70 κενα εκπαιδευτικων πρωτοβαθμιας στη Ροδοπη

Μεγάλος αριθμός ελλείψεων, που δεν καλύπτονται καθ’ όλη τη χρονιά, στην Παράλληλη Στήριξη - Διαμαρτυρία από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες»

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκίνησαν την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου οι δάσκαλοι της Ροδόπης, με παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας, που πραγματοποίησαν την διαμαρτυρία σε συνδυασμό και με ανάλογες κινητοποιήσεις Συλλόγων ΠΕ σε όλη τη χώρα, ζητούν την κάλυψη όλων των κενών και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.
 
Οι κινητοποιήσεις γίνονται γιατί και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το σχολικό έτος ξεκινά με κενά Δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, με σημαντικά κενά και στην Παράλληλη Στήριξη, που δεν καλύπτονται ούτε εντός του έτους. 

Μεγάλος αριθμός κενών 

Σήμερα στη Ροδόπη υπάρχουν περίπου 70 κενά εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, ένας δυναμικός αριθμός που αλλάζει λόγω αδειών, ασθενειών κτλ.
 
Από αυτά τα 30 είναι κενά στην Παράλληλη Στήριξη, δηλαδή εκπαιδευτικών που βρίσκονται μέσα την τάξη με ένα μαθητή που χρειάζεται ειδική υποστήριξη για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της τάξης.
 
Επίσης υπάρχουν λίγα κενά σε τμήματα ένταξης, καθώς και διάσπαρτα κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, με τον κ. Μακρυγιάννη να τονίζει πως κανένα σχολείο δεν είναι πλήρως στελεχωμένο με εκπαιδευτικούς πληροφορικής, θεατρικής αγωγής, εικαστικών και μουσικής.
 
Τέλος υπάρχουν 6 κενά Δασκάλων και 2 κενά Νηπιαγωγών, ενώ υπάρχουν και λίγα κενά στα τμήματα γνώσης Ελληνομάθειας, στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.
 
«Τα σχολεία λειτουργούν πάρα πολύ δύσκολα, τα κενά καλύπτονται από τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς, όμως η ύπαρξή τους υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία» σημείωσε, με ένα άτομο να μοιράζεται σε περισσότερες εργασίες από αυτές που πρέπει να κάνουν αποτελεσματικά. 

Παράλληλη στήριξη δύο ταχυτήτων 

Τα κενά αυτά υφίστανται μετά τους πρώτους διορισμούς αναπληρωτών που έγιναν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ πλέον έχει γίνει συνήθεια τα κενά, ιδιαίτερα στην Παράλληλη Στήριξη, να μην καλύπτονται ποτέ μέχρι το τέλος της χρονιάς.
 
Μάλιστα ο κ. Μακρυγιάννης έχει διαπιστώσει μια τάση του Υπουργείου Παιδείας, ανεξάρτητα κυβέρνησης, να αφήνει το συγκεκριμένο θέμα στους γονείς.
 
Το Υπουργείο έχει δώσει τη δυνατότητα στους γονείς, να προσλάβουν εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης με δικό τους κόστος, «εκπαιδεύοντάς» τους κατά κάποιο τρόπο να μεταφέρουν στην τσέπη τους το κόστος της Δημόσιας Παράλληλης Στήριξης που θα έπρεπε να τους προσφέρει το σχολείο.
 
Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στη Ροδόπη, μετρημένες στα δάκτυλα προς το παρόν γιατί είναι η αρχή της σχολικής χρονιάς, όμως αναμένεται να αυξηθούν από γονείς που βλέπουν ότι δεν καλύπτεται η ανάγκη του παιδιού τους.
 
Αυτή η πραγματικότητα, ανέφερε ο κ. Μακρυγιάννης, αναπαράγει τις ήδη υφιστάμενες ανισότητες, διότι ένα παιδί του οποίου οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν παράλληλη στήριξη θα καλύψει τελικά τις μορφωτικές του ανάγκες, ενώ ένα παιδί του οποίου οι γονείς δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα δεν θα τις καλύψει ποτέ. 

Μικρό καλάθι για τους διορισμούς μονίμων 

Όσο για τις εξαγγελίες πρόσληψης νέων εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εμφανίστηκε σκεπτικός, μιας και από το 2009 κάθε Υπουργός εξαγγέλλει μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
 
Στην πραγματικότητα όμως από το 2009 έχουν αποχωρήσει, λόγω συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους, 17.500 εκπαιδευτικοί, ενώ δεν έχει καλυφθεί μέχρι τώρα καμία θέση.
 
Την ίδια ώρα το υπουργείο περικόπτει θέσεις εργασίας, κλείνοντας δομές, κάτι που θεωρεί πως δεν δικαιολογείται από το ποσοστό της μείωσης του μαθητικού δυναμικού.
 
Στην περιοχή μας, σημείωσε, η μείωση του μαθητικού πληθυσμού είναι περίπου 6%, πολύ μικρή για να δικαιολογήσει κλείσιμο τμημάτων.
 
«Υπάρχει μια προσπάθεια και τώρα και παλιότερα, το υπουργείο την λέει εξοικονόμηση, συμμάζεμα και άλλους τέτοιους όμορφους όρους, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ποτέ δεν καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.