600 και πλεον ατομα διαδηλωσαν το Σαββατο εναντια στον Φραχτη του Εβρου

Ισχυρή αστυνομική δύναμη και ένταση μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών - Κάλεσμα σε «νέο κύκλο αγώνων» από τον Συντονιστικό Ενάντια στον Φράχτη

Περισσότερα από 600 άτομα, μέλη των Πρωτοβουλιών κατά του Φράχτη του Έβρου, από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στις Καστανιές του Έβρου, στην προγραμματισμένη κινητοποίηση διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα να πέσει ο φράχτης του Έβρου.
 
Συλλογικότητες και οργανώσεις από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Πάτρα, συνολικά δέκα λεωφορεία, δύο εκ των οποίων από την πόλη μας ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου με κατεύθυνση τις Καστανιές του Έβρου. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Αυστρία, Γερμανία και σε άλλες βαλκανικές χώρες ενάντια στους φράχτες, στα κλειστά σύνορα, στα hotspots και στην πολιτική της Ευρώπης-φρούριο.
 
Κατά την διάρκεια της πορείας, 200 μόλις μέτρα πριν το τελωνείο των Καστανιών, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί μπροστά στις μπάρες της συνοριακής διάβασης εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
 
Της καταστολής ακολούθησε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών η οποία ωστόσο κατευνάστηκε, με την πορεία να επιστρέφει στο χωριό.
 
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε σχετικές με το θέμα δηλώσεις υπογράμμισε πως το αίτημα γκρεμίσματος του φράχτη είναι σε σωστή «ιδεολογική και πολιτική βάση» καθώς επίσης και αποδεκτό από την κυβέρνηση, ωστόσο «στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε το γκρέμισμα του φράχτη να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, ενώ αντιθέτως υπάρχει ο κίνδυνος να επιτείνει τα προβλήματα και για τους πρόσφυγες και για την Ελλάδα».
 
Επίσης κατά τη χθεσινή ημέρα το Συντονιστικό ενάντια στον φράχτη του Έβρου εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «στους υπαίτιους για τους χιλιάδες νεκρούς στο Αιγαίο περιλαμβάνεται και η σημερινή κυβέρνηση που διατηρεί το φράχτη».
 
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «κροκοδείλια δάκρυα του κυβερνώντος κόμματος» τονίζοντας πως «οι πράξεις είναι που μετρούν και όχι τα λόγια».
 
«Η απάντησή μας σ’ αυτή την παράνοια είναι το ξεμπρόστιασμά τους ενώπιον του κινήματος και αυτό θα γίνει με την πολιτική τους αποδόμηση και απομόνωση» επισημαίνουν καλώντας τα μέλη των Πρωτοβουλιών σε νέο κύκλο αγώνων.
 
«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο φράχτη και στα κλειστά σύνορα. Δε θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στο θάνατο» καταλήγει η ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.