Α. Στρατιαδης: Το ΣτΕ με την αποφαση του κρατα την τοπικη κοινωνια απ’ εξω  

Εξοργισμένα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ΜΠΕ των 16 διερευνητικών εξορύξεων δηλώνουν τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του Χρυσού

Εξοργισμένα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με την αίτηση της Μεταλλευτικής Θράκης ΑΕ για τη διενέργεια 16 ερευνητικών γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών την απόρριψη της οποίας από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜ-Θ κρίνει ως παράνομη νοιώθουν τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του Χρυσού.

Με αφορμή τις εξελίξεις που αναμένεται να πυροδοτήσει η απόφαση του ΣτΕ ο κ. Ανέστης Στρατιάδης, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του κυρίως ως προς το περιεχόμενο της απόφασης η οποία φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψιν την άποψη της τοπικής κοινωνίας, που παραμένει ενάντια σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα από το 1997 έως και σήμερα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η ιστορία για τις 16 διερευνητικές γεωτρήσεις ξεκίνησε το 2012, με παραπομπές των παραπομπών επί τις αρμοδιότητας γνωμοδότησης, με την τελική γνωμοδότηση να έρχεται τελικά από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο οποίος γνωμοδότησε αρνητικά. Το ΣτΕ με την πρόσφατη απόφασή του κρίνει ως λανθασμένη την απόφαση αυτή και ζητά την επανεξέτασή της, γεγονός που σύμφωνα με τον κ.Στρατιάδη μεταφράζεται ως αίτημα «θετική έγκρισης» αυτή τη φορά από πλευράς της Αποκεντρωμένης.

«Δεν το λέει καθαρά, αλλά όταν επιστρέφει την απόφαση αυτό υπονοεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος επισημαίνοντας πως το πιο ενδιαφέρον και «εντυπωσιακό» στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται το ΣτΕ σε σχέση με τη θέση της τοπικής κοινωνίας. Όπως εξήγησε «σαφώς δεν μπορεί να  παρακάμψει τα ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών, του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, καθώς επίσης και του Περιφερειακού συμβουλίου, την ώρα που και η νομοθεσία τα περιλαμβάνει όλα και λέει ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν, ωστόσο τελικά σημειώνει πως “δεν είναι επομένως στοιχείο προσδιοριστικό της βιωσιμότητας έργου ή δραστηριότητας η “κοινωνική συνοχή”» όταν αυτή δεν εμφανίζεται ως επιστέγασμα υγιούς και νηφάλιας διαβούλευσης. Δηλαδή εμείς δεν κάναμε υγιή και νηφάλια διαβούλευση, ούτε η κοινωνική συνοχή παίζει ουσιαστικά σημαντικό ρόλο για το ΣτΕ. Αναφέρει δε τις εκφράσεις “νηφάλια διαβούλευση, δηλαδή ανταλλαγή περιβαλλοντικής πληροφορίας και έκφρασης γνήσιου προβληματισμού, συγκλίσεων και διαφωνιών”,  σαν να μην έχουμε εμείς γνήσιο προβληματισμό, να μην έχουμε διαφωνίες σημαντικές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν συγκλίνουν με την εταιρεία. Όπως επίσης αναφέρει πως “προκύπτει από την επιβολή των επιλογών τμημάτων της κοινωνίας”, που άρα μας θεωρεί τμήματα της κοινωνίας, “ακόμα κι αν αυτή εκφράζεται από τοπικούς θεσμούς και φορείς”».

«Ουσιαστικά μας κρατάει απ’ έξω» και αυτό είναι κατά την προσωπική μου άποψη το ανησυχητικότερο στοιχείο» σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας πως στο τέλος της απόφασης υπογραμμίζεται πως «εξάλλου σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για μεταλλευτική εκμετάλλευση» γεγονός που ναι μεν είναι σωστό,  εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του για το κατά πόσο αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα ή και στο απώτερο μέλλον το περιβάλλον ακόμα και αυτές οι διερευνητικές γεωτρήσεις.

«Είμαστε ενάντια στην ύπαρξη πολιτικής ανάπτυξης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων για τον χρυσό στην περιοχή μας»

Ο κ.Στρατιάδης θέλησε να υπενθυμίσει πως όλες οι συλλογικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια δεν απορρίπτουν τις διερευνητικές γεωτρήσεις για την ενδεχόμενη ζημία που μπορεί αυτές να προκαλέσουν, αλλά γιατί «είμαστε ενάντια στην ύπαρξη πολιτικής ανάπτυξης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων για τον χρυσό στην περιοχή μας. Έχουμε μια άλλου είδους ανάπτυξη για την περιοχή στο μυαλό μας».

Ο ίδιος εξήγησε πως η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ υποστηρίζοντας πως «αδειοδοτούμαστε και κερδίσαμε το ΣτΕ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην μεταλλευτική δραστηριότητα, γεγονότα ψευδή αμφότερα» για να σημειώσει πως με την απόφαση αυτή το Συμβούλιο Επικρατείας «αβαντάρει» τις εταιρείες ώστε να ξανασυζητηθεί το θέμα.

«Καταλαβαίνουμε ποιον ενισχύει, τι ουσιαστικά προσδοκά και ποιον ουσιαστικά σπρώχνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πώς η νομοθεσία γυρνάει πάντα υπέρ των εταιρειών και όποιος νόμος καινούργιος ψηφίζεται και βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών, ουσιαστικά δεν λαμβάνεται υπόψιν από ένα σοβαρό δικαστήριο όπως είναι το ΣτΕ, για να στηρίξει τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας» συνέχισε ο ίδιος εκφράζοντας την αγανάκτηση των μελών της Διανομαρχιακής επί της απόφασης.

Ερωτηθείς σχετικά έκανε γνωστό πως το αμέσως επόμενο διάστημα η Διανομαρχιακή θα δράσει ενημερωτικά προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, ενώ σχολιάζοντας την ήδη κατατεθειμένη κινητοποίηση από πλευράς και της αυτοδιοίκησης, εξέφρασε την πεποίθηση πως «για ακόμα μια φορά θα φανεί η ενότητά μας απέναντι στη μεταλλουργία χρυσού και θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, που ελπίζω να γίνει σοβαρά και να ληφθεί υπόψιν από το Συμβούλιο Επικρατείας πιθανώς για την επόμενη φορά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.