60 χρονια ιστορια, 60 χρονια αναμνησεις

 

Αναμνήσεις έξι ολόκληρων δεκαετιών ξαναζωντάνεψαν την Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Μειονοτικού Σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ. Ήταν όλοι τους παρόντες. Απόφοιτοι της χρονιάς 1958-1959-της πρώτης σχολικής χρονιάς που αποφοίτησαν μαθητές από το συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και νεότερων ετών έως και των πιο πρόσφατων. Επέστρεψαν στο προαύλιο και στις αίθουσες του σχολείου, για να γιορτάσουν τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του, για να συναντήσουν ξανά παλιούς τους φίλους και συμμαθητές, για να μοιραστούν τις γεμάτες ξεγνοιασιά και χαρά αναμνήσεις από τα μαθητικά τους χρόνια.

Η ημέρα των αποφοίτων του Τζελάλ Μπαγιάρ οργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος, με πρωτοβουλία της Σχολικής Εφορίας του σχολείου και μετά από πρόταση ενός εκ των πρώτων απφοίτων, του κ. Φαϊκ Μπεσήμογλου, που φυσικά υιοθετήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Το ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους αποφοίτους του σχολείου δε θα μπορούσε παρά να βρει μεγάλη ανταπόκριση και από τις πρωινές ώρες μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής εκατοντάδες ήταν εκείνοι που έδωσαν το «παρών». Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του σχολείου, στα 60 χρόνια της διαδρομής του έχουν αποφοιτήσει από αυτό εκατοντάδες άτομα. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που κατάφεραν στη συνέχεια να διακριθούν στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και στην πολιτική. Η Κυριακή ήταν μια μέρα, που μπορούσαν να ξαναβρούν τους παλιούς τους συμμαθητές και να συζητήσουν, αλλά και να γνωρίσουν τους νεότερους αποφοίτους ή τους μαθητές, που φοιτούν ακόμα στο σχολείο, να τους συμβουλεύσουν και να τους μεταδώσουν λίγη από την πείρα τους.
   
Σε όλους τους προσκεκλημένους προσφέρονταν νόστιμο πιλάφι και αριάνι ως κέρασμα, ενώ η χορωδία του σχολείου, καθώς επίσης και νεανικά μουσικά συγκροτήματα, συνόδευαν ευχάριστα την εκδήλωση. Παράλληλα, είχε στηθεί έκθεση φωτογραφίας με σπάνιο αρχειακό υλικό ταξινομημένο ανά κατηγορίες, από τη δεκαετία του ’50 μέχρι πρόσφατα, ενώ διανέμονταν αναμνηστικά δώρα σε όλους τους παριστάμενους αποφοίτους. Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι απόφοιτοι καλούνταν να συμπληρώσουν και τα προσωπικά τους στοιχεία, μαζί με τα στοιχεία που αφορούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, μετά από την αποφοίτηση τους από το Τζελάλ Μπαγιάρ. Όλα τα παραπάνω θα συμπεριληφθούν στο αρχείο, που διατηρεί το σχολείο, ως κομμάτι της μεγάλης ιστορίας του.

Ισμαήλ Μεχμέτ «Είμαι ευτυχισμένος που σας βλέπω να έχετε κατορθώσει σπουδαία πράγματα στη ζωή σας»

Κατά το χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας, κ. Ισμαήλ Μεχμέτ, αρχικά ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και δήλωσε υπερήφανος για την πρόοδό τους. «Σας βλέπω πετυχημένους επαγγελματίες να έχετε κατορθώσει σπουδαία πράγματα στη ζωή σας», σημείωσε, «και είμαι ευτυχισμένος που σας βλέπω ανάμεσά μας». «Εμείς ως σχολική διοίκηση», συνέχισε, «προσπαθούμε σήμερα να δώσουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στους μαθητές». Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους καθηγητές του σχολείου για τη σημαντική προσφορά τους, αλλά να καλέσει επίσης του παλαιότερους αποφοίτους να είναι δίπλα στο σχολείο και στους νέους που αποφοιτούν αυτήν την περίοδο. Δήλη ικανοποιημένος από την επιτυχία της διοργάνωσης, μιλώντας στον «ΠτΘ» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις παρόμοιου χαρακτήρα στο μέλλον.

   

Μεμέτ Τουνάλπ: «Θελήσαμε λοιπόν να σας δώσουμε την ευκαιρία να βρεθείτε μαζί οι απόφοιτοι, να ζωντανέψουν οι μνήμες σας και οι φιλίες σας»

 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Τζελάλ Μπαγιάρ, κ. Μεμέτ Τουνάλπ, αφού καλωσόρισε τους αποφοίτους, μίλησε για το βασικό σκοπό της εκδήλωσης. «Στη ζωή του ανθρώπου υπάρχουν κάποιες περίοδοι, που δεν τις ξεχνά ποτέ», υπογράμμισε, «και μια τέτοια περίοδος είναι και η σχολική του ζωή». «Κάποτε οι άνθρωποι», συνέχισε, «κουβεντιάζοντας με τους παλιούς τους φίλους, βλέποντας παλιές φωτογραφίες, αναπολώντας τα μαθητικά τους χρόνια, αισθάνονται ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το χώρο της μαθητικής τους ζωής. Όλοι εσείς εδώ, ζώντας μαζί στο σχολείο αυτό, περάσατε μια περίοδο της ζωής σας όπου ζήσατε στιγμές ευχάριστες, γλυκές αλλά και στιγμές πικρές και δύσκολες. Θελήσαμε λοιπόν να σας δώσουμε την ευκαιρία να βρεθείτε μαζί οι απόφοιτοι, να ζωντανέψουν οι μνήμες σας, οι φιλίες σας, να ξαναδείτε φίλους που έχετε πολλά χρόνια να δείτε». Καταλήγοντας, κάλεσε και αυτός τους αποφοίτους να σταθούν δίπλα στο σχολείο και να το στηρίξουν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «όπως αυτό το σχολείο πρόσφερε πολλά σε εσάς, που δεν μπορεί κανείς να τα αρνηθεί, έτσι και το σχολείο μας περιμένει από εσάς την προσφορά και τη βοήθειά σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.