80 χρονια απο την εκτελεση των 29 Ξυλαγανιωτων απο τα βουλγαρικα στρατευματα κατοχης

Τίμησαν τη μνήμη των σφαγιασθέντων οι απόγονοί τους και κάτοικοι της Κομοτηνής

Ογδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τις 9 Απριλίου 1944, όταν τα Βουλγαρικά Στρατεύματα Κατοχής εκτέλεσαν 29 Ξυλαγανιώτες.

Όπως κάθε χρόνο, η μνήμη των σφαγιασθέντων τιμήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Μαρωνείας- Σαπών και ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, στην οποία παρέστησαν αρκετοί Ξυλαγανίώτες, καθώς και απόγονοι των νεκρών.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμων, και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

Στην τελετή μίλησε και η Ελένη Μπόμπολα, δισεγγονή του πεσόντος λοχία Παναγιώτη Βουτσά, σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα από την ανάμνηση της θυσίας όλων των Ξυλαγανιωτών.

Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των γεγονότων που κατέληξαν στην εκτέλεση τους, η κ. Μπόμπολα τόνισε πως οι Ξυλαγανιώτες που θυσιάστηκαν, ήταν καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου και τις βιοπάλης, όμως η φωνή της ελευθερίας μίλησε μέσα τους και τους κατέστησε ήρωες, μοναδικούς και ταυτόχρονα μέλη του πανθέου των χιλιάδων Ελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα.

Η ηρωϊκή πράξη των 29 Ξυλαγανιωτών, σημείωσε, δεν ξεχνιέται, παραμένει ζωντανή στη συλλογική μνήμη για να θυμίζει το διαρκές ιστορικό χρέος των νεότερων, που είναι περήφανοι για τους προγόνους τους, που δεν σκέφτηκαν στιγμή το κόστος και έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν για την πατρίδα και το έθνος.

«Η μαρτυρική τους στάση είναι τιμή αλλά και ευθύνη. Στη λήθη της Ιστορίας απαντάμε με την αυτογνωσία της ιστορικής μας διαδρομής και την κληρονομιά που θα καταστήσει την Ξυλαγανή στους τόπους που γέννησαν μάρτυρες και ήρωες για τη Θράκη και την Ελλάδα μας» τόνισε.

Η σημασία της θυσίας των Ξυλαγανιωτών

Για την σημασία της θυσίας και του ηρωισμού των 29 Ξυλαγανιωτών, αρετές που φοβάται ότι λείπουν σήμερα από τη ζωή μας, μίλησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε πως για να καταστούμε άξιοι αυτής της ελευθερίας που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας, πρέπει να εργαστούμε μαζί με τις άλλες αρετές, για θυσία και ηρωισμό. Ευχήθηκε δε να καταστούμε όλοι άξιοι αυτών των ηρώων και της ελευθερίας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου επισήμανε πως οι 29 Ξυλαγανιώτες θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, για να είμαστε ελεύθεροι.

Τιμώντας τους ίδιους και τους απογόνους τους πραγματοποιήσαν την εκδήλωση μνήμης, για να δείξουν πως όταν έρχονται τα δύσκολα, οι Έλληνες θα είναι εκεί για να διατηρήσουν την ελευθερία του τόπου τους.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μανώλης Ταπατζάς σημείωσε πως θα πρέπει να αποδίδουμε τιμή στους 29 νέους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, τονίζοντας πως θα πρέπει οι συγγενείς τους αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Ροδόπης να νιώθουν υπερήφανοι για τη θυσία τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.