Αχμετ Ντελη, ιδιοκτητης βιβλιοπωλειου «Χαρτι και Μολυβι» «Ολες οι θρησκευτικες γιορτες, ολων των θρησκειων, ειναι συμβολα ειρηνης και αδελφοσυνης»

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή του Ισλάμ και λόγω της θυσίας, θεωρείται ότι οι πιστοί εκφράζουν κατά αυτόν τον τρόπο την επιθυμία τους να φτάσουν κοντά στον Θεό. Για σας τους  νεότερους συμπολίτες μας, η γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία και την πίστη σας ή στο πέρασμα των ετών, έχει χάσει αυτόν χαρακτήρα; 
Θα έλεγα πως τα τελευταία χρόνια η νεότερη γενιά δείχνει όλο και περισσότερο σεβασμό στις θρησκευτικές γιορτές και αξίες, όχι μόνο στις δύο μεγαλύτερες γιορτές που είναι το Σεκέρ  Μπαϊράμ και το Κουρμπάν Μπαϊράμ. Οπότε ναι, θεωρώ πως ως γιορτή είναι στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία και την παράδοσή μας, όπως τα παλαιότερα χρόνια,  την εποχή των δικών μας παππούδων και γιαγιάδων, με τους νέους να συμμετέχουν ολοένα και περισσότερο.

Η γιορτή αυτή επίσης θεωρείται σύμβολο ειρήνης και αδελφοσύνης. Στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα θεωρείται ότι οι όροι αυτοί μπορούν όντως να βρουν εφαρμογή;
Όλες οι θρησκευτικές γιορτές,  όλων των θρησκειών, είναι σύμβολα ειρήνης και αδελφοσύνης! Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με τις καταστάσεις να χειροτερεύουν παγκοσμίως  –ειδικότερα τις οικονομικές– με τον απλό κόσμο να έχει μάθει στον υπερβολικό καταναλωτισμό, με την ανεργία και τις ολοένα και μειούμενες οικονομικές απολαβές για τους εργαζόμενους, την οικονομική μετανάστευση αλλά και τη μετανάστευση λόγω πολέμων, είναι δύσκολο να πω πως ακόμα και οι θρησκείες και ό,τι αντιπροσωπεύει η κάθε μία, όπως οι όροι της ειρήνης και της αδελφοσύνης μπορούν να βρουν παγκόσμια εφαρμογή. Κυρίως λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν και εκείνοι που στο όνομα των θρησκειών, τις εκμεταλλεύονται για ίδιον όφελος.

Ποια είναι η ωραιότερη ανάμνησή σας από την εν λόγω εορτή και ποιο είναι το έθιμο που απολαμβάνετε περισσότερο;
Η ωραιότερη ανάμνησή μου είναι βέβαια από τα παιδικά μου χρόνια.  Από την αγωνία μου δεν μπορούσα να κοιμηθώ, διότι περίμενα πώς και πώς να επισκεφθώ συγγενείς και γνωστούς και να μαζέψω χρήματα. Αλλά ιδιαίτερα όμορφη ανάμνηση για εμένα ήταν και το πρώτο Κουρμπάν Μπαϊράμ που έζησα ως πατέρας. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμένα. Το έθιμο που μου αρέσει περισσότερο στην συγκεκριμένη γιορτή είναι πως μετά τη θυσία  του αμνού, πρέπει να μοιραστεί το κρέας στους μη έχοντες. Αυτό μου θυμίζει πως πάντα πρέπει να μοιραζόμαστε και να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας, όχι μόνο στις γιορτές αλλά και στην καθημερινότητά μας. Η  αλληλεγγύη είναι σημαντική.

Η ευχή μου δεν είναι μόνο για τους ομόθρησκούς μου, αλλά για όλον τον κόσμο.
Υγεία, Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Κατανόηση. Για όλον τον κόσμο που υπάρχει επάνω στην γη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.