4η διασχολικη συναντηση στο Μουσικο Σχολειο Κομοτηνης

Στο πλαίσιο του Erasmus+ Sound ((STEM)) All Around, από 13 έως 17 Μαρτίου

Θα συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Κροατίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας

Στο έργο Erasmus+ Sound ((STEM)) All Around συμμετέχει από το Σεπτέμβριο του 2020 το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος STEM για να μελετηθούν έννοιες του ήχου. 

Στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα πραγματοποιηθεί η 4η διασχολική συνάντηση από 13 έως 17 Μαρτίου 2023 στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, όπου θα συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Κροατίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας τόσο από την Άγκυρα, όσο και από το Ντενιζλί.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί:  

  • θα συμμετέχουν σε εργαστήριο με τίτλο: «η Μουσική συναντά τον Ήχο και την Επιστήμη μέσα από Όργανα Συμφωνικής Ορχήστρας (βιολοντσέλο, βιολί & φλάουτο)», όπου θα μελετήσουν τις έννοιες του τόνου, της συχνότητας, της χροιάς/ποιότητας του ήχου, των σύνθετων κυμάτων και των αρμονικών. Στη συνέχεια θα εφαρμόσουν τις παραπάνω έννοιες στα παραδοσιακά όργανα της χώρας μας (μπουζούκι, γκάιντα & κανονάκι)
  • θα κατασκευάσουν κρουστά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν μια μικρή μπάντα κρουστών, όπου θα αναπαράγουν Αφροβραζιλιάνικους  ρυθμούς
  • θα συμμετέχουν σε εργαστήριο για να ενημερωθούν και να εντοπίσουν τον τύπο της φωνής τους σύμφωνα με το Vocal Fach System (οι ήχοι του Soprano, του Mezzo, του Tenor και του Bass). Στο τέλος του εργαστηρίου οι μαθητές θα δημιουργήσουν μια χορωδία
  • θα επισκεφθούν το Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και θα μελετήσουν στο πεδίο την ακουστική των Αρχαίων θεάτρων
  • θα καταγράψουν τα επίπεδα ηχορύπανσης, μέσω εφαρμογής στα φορητά τους τηλέφωνα, σε διάφορα σημεία της πόλης της Καβάλας και της Κομοτηνής, που στη συνέχεια θα συγκρίνουν μεταξύ τους. Για την πόλη της Καβάλας, θα συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους με τον χάρτη θορύβου που έχει αναρτήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας το 2016.
  • θα επισκεφθούν τη λίμνη Βιστωνίδα ώστε να ακούσουν και να καταγράψουν τους ήχους της φύσης και των πτηνών
  • θα παρακολουθήσουν την όπερα του Offenbach: La belle Hélène στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
  • θα συμμετέχουν σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομαδοσυνεργατικές δράσεις με τους μαθητές των άλλων χωρών και θρησκειών, που θα ενθαρρύνουν τη διαπολιτισμική κατανόηση και αποδοχή, θα βελτιώσουν τις δεξιότητες ομαδικής εργασίας, θα αναπτύξουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και θα αποκτήσουν μια εικόνα για την έννοια της ετερότητας, τις αξίες της ανεκτικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου η επίσημη υποδοχή

Η επίσημη υποδοχή των εκπροσώπων των σχολείων του εξωτερικού, θα γίνει μέσω συναυλίας μικρής διάρκειας στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου και ώρα 14:00, ενώ οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί – εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων σχολείων του έργου Erasmus θα είναι διαθέσιμοι για συνέντευξη από τις 13:30 – 13:50.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.