7 στους 10 νεους Ελληνες μενουν στο πατρικο

Την Ελλάδα ξεπερνά μονάχα η Κροατία ανάμεσα στις εξεταζόμενες χώρες

Πάνω από 7 στους 10 νέους έως 34 ετών στην Ελλάδα συνεχίζουν να διαμένουν στο πατρικό τους σπίτι σύμφωνα με έρευνα της Pew Research σε σειρά κρατών της Ευρώπης και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό νέων που μένουν στο πατρικό τους σε σχέση με τις 27 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τάση αυτή να εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Το ποσοστό της Ελλάδας που διαμορφώνεται στο 72,9%, ξεπερνά μόνο η Κροατία με 76,5%. Το 80,1% του ποσοστού που αφορά την Ελλάδα είναι άνδρες ενώ το 65,2% γυναίκες.

Στην Ευρώπη σύμφωνα με την έρευνα, ακολουθούν η Πορτογαλία (72,3%), η Σερβία (71,3%) και η Ιταλία (70,5%), όπου επίσης εμφανίζεται η ίδια τάση με περισσότερους άνδρες να μένουν στο πατρικό τους.

Από την άλλη, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των εξεταζόμενων κρατών της έρευνας παρατηρείται στη Δανία με μόλις 16%, ενώ ακολουθεί η Σουηδία με 17,3% και η Φινλανδία με 18,2%.

Σύμφωνα με την Pew Research, σε γενικές γραμμές οι χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά νέων ενηλίκων που ζουν στο σπίτι των γονέων τους συγκριτικά με τις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.

Η διαφορά αυτή στα αποτελέσματα ενδεχομένως οφείλεται σε πολιτιστικά πρότυπα, όπως κοινωνικούς κανόνες και οικογενειακούς δεσμούς, αλλά και οικονομικούς παράγοντες, όπως η κατάσταση της αγοράς ακινήτων, η ανεργία και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Πηγή: lifo.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.