4o Διεθνες Συνεδριο Προφορικης Ιστοριας με τιτλο «Ταυτοτητες και ετεροτητες σε περιοδους κρισης»

Στην Κομοτηνή 18-20 Μαΐου 2018 από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας

Οι έννοιες της «ταυτότητας» και της «ετερότητας» κατέχουν κεντρική θέση στην προβληματική των κοινωνικών επιστημών και ιδιαίτερα της κοινωνικής και πολιτισμικής ανθρωπολογίας. Οι σχετικές μελέτες έχουν αναδείξει την πολλαπλότητα και την μεταβλητότητα των κοινωνικών, έμφυλων, πολιτικών, εθνοτικών και άλλων ταυτοτήτων των κοινωνικών υποκειμένων, αλλά και τον αλληλοκαθορισμό «ταυτότητας» και «ετερότητας». Πώς λειτουργεί, όμως, το διαλεκτικό δίπολο ταυτότητας/ετερότητας σε καιρούς κρίσης, όταν επιταχύνεται η ιστορία και διαταράσσονται οι «κανονικότητες» της καθημερινής ζωής; Η προφορική ιστορία και – ιδίως – η αφήγηση ζωής αναδεικνύονται ως προνομιούχα εργαλεία για να μελετηθούν αυτά τα ζητήματα, δεδομένου ότι μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε λεπτομερώς τις ρήξεις, τις «βιογραφικές καμπές» και τις επαναδιαπραγματεύσεις που σημαδεύουν τις ζωές των ανθρώπων σε περιόδους κρίσης,  αλλά και την αντανάκλησή τους στη μνήμη και στη βιοαφήγηση των αφηγητών μας.
 
Η Ένωση Προφορικής Ιστορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – και ιδιαίτερα με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας καθώς και το ΠΜΣ «Τοπική ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» -, διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με στόχο τη διερεύνηση των ερωτημάτων αυτών τόσο συγχρονικά όσο και διαχρονικά, μέσα από την αξιοποίηση προφορικών μαρτυριών και αφηγήσεων.
 
Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει ανακοινώσεις για τη σημερινή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, για εθνοτικές και εθνικές μειονότητες, για μεταναστευτικές, θρησκευτικές και προσφυγικές κοινότητες, για τη Βουλγαρική Κατοχή στη Θράκη και για άλλες πτυχές της δεκαετίας του 1940.
 
Προσκεκλημένες του συνεδρίου θα είναι δύο κεντρικές ομιλήτριες από την Τουρκία. Η Arzu Ȍzturkmen, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης θα μιλήσει για τη σχέση εθνογραφίας και προφορικής ιστορίας, ενώ η Şenay Ȍzden, κοινωνική ανθρωπολόγος θα μιλήσει για τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία.
 
Το Σάββατο βράδυ 19 Μαΐου η θεατρική ομάδα «Playback Θέατρο» θα δώσει παράσταση στο Αμφιθέατρο της «Παλιάς Νομικής» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Info
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.he.duth.gr/conference2/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.