Αδικημενη η ΑΜΘ απο το Μετρο για τις Βιολογικες Καλλιεργειες

Κοινή επιστολή των προέδρων ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας για άρση των αδικιών και αύξηση των πιστώσεων

Σε μείζον θέμα έχει αναδειχθεί η ανισοκατανομή των πόσων του μέτρου «Βιολογικής Καλλιέργειας» για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ένταξης στο Μέτρο, καταδεικνύουν την δυσανάλογη κατανομή των πόρων σε βάρος της ΑΜΘ. Εξ ου και τα δύο παραρτήματα ΓΕΩΤΕΕ της περιφέρειας, το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, συνέταξαν από κοινού και απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επικεντρώνοντας την κριτική τους σε δύο σημεία: στην απόφαση για κατανομή των πόρων ανά περιφέρεια και στον αποκλεισμό καλλιεργειών από το Μέτρο.
 
Οι δύο πρόεδροι των τοπικών Παραρτημάτων του ΓΕΩΤΕΕ ζητούν από τον υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για άρση των αδικιών που προκύπτουν με την συγκεκριμένη πρόσκληση και θέτουν εαυτούς στη διάθεση του ώστε να συνδράμουν από κοινού σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Αναλυτικά η επιστολή τους:
 
«Κύριε Υπουργέ,
 
Στο πλαίσιο εφαρμογής της ανωτέρω σχετικής Πρόσκλησης για την Βιολογική γεωργία έχουν προκύψει πολλά θέματα αδικιών που αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας όπου δραστηριοποιούμαστε.
 
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΓΕΩΤΕΕ πάντα ήταν αντίθετο στην Περιφερειακή κατανομή και σας το έχει εκφράσει επανειλημμένως και με κάθε τρόπο, όπως επίσης ποτέ και σε καμία επιτροπή του ΠΑΑ 2014-2020 δεν αναφέρθηκε η πρόθεση σας για περιφερειακή κατανομή στο συγκεκριμένο Μέτρο, αλλά ούτε και η επιλογή των καλλιεργειών που θα ενταχθούν.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη πρόσκληση δεν υπήρχε περιφερειακή κατανομή και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα να υπάρχει στην παρούσα.
   
Το ποσό των 5.9 εκ. ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αντιστοιχεί στο 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων της πρόσκλησης, συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ και είναι απολύτως δυσανάλογο με τις ανάγκες και τις αξιοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις  της περιοχής  μας, αναλογικά και σε σχέση με άλλες περιφέρειες.
 
Στην περιφέρεια μας η χρησιμοποιούμενη έκταση, αφαιρουμένων των άγονων βοσκοτόπων με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί το 11,3 % των αντίστοιχων εκτάσεων της χώρας. Όμως κατανέμονται με βάση την πρόσκληση μόνο το 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων, ενώ σε άλλες περιφέρειες με μικρότερες εκτάσεις κατανέμονται δυσανάλογα πολύ μεγαλύτερα ποσά, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο. 
 
Πουθενά στην πρόσκληση δεν μνημονεύονται και για αυτόν τον λόγο μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς και με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή ανά περιφέρεια.
 
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει στην πρόσκληση, είναι η επιλογή των καλλιεργειών αφού εξαιρούνται καλλιέργειες όπως η Ρόδια, τα Μηλοειδή, τα Πυρηνόκαρπα, η Ακτινιδιά, ο Ηλίανθος, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, το Βαμβάκι και ο Καπνός οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία στην Περιφέρεια μας με πολύ καλά αποτελέσματα και για τις οποίες υπάρχει έντονο  ενδιαφέρον για βιολογικές μεθόδους παραγωγής. Παράλληλα αυτές οι καλλιέργειες αποτελούν βασική προτεραιότητα για την περιφέρεια μας στον σχεδιασμό της για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών που όλοι ευαγγελιζόμαστε. Αλήθεια αναρωτιόμαστε πώς θα το πετύχουμε αυτό όταν δεν δίνουμε κανένα κίνητρο σε αυτούς τους παραγωγούς;
 
Κύριε Υπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για άρση των αδικιών που προκύπτουν με την συγκεκριμένη πρόσκληση και είμαστε στη διάθεση σας ώστε να συνδράμουμε από κοινού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.