80 διδακτορες αποφοιτησαν απο το ΔΠΘ το 2020

Οι 29 από αυτούς από τις Σχολές της Κομοτηνής

Οι 80 από τους 1.681 νέους διδάκτορες στα Ελληνικά ΑΕΙ το 2020 προέρχονταν από το ΔΠΘ, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, με το Πανεπιστήμιο της Θράκης να είναι έβδομο σε αριθμό διδακτόρων σε σχέση με τα άλλα πανεπιστήμια.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο αριθμός των διδακτόρων είναι ίδιος για τις σχολές της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, 29 για την κάθε πόλη, με την Ξάνθη να βρίσκεται λίγο πίσω με 16 διδάκτορες και τελευταία την Ορεστιάδα με 6.

1.681 νέοι διδάκτορες το 2020

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία κατάθεσης διατριβών στο ΕΑΔΔ, το 2020 αναγορεύθηκαν 1.681 νέοι διδάκτορες από ελληνικά ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ εκπονήθηκαν οι περισσότερες διδακτορικές διατριβές με ποσοστά 24,9% και 20,2%, αντίστοιχα. Ακολουθούν οι διδάκτορες που υποστήριξαν τη διατριβή τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ποσοστά από 5,7% έως 7,9%). Ακολουθεί το ΔΠΘ με 4,8%, ίδιο ποσοστό με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια να αντιπροσωπεύουν ακόμα χαμηλότερα ποσοστά.

Όσο για τα επιστημονικά πεδία των διατριβών, οι περισσότερες αφορούν στην Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας (30,8%), ενώ ακολουθούν οι Κοινωνικές Επιστήμες (24,7%), οι Φυσικές Επιστήμες (22,3%). Χαμηλότερα ποσοστά καταλαμβάνουν οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες (14,8%), οι Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία (14,7%), και οι Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική (2,7%).

Πώς κατανέμονται οι διδάκτορες του ΔΠΘ

Όσο για τους διδάκτορες στο ΔΠΘ, την μερίδα του λέοντος έχει η Σχολή Επιστημών Υγείας, με 22 διδάκτορες, και ακολουθεί η Πολυτεχνική Σχολή με 16.

13 διδάκτορες αναδείχθηκαν το 2020 από τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, ενώ η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού είχε 10 διδάκτορες.

7 διδάκτορες ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, 6 στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας και 5 στη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.

Ουραγός είναι η παλιότερη σχολή της Κομοτηνής, η Νομική, από την οποία καταγράφηκε μόλις ένας νέος διδάκτορας για το 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.