71 χρονια μνημης απο τον θανατο του παγκοσμιου φημης Ελληνα Μαθηματικου Κ. Καραθεοδωρη

«Αιωνία του η μνήμη» αναφωνεί ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή

Τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή θυμάται ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή με αφορμή τη συμπλήρωση στις 2 Φεβρουαρίου 71 χρόνων από τον θάνατό του.  Σε κείμενο που υπογράφει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης αφηγείται τα όσα ακολούθησαν του θανάτου του Καραθεοδωρή και την αναγνώρισή που έλαβε από σύγχρονους του ακαδημαϊκούς στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Επισημαίνει συγκεκριμένα ο κ. Λιπορδέζης:

«Το άστρο του Καραθεοδωρή άρχισε να τρεμοσβήνει τρία χρόνια πριν όταν έχασε την αγαπημένη του σύντροφο Ευφροσύνη. Με το θάνατό της έχασε τον τροφοδότη των ψυχικών του δυνάμεων.

Η Ευφροσύνη είχε δημιουργήσει το ιδανικό ασφαλές καταφύγιο της αρμονικής τους συμβίωσης, το οποίο τον ενέπνεε να δημιουργεί συνεχώς.

Έτσι στις 2 Φεβρουαρίου του 1950 ο λαμπρός αστέρας της επιστήμης έσβησε οριστικά. Στο τηλεγράφημά του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μονάχου θα γράψει «Το πνεύμα του διάσημου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επέταξε εις τους αιθέρας».

Η κηδεία του έγινε στις 6 Φεβρουαρίου στο νεκροταφείο Waldfriedhof του Μονάχου δίπλα στην αγαπημένη του Ευφροσύνη.

Τον συνόδευσαν για τον ύστατο αποχαιρετισμό όλοι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου και αντιπροσωπείες όλων των Γερμανικών Πανεπιστημίων.

Ο συνάδελφός του H. Tietze μεταξύ άλλων εγκωμίων για τον μεγάλο Έλληνα Μαθηματικό γράφει «Ότε εστάθημεν την 6η Φεβρουαρίου 1950 εμπρός εις τον τάφον του, εδώκαμεν αποχαιρετισμόν εις μίαν τελείαν προσωπικότητα» ενώ ένας άλλος ο Erhard Schmidt θα πει μεταξύ άλλων «…Ο μαθηματικός κόσμος απώλεσε μετ’ αυτού ένα των εξοχωτάτων διαμορφωτών του, και εγώ, εάν επιτρέπεται να ομιλήσω και δια τον εαυτόν μου τον καλύτερο φίλο μου».

Ο πρόεδρος της Πρωσικής Ακαδημίας Oscar Perron και θαυμαστής του μεγάλου επιστήμονα στο τηλεγράφημά του γράφει «Μία εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς επιστήμης εξέλιπε».

Στις 23 Φεβρουαρίου γίνεται στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών η επίσημη αναγγελία του θανάτου, του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού που δόξασε την Ελλάδα και την επιστήμη σε όλη την οικουμένη.

Ομιλητές κορυφαίοι μαθηματικοί της Ελλάδας και ακαδημαϊκοί Κ. Μαλτέζος, Π. Ζερβός, Ι. Καλιτσουνάκης και Γ. Ιωακείμογλου καθώς και άλλοι διακεκριμένοι καθηγητές και φίλοι του όπως ο Ν. Κρητικός, Νείλος Σακελλαρίου και άλλοι.

Ο πρόεδρος Αναστάσιος Ορλάνδος μεταξύ άλλων θα πει «Μία εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς επιστήμης εξέλιπε. Υπήρξε φωτεινή διάνοια, η οποία εκλέισε (δόξασε) το ελληνικό όνομα στο εξωτερικό διά της διδασκαλίας του και διά των περισπούδαστων συγγραμμάτων του και διά της δράσεως του, Η Ακαδημία Αθηνών θρηνεί την απώλεια όχι μόνον του μεγάλου επιστήμονος και τακτικού μέλους της, αλλά και του ανώτερου ανθρώπου και του θερμού πατριώτου …»

Ο στενός του συνεργάτης στην ίδρυση του πανεπιστημίου της Σμύρνης και φίλος του ακαδημαϊκός Γ. Ιωακείμογλου μεταξύ άλλων θα πει το διαχρονικό και μνημειώδες «Ότι παρήλθε πέρασε και δεν ξαναγυρίζει μα αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζη».

Λέμε διαχρονικό και μνημειώδες γιατί 70 χρόνια μετά το θάνατό του στα εγκαίνια του Γυμνασίου – Λυκείου με την επωνυμία «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» στο Μόναχο 8 Ιουλίου 2019 ο Μαθηματικός καθηγητής Dr. Martin Schottenloner του είπε μεταξύ πολλών άλλων εγκωμιαστικών αναφορών για τα επιτεύγματα του Καραθεοδωρή τους εξής χαρακτηρισμούς «Ο Κ. Καραθεοδωρή υπήρξε ένας ανεπανάληπτος δάσκαλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του περασμένου αιώνα και αν περιοριστούμε στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε ο μεγαλύτερος μαθηματικός από την αρχαιότητα» Όπως τόνισε και ο συνάδελφός μού Ronald Burlish  «Ο Καραθεοδωρή ήταν ένα δώρο της Ελλάδας στη Γερμανία», την οποία φράση συμπληρώνω ως εξής «Υπήρξε ένα δώρο για το Μόναχο. Ένα δώρο της Ελλάδας στη μαθηματική επιστήμη, ένα δώρο στο πανεπιστήμιο του Μονάχου». ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.