75.000 ευρω για βρεφονηπιακους σταθμους μπορει να διεκδικησει ο Δημος Κομοτηνης

Άνοιξε το πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας

Συνολικά 15 εκ. ευρώ, για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας, μπορούν να διεκδικήσουν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, από πόρους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, , σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου.
 
Η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποιείται με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία έως δύο νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας σε κάθε Δήμο.
 
Ως δικαιούχοι της χρηματοδότησης ορίζονται όλοι οι δήμοι της χώρας οι οποίοι ήδη λειτουργούν, σταθμούς με τμήματα βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας, τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων τα οποία ήδη λειτουργούν σταθμούς με τμήματα βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας.
 
Τα νέα τμήματα δύναται να ενταχθούν σε ήδη λειτουργούντες σταθμούς, εφόσον σε αυτούς υπάρχει ελεύθερος χώρος ικανός να διαμορφωθεί ώστε να τα στεγάσει, ή να αποτελέσουν τμήματα νέου/νέων σταθμού/σταθμών που θα συστήσει ο Δήμος.
 
Η συνολική επιχορήγηση για τους δικαιούχους δε μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 50.000,00 ευρώ για τις κατηγορίες δαπανών για ένα τμήμα δυναμικότητας 12 βρεφών,  ένα τμήμα δυναμικότητας 25 νηπίων.
 
Για 69 δήμους όμως και τα νομικά πρόσωπα αυτών όπου διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ των αξιών τοποθέτησης (vouchers) βρεφών και νηπίων σε μονάδες προσχολικής φροντίδας και των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικούς ή του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κομοτηνής, η χρηματοδότηση δύναται να ανέλθει στο ποσό των 75.000 ευρώ για τη δημιουργία δυο τμημάτων.
 
Η χρηματοδότησηκαλύπτει τη δαπάνη για:
 
1) εργασίες ανακαίνισης – επισκευής και διαμόρφωσης υφιστάμενων κενών και ελεύθερων κτιριακών χώρων οι οποίοι ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα, χρήση και νομή στους Δήμους ή νομικά τους πρόσωπα, ή είναι παραχωρημένοι σε αυτούς κατά χρήση ή μισθωμένοι από αυτούς
 
2) το κόστος προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία των νέων τμημάτων φροντίδας βρεφών και νηπίων, πιθανές δαπάνες αναγκαίων προπαρασκευαστικών και υποστηρικτικών μελετών και υπηρεσιών. Οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου κάθε νέου τμήματος πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη τήρηση των προδιαγραφών που ορίζει το π.δ. 99/2017 (Α΄ 141)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.