5 χωρες, 6 ημερες, 2.600 χιλιομετρα

Οι ροταριανοί όμιλοι Κομοτηνής, Καλαμαριάς και Μυτιλήνης «καβαλούν» τις μοτοσυκλέτες τους - Και αναλαμβάνουν δράση κατά της πολιομυελίτιδας σε 5 κράτη της βαλκανικής

2.600 χιλιόμετρα θα διανύσουν οι δικυκλιστές που θα λάβουν μέρος στο ονομαζόμενο «ride for polio», μια διαδρομή που θα διεκπεραιωθεί υπό την οργάνωση των ροταριανών ομίλων και με τη μορφή περιοδείας σε πέντε βαλκανικά κράτη, με σκοπό την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο ροταριανός όμιλος Κομοτηνής σε συνεργασία με τους αντίστοιχους ομίλους της Καλαμαριάς και της Μυτιλήνης πήραν μια πρωτοβουλία να διοργανώσουν μια περιοδεία δικυκλιστών σε πέντε Βαλκανικά κράτη: την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Τουρκία και τη Ρουμανία, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν πάνω στο ζήτημα της καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας. Με αφετηρία το σπαθί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής το Σάββατο στις 9.00 το πρωί, οι δικυκλιστές ξεκίνησαν την πορεία τους για τη Βουλγαρία, που θα είναι και ο πρώτος τους σταθμός. Οι συμμετέχοντες θα είναι, αρχικά, Έλληνες αναβάτες αλλά, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και κάτοικοι των πέντε αυτών βαλκανικών χωρών, ενώ αντιπροσωπείες αυτών των χωρών θα καταλήξουν στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και ο τελικός προορισμός στις 27 Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα στο ροταριανό όμιλο Καλαμαριάς. 

«Οι πολεμικές συγκρούσεις που υπάρχουν κυρίως στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν δημιουργήσει ένα «θύλακα», στον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε εμβολιασμούς»

Ο κ. Βαγγέλης Λίτσος, πρόεδρος του ροταριανού ομίλου Κομοτηνής μας μίλησε πιο ειδικά για αυτή τη διοργάνωση κάνοντας μια ιστορική αναδρομή. «Το πρόγραμμα “End Polio” είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 1985 από το Διεθνές Ρόταρυ, τότε που το πρόβλημα ήταν σημαντικό, περίπου το 1/3 του πλανήτη είχε σοβαρά προβλήματα πολιομυελίτιδας, ενώ μετά από τόσα χρόνια και χάρη στη συστηματική δράση του διεθνούς Ρόταρυ με εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο, σήμερα, πλέον, έχουμε φτάσει περίπου στο 99% της εξάλειψης της ασθένειας αν και είχαμε βάλει ως στόχο φέτος να είχαμε πλήρως καταπολεμήσει την ασθένεια». Όπως επεξηγεί ο κ. Λίτσος όμως, «οι πολεμικές συγκρούσεις που υπάρχουν κυρίως στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν δημιουργήσει ένα «θύλακα», στον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε εμβολιασμούς και ουσιαστικά το μόνο πλέον σημείο του πλανήτη που εμφανίζει κρούσματα πολιομυελίτιδας είναι αυτό».
 
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε σε μια μεγάλη μάχη που έχει δοθεί για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας και για τα θετικά αποτελέσματα που επέφερε. Ειδικότερα, ο κ. Λίτσος επεσήμανε «έχει δοθεί μια μεγάλη μάχη στην Υποσαχάρια Αφρική και φέτος στις 10 Αυγούστου κλείσαμε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να εμφανιστεί κανένα κρούσμα σε ολόκληρη την Αφρική, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον η ασθένεια έχει πλήρως εξαλειφθεί και από εκεί». 

«Κάθε μπλουζάκι προσφέρει 42 εμβόλια»

Αναφορικά με το πρόγραμμα “End Polio” και την εν λόγω διοργάνωση, «η καμπάνια έχει να κάνει με το θέμα ευαισθητοποίησης του κόσμου όσο και με ένα πρακτικό ζήτημα», σημείωσε ο κ. Λίτσος «στη δράση αυτή θα πωληθούν πάνω από χίλια μπλουζάκια με το σήμα “end polio”. Κάθε μπλουζάκι προσφέρει 42 εμβόλια, γεγονός που προσφέρει ένα ισχυρό κίνητρο» ενώ συμπλήρωσε ότι « ήδη η προσπάθεια αυτή έχει αγκαλιαστεί από τους ροταριανούς ομίλους και από τα πέντε αυτά βαλκανικά κράτη και θα είναι η αρχή για κάτι πιο συστηματικό στο μέλλον. Ωστόσο, και η ίδια αυτή η προσπάθεια είναι αρκετά σημαντική».
 
Τέλος, ο κ. Λίτσος αναφέρθηκε και σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στα αντίστοιχα κράτη που θα λάβουν μέρος στην πορεία των δικυκλιστών. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «οι δικυκλιστές θα περάσουν από διάφορές πόλεις, στις οποίες έχουμε συνεννοηθεί με τους άλλους ροταριανούς ομίλους από τα πέντε αυτά βαλκανικά κράτη, όπου θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις και εκεί ώστε να προωθηθεί το μήνυμα της καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας», ενώ ολοκληρώνοντας εξέφρασε τις ευχαριστίες του «πέρα από τους αναβάτες, και τους χορηγούς αυτής της προσπάθειας αλλά και τη στήριξη του κόσμου, που μέχρι τώρα είναι συγκινητική και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.