95 εποχικους πυροσβεστες θα «υποδεχθει» η ΠΑΜ-Θ απο την 1η Ιουνη

13 εκ των οποίων θα απασχοληθούν στη Ροδόπη - Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια άσκηση «ΔΙΑ- ΠΥΡΟΣ»

Η  καθιερωμένη άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς έλαβε χώρα χθες το πρωί, στη δασική περιοχή Νυμφαίας του Ν. Ροδόπης από τις μονάδες Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και συγκεκριμένα από τις Π.Ε. Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης.
 
Συγκεκριμένα πρόκειται για την άσκηση με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ – ΠΥΡΟΣ 2015» η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης (άνω των 1500 στρεμμάτων) στη δασική περιοχή Νυμφαίας του Ν. Ροδόπης και πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων.
 
Κατά τη διάρκεια της άσκησης δεκαπέντε πυροσβεστικά οχήματα και τριάντα πυροσβέστες που συμμετείχαν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ως πραγματικό συμβάν πυρκαγιά μέσα στο δάσος της Νυμφαίας, στο βορειονατολικό του κομμάτι, μεταξύ των οικισμών Καρυδιάς και Πανδρόσου.
 
Στην άσκηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Π.Π. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ά και Β΄ βαθμού και συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος και εκ μέρους του δήμου Κομοτηνής ο πρόεδρος της «Γευσιγνωσίας Α.Ε.» κ. Θέμης Τζενετίδης. Στο σημείο επίσης ήταν και στελέχη του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Αθανάσιος Στράντζαλης «Σκοπός της άσκησης να διαπιστώσουμε την ετοιμότητα των φορέων και να εκπαιδευτεί το προσωπικό»

Όπως εξήγησε ο κ. Αθανάσιος Στράντζαλης, υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Κομοτηνής «σκοπός της άσκησης είναι να δούμε την ετοιμότητα των φορέων και τον συντονισμό τους, καθώς επίσης και η εκπαίδευση του προσωπικού της Περιφέρειας ΑΜ- Θ συνολικά».
Σύμφωνα με τον ίδιο για τη διεξαγωγή της άσκησης «συντάσσεται ένα σενάριο που εμπεριέχει την ακριβή τοποθεσία του συμβάντος, αυτή διαχωρίζεται σε τομείς και κάθε τομέας έχει και έναν τομεάρχη που συντονίζει τις δικές του δυνάμεις, ενώ όλοι αυτοί είναι υπό τις οδηγίες είτε του διοικητή της Κομοτηνής είτε του Περιφερειάρχη ανάλογα του ποιος είναι ο υπεύθυνος».
 
Ο κ. Στράντζαλης ερωτηθείς σχετικά με την ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας και τα μέτρα που λαμβάνονται επεσήμανε πως ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας που βγαίνει κάθε μέρα από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα. Υπό κανονικές συνθήκες ωστόσο υπάρχει επί καθημερινής βάσεως από το πρωί έως το βράδυ ένα περιπολικό στην Νυμφαία στο ύψος του τουριστικού περιπτέρου και ανάλογα με τις ανάγκες, αν δηλαδή ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πάνω από τρία ή τέσσερα βγαίνουν έξτρα περιπολικά.

Ενίσχυση των υπηρεσιών της ΠΑΜ-Θ με 95 εποχικούς πυροσβέστες

Στο πλαίσιο της άσκησης ο κ. Στράντζαλης διαπίστωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ανδρών της πυροσβεστικής, ενώ αναφέρθηκε και στις προσλήψεις εποχικού προσωπικού γνωστοποιώντας πως από 1η Ιουνίου η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα «υποδεχθεί» 95 συνολικά εποχικούς πυροσβέστες που αναλαμβάνουν καθήκοντα σε περιπολικά οχήματα, 13 εκ των οποίων θα τοποθετηθούν στη Ροδόπη. Η μερίδα του λέοντος των εποχικών αυτών πυροσβεστών θα απασχοληθούν στο δάσος της Δαδιάς και στη Θάσο όπως άλλωστε ήταν και το λογικό.
 
Ο κ. Στράντζαλης επεσήμανε πως η κατάθεση των αιτήσεων από πλευράς των ενδιαφερομένων προκειμένου να ενταχθούν στο σώμα έχει ήδη ξεκινήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.