«Αδειασμα» των φαρμακοποιων απο την πολιτεια βλεπει ο Αλεξανδρος Τσαπεκος

Ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης για το ενδεχόμενο διανομής των self test σε σούπερ μάρκετ

«Την ώρα που θα έπρεπε να πάρουμε την επιβράβευση, εμάς μας ταπεινώνουν»

Για «ταπείνωση» του κλάδου των φαρμακοποιών έκανε λόγο μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 9 Ιουνίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, σε παρέμβασή του κατόπιν των σχετικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής των self test από τα σούπερ μάρκετ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος είχε ανακοινώσει το τέλος του τρίμηνης διάρκειας προγράμματος δωρεάν διανομής self test από τα φαρμακεία, στις 19 Ιουνίου, τονίζοντας ωστόσο πως η διανομή τους να συνεχιστεί από «άλλα κανάλια». Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Ανάπτυξης κ.Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι η διανομή μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ.

Εν αναμονή των όποιων επίσημων ανακοινώσεων, το ενδεχόμενο και μόνο διανομής των self test από τα super market ξεσήκωσε αντιδράσεις στον κλάδο των φαρμακοποιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που αποφάσισε την αναστολή της διάθεσης των self tests ήδη από χθες, επιστρέφοντας άμεσα τις ποσότητες που έχουν στα φαρμακεία τους στις φαρμακαποθήκες από τις οποίες τα προμηθεύτηκαν.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της διάθεσής τους σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιουνίου, ενώ όπως τονίζουν αιτία της απόφασης είναι οι νέες ανακοινώσεις μέσω των social media του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self tests από άλλα κανάλια διάθεσης, όπως τα σούπερ μάρκετ παρά την δεδηλωμένη αντίθετη θέση του ΕΟΦ. «Οι δηλώσεις θεωρούνται προσβλητικές για έναν κλάδο που βοήθησε από την πρώτη στιγμή την Πολιτεία στον αγώνα της απέναντι στην πανδημία» επισημαίνουν.

Την ενόχληση αλλά και την απογοήτευση των φαρμακοποιών μετέφερε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος ο οποίος έκανε λόγο για «ανέντιμη συμπεριφορά» από πλευράς της πολιτείας και συγκεκριμένα δια στόματος του κ. Σκέρτσου, που όπως τόνισε «για δεύτερη φορά κάνει μια δήλωση που προσβάλει όλον τον κλάδο μας».

«Την πρώτη φορά είπε “τι είναι, το παίρνεις από το ράφι και το δίνεις” και τώρα έρχεται και λέει, χωρίς να μας έχουν προτείνει κάτι, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ μας, για άλλα “κανάλια διανομής”» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «οι φαρμακοποιοί τραβήξαμε όλο το λούκι του διμήνου αυτού, με τις όποιες δυσκολίες και τώρα που στρώσανε τα πράγματα, μιλούν για super market».

Ο κ. Τσαπέκος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η διαφωνία δεν έγκειται τόσο στα μέρη διανομής αλλά στον αιφνιδιασμό του κλάδου δίχως να υπάρξει η οποιαδήποτε ενημέρωση, παρά τον διάλογο και την συνεργασία των προηγούμενων μηνών.

«Όταν έχεις έναν συνομιλητή και τον τραβάς να οργώσει το χωράφι, αλλά μετά τον πετάς χωρίς καν να του προτείνεις κάτι, αυτό για μας είναι μια ανέντιμη και προσβλητική συμπεριφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως εγείρονται επίσης ζητήματα προσωπικών δεδομένων, καθώς και της ορθής εξυπηρέτησης των πολιτών χωρίς εικόνες συνωστισμού και περαιτέρω ταλαιπωρία, αλλά και ζήτημα νόμου όπως εξήγησε καθώς «ο ΕΟΦ είπε ότι οι μόνοι που μπορούν να διακινούν τα test επειδή είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν είναι τα φαρμακεία».

«Πηγαίνετε να βρείτε άλλα κανάλια και ας δούμε πώς μπορεί μια Ροδόπη να εξυπηρετηθεί από τα 5 μάρκετ, γιατί γι’ αυτά μιλάμε και όχι για τα μπακάλικα, και όχι από τα 100 φαρμακεία που είμαστε εμείς» τόνισε.

Τα 10.000 φαρμακεία απέδειξαν ότι είναι χρήσιμα και ότι προσφέρουν στο σύστημα υγείας. Μακάρι να μην μας χρειαστούν περαιτέρω» συνέχισε ο κ. Τσαπέκος μιλώντας για «άδειασμα» από πλευράς της κυβέρνησης ενός κλάδου που μπήκε μπροστά για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών. «Εμάς δεν μας πειράζει αν τα πάει αλλού. Μας πειράζει που μας άδειασε. Δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι ότι δεν έχουν ηθικό υπόβαθρο» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «τα μάρκετ επιθυμούν να γίνουν συνομιλητές και είναι συνομιλητές με την παρούσα κυβέρνηση, και σε άλλα θέματα, παραπέρα τα οποία θα τα δούμε μπροστά μας».

«Αν μας απειλούν με αυτά τα πράγματα την ώρα που εμείς ακόμα κουβαλάμε και “οργώνουμε το χωράφι”, αν νομίζουν ότι είναι σωστή αυτή η συμπεριφορά, πολύ ευχαρίστως, εμείς θα σταθούμε όρθιοι πάλι, δεν θα σκύψουμε το κεφάλι και μακάρι να μην μας χρειαστούν» κατέληξε ο κ. Τσαπέκος κάνοντας λόγο για «ταπείνωση και ισοπέδωση κάθε είδους περηφάνιας». «Την ώρα που θα έπρεπε να πάρουμε την επιβράβευση, εμάς μας ταπεινώνουν» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.