη, ώστε να τα πάρουμε και να τα ανακυκλώσουμε και έτσι θα μπορούσαμε να προστατέψουμε και τα ζωντανά».

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν περισσότερα πλαστικά και γυάλινα απόβλητα στον ποταμό, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η διατήρηση του ποταμού καθαρού είναι το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Ακόμα κι αν δεν μαζεύουμε εμείς αυτά τα σκουπίδια, οι φίλοι που εργάζονται στο Δήμο τα μαζεύουν. Πρέπει να γνωρίζουμε την αξία του ποταμού. Αυτός ο ποταμός είναι δικός μας, η πατρίδα είναι δική μας, γιατί να το μολύνουμε; Είναι καλύτερα να τον διατηρήσουμε καθαρό έτσι ώστε να  προστατέψουμε τόσο τα ζωντανά όσο και να σταματήσουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.