55 σκουπιδοτοποι μονο στο Δημο Κομοτηνης

15 πέριξ της πόλης και 40 στους οικισμούς

Ελπίδες πως οι πρόσφατες αλλαγές στους κανονισμούς καθαριότητας θα βοηθήσουν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα από τον Δ. Ευτυχιάκο

Τουλάχιστον 55 μικροί και μεγάλοι χώροι ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αποβλήτων, ή πιο λαϊκά σκουπιδότοποι, έχουν καταγραφεί από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Κομοτηνής, με όλους τους να αποτελούν δυνητικά σημεία μόλυνσης και πυρκαγιάς.

Οι καθαρισμοί αυτών των χώρων γίνονται τακτικά από την αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου, τόνισε ο προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Δήμος Ευτυχιάκος, όμως δυστυχώς η αδυναμία αστυνόμευσης των περιοχών, έχει ως αποτέλεσμα αυτοί να ξαναδημιουργούνται.

Μάλιστα την Πέμπτη, συνεργείο του Δήμου βρέθηκε σε σκουπιδότοπο κοντά στη γέφυρα του Κοσμίου, όπου έγινε εκταταμένος καθαρισμός του χώρου, όμως όπως όλοι οι χώροι που έχει καταγράψει η Πολιτική Προστασία, είναι πολύ πιθανό ότι θα γεμίσει από συμπολίτες μας ξανά.

Αυτοί οι χώροι πρωτίστως αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και η παρουσία τους κοντά σε οικιστικές περιοχές αποτελεί και ένα εν δυνάμει υγειονομικό κίνδυνο.

Καθημερινές οι καταγγελίες

Ο σκουπιδότοπος κοντά στο Κόσμιο που καθαρίστηκε την Πέμπτη

Από τους 55 μικρούς και μεγάλους χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αποβλήτων, οι 15 βρίσκονται πέριξ της πόλης της Κομοτηνής, ενώ 40 στους οικισμούς της.

«Ο δήμος καθημερινά γίνεται αποδέκτης καταγγελιών από πολίτες αλλά και από υπηρεσίες (πυροσβεστική, Υγειονομικό κλπ) για χώρους όπου γίνεται παράνομη εναπόθεση αποβλήτων» ανέφερε ο κ. Ευτυχιάκος, που τόνισε πως η απόθεση αποβλήτων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του κανονισμού καθαριότητας, και σε περίπτωση παράβασής του να επιβάλλονται κυρώσεις.

Εδώ όμως βρίσκεται το πρόβλημα στο Δήμο Κομοτηνής, μιας και αυτή αποτελεί μία από τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, και ελλείψει αυτής, η ευθύνη για τον έλεγχο περνά στην Ελληνική Αστυνομία.

Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με τον κ. Ευτυχιάκο, μιας και με πρόσφατη ΚΥΑ καθορίστηκε η δομή και το ελάχιστο περιεχόμενο του Κανονισμού Καθαριότητας των Δήμων, με τις διατάξεις που δεν υφίστανται ήδη να αναμένεται να ενσωματωθούν σύντομα στους κανονισμούς των Δήμων.

Με αυτή ορίζεται πως σε κάθε Κανονισμό ορίζονται ως όργανα προστασίας περιβάλλοντος οι κατά περίπτωση Επόπτες/Επιστάτες και Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης/ Τμήματος/ Γραφείου.

Τα όργανα αυτά εξουσιοδοτούνται να βεβαιώνουν κατά περίπτωση παραβάσεις και κατά συνέπεια υποχρεούνται να εφαρμόζουν με υπευθυνότητα και αυστηρότητα τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό. Ο συνδυασμός των νέων διατάξεων, με την καλύτερη αστυνόμευση, η οποία είναι απαραίτητη, θα μπορέσει να βοηθήσει ώστε σταδιακά να εξαφανιστούν αυτοί οι χώροι, ευελπιστεί ο κ. Ευτυχιάκος, μαζί με την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Υπάρχει η δυνατότητα αποκομιδής των περισσοτέρων

Από παλιότερο καθαρισμό στην περιοχή του Ηφαίστου

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα περισσότερα απορρίμματα, που βλέπουμε συχνά στους σκουπιδότοπους, υπάρχει δυνατότητα αποκομιδής τους. Έτσι, πέρα φυσικά από τα σκουπίδια, που πρέπει να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων (ή ανακύκλωσης), υπάρχουν προβλέψεις και στον υφιστάμενο κανονισμό καθαριότητας, για τα  προϊόντα κηπευτικών εργασιών, μεγάλων διαστάσεων αστικά απορρίμματα και ηλεκτρικές συσκευές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό καθαριότητας, για τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών, αφού τηλεφωνήσουμε πρώτα στην υπηρεσία καθαριότητας 2531022810 κατά την ημέρα και ώρα αποκομιδής τους εναποθέτουμε τα φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν κ.λ.π., συσκευασμένα σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους όπως τα οικιακά απορρίμματα, ενώ τα υπόλοιπα κοπής δένδρων, θάμνων, κλαριά κ.λ.π., συσκευασμένα σε ελαφρά δεμάτια, δεμένα με ανθεκτικό σχοινί ή σύρμα, για την εύκολη φόρτωσή τους.

Η ίδια διαδικασία επικοινωνίας θα πρέπει να ακολουθηθεί για τα μεγάλων διαστάσεων αστικά απορρίμματα, με έπιπλα, καρέκλες, καναπέδες, τραπέζια, στρώματα κλπ να τοποθετούνται σε σημείο που δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.

Σε παρόμοια σημεία, αφού έρθουμε σε επικοινωνία με την υπηρεσία, πρέπει να τοποθετηθούν ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, καταψύκτες κλπ, από όπου θα τα πάρει το ειδικό όχημα του Δήμου.

Τα μόνα απόβλητα για τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα παραλαβής ο Δήμος, είναι αυτά των κατεδαφίσεων και των εκσκαφών.

Μπάζα όπως πλακάκια, κεραμίδια, τούβλα, τσιμέντα, wc, μπανιέρες, νιπτήρες, προϊόντα εκσκαφών και άλλα άχρηστα υλικά που προέρχονται από κατεδαφίσεις, ανακαινίσεις οικοδομών κ.λ,π. μεταφέρονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του υπεύθυνου εργασιών σε ειδικό αδειοδοτημένο χώρο για τέτοιου είδους απόβλητα.

Δυστυχώς πολλές φορές αυτά, καταλήγουν στις αυτοσχέδιες χωματερές, μαζί με έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και απλά απορρίμματα, τα οποία πρέπει στη συνέχεια να μαζέψουν τα συνεργεία του Δήμου.

Τα απορρίμματα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, ή στους σταθμούς μεταφόρτωσης ή στις μονάδες επεξεργασίας τους, ενώ για τα αστικά απορρίμματα και τις ηλεκτρικές συσκευές ακολουθείται η διαδικασία που θα ακολουθούνταν αν μαζεύονταν σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη.

Όσο για τα μπάζα, επειδή ο Δήμος έχει σύμβαση για την απομάκρυνσή τους σε δικές του εργασίες και παρεμβάσεις, ακολουθούν αυτή τη διαδρομή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.