5+2 νεοι γνωρισαν και αγαπησαν την Κομοτηνη μεσα απο το “Exagono”

Οι Θεοδώρα Γεωργιάδου, Αλεξάνδρα Ρόιδου, Δημήτρης Ρηγόπουλος, Δημήτρης Χαριζάνης, Κυριάκος Παντελίδης, Χαράλαμπος Αβραάμ και Δήμητρα Καζανίδου ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση στο Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού και μιλούν στον «ΠτΘ» για την εμπειρία που άλλαξε την εικόνα τους για την πόλη αλλά και τους ανθρώπους της

Επτά φοιτητές των τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτέλεσαν για διάστημα δύο μηνών, στελέχη του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Κομοτηνής “Exagono” στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, μυούμενοι τόσο στον εθελοντισμό όπως αυτός αναπτύσσεται και βρίσκει εφαρμογή στην περιοχή μας, αλλά και γνωρίζοντας από μία διαφορετική, της φοιτητικής, σκοπιά την Κομοτηνή.

Πρόκειται για πέντε φοιτητές των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ που ολοκλήρωσαν την πρακτική τους, καθώς και δύο ακόμα φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης οι οποίοι ολοκληρώνουν την πρακτική τους άσκηση στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Οι Θεοδώρα Γεωργιάδου, Αλεξάνδρα Ρόϊδου, Δημήτρης Ρηγόπουλος, Δημήτρης Χαριζάνης, Κυριάκος Παντελίδης, Χαράλαμπος Αβραάμ και Δήμητρα Καζανίδου μοιράστηκαν με τον «ΠτΘ» την εμπειρία τους από την πρακτική τους άσκηση στην ΚΟΙΝΣΕΠ «Θράκης Κίνητρο» και συγκεκριμένα στο “Exagono”, συμφωνώντας στο σύνολό τους σε ένα βασικό γεγονός, που δεν είναι άλλο από το ότι «είδαν» την Κομοτηνή με «άλλο μάτι» και την αγάπησαν.

Παράδειγμα διασύνδεσης του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία

Συστήνοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες η υπεύθυνη του Κέντρου κ. Λουίζα Σαλτσίδου εξήγησε πως κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης και σύμφωνα με το επιστημονικό αντικείμενο του τμήματός τους, κάθε ομάδα εργάστηκε σε ένα συγκεκριμένο project, ενώ παράλληλα συμμετέχουν και συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων των σταδίων των δράσεων του Κέντρου. Άλλωστε, όπως επεσήμανε, βασική επιδίωξη του Κέντρου, είναι αυτό να αποτελέσει τόπο ανακάλυψης και αξιοποίησης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, διαμορφώνοντας μια σχέση αμφίδρομη και βαθιάς αλληλεπίδρασης.

Η κ. Σαλτσίδου αναφέρθηκε και στη σημασία της παρουσίας των ασκουμένων και για την εξέλιξη του ίδιου του φορέα, υπογραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες που αυτοί έλαβαν κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους, που αποτελεί, όπως τόνισε, και ένα τρανό παράδειγμα της «περιβόητης» διασύνδεσης του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία. Ήδη άλλωστε, όπως έκανε γνωστό, ασκούμενοι προηγούμενων περιόδων, παραμένουν ως εθελοντές σε ομάδες του Κέντρου, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές της γνώσης και της εκπαίδευσης που λαμβάνουν.

Δικαιωμένος από την επιλογή του ο Δημήτρης Ρηγόπουλος

Το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού “Exagono” αποτέλεσε για τον Δημήτρη Ρηγόπουλο, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, πρώτη επιλογή, στην προσπάθειά του να αποφύγει έναν «τυποποιημένο» φορέα του δημοσίου αλλά και επιζητώντας ένα δημιουργικό «πόστο» με εξωστρέφεια προς την κοινωνία.

Ο ίδιος νοιώθει δικαιωμένος από την επιλογή του τόσο σε ό,τι αφορά τις δράσεις στις οποίες συμμετείχε όσο και σε ό,τι αφορά τις γνωριμίες που έκανε κατά τη διάρκεια της πρακτικής του, την οποία ολοκλήρωσε κρατώντας πολύ καλές αναμνήσεις.

Σε συνεργασία με τον Κυριάκο Παντελίδη, εργάστηκαν σε project σχετικό με την κοινωνική οικονομία, έναν τομέα που, όπως τόνισε, μπορεί να αποτελέσει και πεδίο επαγγελματικής αποκατάστασής του στο μέλλον, ενώ «εργάστηκε» και στη διοργάνωση του Green Fest. Συγκεκριμένα διοργάνωσαν μια συνάντηση των εγχειρημάτων και των φορέων από όλη την ΑΜΘ η οποία έτυχε θερμής αποδοχής αλλά και ουσιαστικού παραγόμενου αποτελέσματος.

Για τον ίδιο τα όσα κέρδισε αρχικά «κάλυψαν» το όσα στερήθηκε ως φοιτητής κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας, ενώ, όπως δήλωσε, ήρθε πιο κοντά με την πόλη των φοιτητικών του χρόνων. Ως προς τις δεξιότητες που απέκτησε ο ίδιος επικέντρωσε στις επικοινωνιακές δεξιότητες, αλλά και τον συλλογικό τρόπο εργασίας στο πλαίσιο μιας ομάδας, αμφότερα πολύτιμα για την συνέχεια της επαγγελματικής του πλέον πορείας.

Η εμπειρία της πρακτικής κίνητρο για την ανακάλυψη όσων έχει να προσφέρει η ελληνική περιφέρεια για τον Κυριάκο Παντελίδη

Στο πλευρό του Δημήτρη, βρέθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Παντελίδης, επίσης τεταρτοετής φοιτητή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ για τον οποίο η παρελθούσα εμπειρία του με εικονικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στα μαθητικά του χρόνια, τον οδήγησε να επιλέξει για την πρακτική του έναν φορέα που ασχολείται με δράσεις της κοινωνίας, δράσεις με κοινωνικό συμφέρον όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως πρώτη εμπειρία σε ένα εργασιακό περιβάλλον ο ίδιος ξεχώρισε εξ’ αρχής το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας και συνέργειας με το σύνολο των μελών του Κέντρου, που όπως τόνισε τον βοήθησε ώστε να αναπτύξει ικανότητες που αφορούν τόσο στην οργάνωση όσο και στην επιτυχημένη επικοινωνία με συνεργάτες αλλά και πελάτες, προσθέτοντας το πρακτικό κομμάτι στο θεωρητικό που διδάσκονται εντός των πανεπιστημιακών αιθουσών.

Η γνώση αυτή και η περαιτέρω ενασχόλησή του με τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ενίσχυσε το ενδιαφέρον του και για μια πιθανή μελλοντική επαγγελματική του ενασχόληση με τον τομέα αυτό, ειδικά δεδομένου του ότι το κοινωνικό συμφέρον είναι ένα πρόκριμα της εποχής που θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Ο ίδιος, αν και Θεσσαλονικιός, αγάπησε από την πρώτη ημέρα των φοιτητικών του χρόνων την Κομοτηνή αλλά και το ΔΠΘ, ωστόσο η εμπειρία του μέσα από το Κέντρο λειτούργησε όπως εξήγησε ως μεγαλύτερο κίνητρο στο να δει τα όσα έχει να προσφέρει η ελληνική περιφέρεια και οι άνθρωποί της σε σχέση με μια μεγαλούπολη.

Μαθήματα ζωής για την Θεοδώρα Γεωργιάδου

Ως κάτι αναγκαίο για την προσωπική της εξέλιξη, καθώς αυτό λειτουργεί ως «δίαυλος» μέσα από τον οποίο κανείς μπορεί να πάρει ευκαιρίες και δυνατότητες, είδε το “Exagono” η Θεοδώρα Γεωργιάδου.

Ο χρόνος της πρακτικής της άσκησης κύλησε όπως ανέφερε αβίαστα, με πολύ δυναμικότητα και περίσσια ζωντάνια, γόνιμες συναντήσεις και πληθώρα ιδεών, πολλές από τις οποίες βρήκαν και εφαρμογή στο πεδίο. Ούσα φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας εργάστηκε κυρίως στο κομμάτι του σχολικού εκφοβισμού, με δράσεις που διοργανώθηκαν επί του θέματος επικεντρώνοντας στο κομμάτι της πρόληψης αλλά και της ευαισθητοποίησης. Δράσεις βιωματικού και κοινωνικομορφωτικού όπως τόνισε χαρακτήρα, άκρως συμβατές με την λειτουργία και τις πρακτικές του τομέα της κοινωνικής εργασίας σε επίπεδο κοινότητας.

Η ίδια έκανε λόγο για ευχάριστη εμπειρία αλλά και κάποια μαθήματα ζωής που έλαβε, αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στην κατανόηση του τρόπου συμβίωσης διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής, που όπως τόνισε «μου έγιναν πιο ορατοί».

Η ενέργεια της πόλης αλλά και ο τρόπος που αυτή αγκαλιάζει το διαφορετικό είναι στοιχεία που αποκόμισε και τα οποία θα κρατήσει για την Κομοτηνή.

Αφορμή γνωριμίας με φορείς και ανθρώπους της πόλης η πρακτική για τον Δημήτρη Χαριζάνη

Η εβδομάδα για τον σχολικό εκφοβισμό ήταν και το αγαπημένο project του Δημήτρη Χαριζάνη, δεδομένης και της ευαισθησίας του θέματος, αλλά και των τελικών αποτελεσμάτων που αυτή κατάφερε σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση μεγαλύτερου εύρους της κοινωνίας επ’ αυτού.

Η εβδομάδα αυτή επέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα και για τον ίδιο τόσο σε επιστημονικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την άρση μιας σειράς στερεοτύπων, ενώ η συνολική παρουσία του στο Κέντρο, όπως εξήγησε ο ίδιος, του έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσει αλλά και να εφαρμόσει πτυχές της κοινωνικής εργασίας εντός μιας κοινότητας. Για τον ίδιο ο χρόνος της πρακτικής του αποτέλεσε και αφορμή γνωριμίας με φορείς και υπηρεσίες της πόλης, που αγνοούσε, καθώς και κίνητρο για την περαιτέρω ενασχόλησή του με τον εθελοντισμό για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων που οδηγούν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ανάπτυξη.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως η όλη εμπειρία θα του λείψει, ωστόσο κρατά τα όσα κέρδισε ήτοι η επαφή του με διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως η νεολαία, φορείς του δήμου κ.ο.κ., τα οποία ως «άλλη μικρογραφία των όσων θα ακολουθήσουν στον μέλλον» θα του φανούν χρήσιμα και στην μετέπειτα πορεία του.

Η ελευθερία και η ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών ξεχώρισε για την Αλεξάνδρα Ρόιδου

Το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού ήταν ένας γνώριμος για την Αλεξάνδρα Ρόιδου χώρος καθώς ούσα Κομοτηναία διετέλεσε στο παρελθόν και μέλος της εθελοντικής του κοινότητας. Ωστόσο η πρακτική της άσκηση στο κέντρο αποτέλεσε για την ίδια μια νέα εμπειρία καθώς όπως τόνισε ναι μεν ως εθελοντής συμμετέχεις ενεργά ωστόσο ως μέρος μιας διοργάνωσης τόσο οι ευθύνες αυξάνονται όσο και ο χώρος στο να δημιουργήσεις κάτι από την αρχή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσε για την ίδια το Green Fest στην διοργάνωση του οποίου εργάστηκε και της κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω της καθολικής σχεδόν συμμετοχής προσώπων, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης, αλλά και του στόχου που δεν ήταν άλλος από την μετάδοση της περιβαλλοντικής συνείδησης και δράσεις και στους μικρότερους συμπολίτες μας.

Για την ίδια η εμπειρία της από το Κέντρο λειτούργησε και ως προς την αλλαγή οπτικής για την ίδια της την πόλη, καθώς, όπως εξήγησε, ήρθε σε επαφή με πρόσωπα και φορείς που είτε δεν γνώριζε είτε δεν είχε ουσιαστική επαφή κατά το παρελθόν.

Η επαφή της με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και τα όσα τους μετέδωσε η κ. Έφη Γουντουδάκη ξεχώρισαν λόγω και της άμεσης σύνδεσής τους με τον επαγγελματικό χώρο που έχει επιλέξει, ενώ ξεχώρισε και το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή στο Κέντρο τους δόθηκε ο χώρος και η ενθάρρυνση ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες.

Γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες αλλά και σχολιασμό εκλογικών αποτελεσμάτων για τον Χαράλαμπο Αβραάμ

Η δραστηριοποίηση του Κέντρου σε μια σειρά τομέων αλλά και η πρότερη εμπειρία του στον τόπο καταγωγής του με εθελοντικές ομάδες και οργανισμούς οδήγησε τον Χαράλαμπο Αβραάμ, φοιτητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στην επιλογή του “Exagono” για την πρακτική του άσκηση.

Πέραν της εργασίας ο ίδιος ήθελε να αποκομίσει και περαιτέρω γνώσεις όπως και έγινε ήδη κατά τον πρώτο μήνα της πρακτικής του άσκησης, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην μέση της πρακτικής του ο ίδιος νοιώθει πως έχει ήδη εξελιχθεί ως άνθρωπος, μέσα από εμπειρίες, όπως η προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου νέων πάνω στην οποία εργάστηκε, αλλά και στις επαφές που είχε με νέους άλλων χωρών που βρέθηκαν στην Κομοτηνή στο πλαίσιο του προγράμματος “Erasmus+”. Μέσα από τον διάλογο μαζί τους, όπως εξήγησε, διεύρυνε τους ορίζοντές του, ήρθε σε επαφή με την κουλτούρα άλλων χωρών, όπως η Λετονία, η Τυνησία αλλά και η Τουρκία, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τους φοιτητές και της φοιτήτριες από την τελευταία, λόγω επικαιρότητας μίλησαν αλλά και συνέκριναν τις εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα.

Η παρουσία του στο Κέντρο τον βοήθησε να αλλάξει την ίσως και «παρεξηγημένη» εικόνα του για την Κομοτηνή, η οποία πλέον θεωρεί πως πέραν των πολλαπλών ευκαιριών παραγωγικής ανάπτυξης που προσφέρει, είναι μια πόλη στην οποία, ειδικά ένας νέος, χαίρεται να ζει.

Νέος ορίζοντας στην αυτοδιοίκηση για την Δήμητρα Καζανίδου

Έναν νέο τομέα επαγγελματικής σταδιοδρομίας ,ο οποίος δεν προτιμάται από τους αποφοίτους της πολιτικής επιστήμης, αυτόν της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανακάλυψε μέσα από την πρακτική της άσκηση στο κέντρο η φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμητρα Καζανίδου.

Όπως εξήγησε η ίδια, παρά το γεγονός ότι απομένει λίγος χρόνος έως τα τέλη Ιουνίου οπότε και ολοκληρώνεται η πρακτική της άσκηση ήδη έχει νοιώσει να «λύνεται» σε ό,τι αφορά την επικοινωνία και την οργάνωση.

Από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχε μέχρι στιγμής την κέρδισε η προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου που την έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τις δράσεις του Δήμου Κομοτηνής, που μέχρι σήμερα θεωρούσε «ήσυχο», αλλά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριος.

Μάλιστα η εμπειρία της αυτή φαίνεται να την οδηγεί στη διερεύνηση ενός νέου ορίζοντα απασχόλησης μετά και την αποφοίτησή της, ήτοι την τοπική αυτοδιοίκηση, γεγονός που ενισχύεται και από την θέλησή της να προσφέρει στην πόλη της, την Καβάλα, αλλά γιατί όχι και στην πόλη των φοιτητικών της χρόνων, την Κομοτηνή.

Η ίδια δήλωσε πως πλέον θεωρεί εαυτόν πιο ενεργό πολίτη, για να τονίσει πως η Κομοτηνή είναι μια πόλη που έχει να προσφέρει πολλά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.