40 τονους ανθρωπιστικης βοηθειας παρεδωσε στο Γκαζιαντεπ το κομβοι του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου

Ο αρχηγός του παραρτήματος Ροδόπης Κώστας Ιμανιμίδης που συμμετείχε στην αποστολή μιλά για τις εικόνες που αντίκρισαν αλλά και τις ανάγκες της «επόμενης ημέρας» του σεισμού

Η αγάπη των Τούρκων που τους υποδέχτηκαν σε πλήρη αντίθεση με τις εικόνες της τεράστιας καταστροφής

40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας παρέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου τα μέλη του Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού που «συμμετείχαν» στο κομβόι της αγάπης με τελικό προορισμό το Γκαζίαντεπ της Τουρκίας που επλήγη από τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ της προηγούμενης εβδομάδας.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με τρία φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν ήδη ετοιμαστεί στις αποθήκες του και τα οποία μεταφέρθηκαν με ιδία μέσα και την συμμετοχή εθελοντών ανάμεσά τους και ο αρχηγός αλλά και το μέλος του παραρτήματος  Ροδόπης κ.κ.Κώστας Ιμανιμίδης και Εφραήμ Μπουρχάν.

Στον δρόμο της επιστροφής, 200 χλμ. περίπου από τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ο κ.Κώστας Ιμανιμίδης, αρχηγός του παραρτήματος Ροδόπης μίλησε το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μεταφέροντας τα όσα αντίκρυσαν κατά την άφιξή τους στις πληγείσες περιοχές.

Όπως εξήγησε ο ίδιος από την πρώτη στιγμή του σεισμού ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ.Αυγερινός επικοινώνησε με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέλινο αναφορικά με τις ανάγκες που ανέκυψαν. Η προετοιμασία των τριών πρώτων φορτηγών που αναχώρησαν φορτωμένα με σκηνές οικογενειακού τύπου, κουβέρτες, κρεβάτι, στρώματα, υπνόσακους, τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη προσωπικής υγιεινής, ήταν άμεση και σε συνεργασία με την τουρκική ερυθρά ημισέληνος το κομβόι ξεκίνησε το ταξίδι του, περνώντας τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας το πρωί του Σαββάτου.

«Είμαστε όλοι αδέρφια»

Όπως εξήγησε ο κ. Ιμανιμίδης η συνεργασία ανάμεσα στον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο αποτελεί πάντα το ευκολότερο κομμάτι σε ό,τι αφορά την παράδοση υλικού, δεδομένου ότι «έχουμε τις ίδιες αρχές, δουλεύουμε κάτω από την ίδια “στέγη” και το μόνο που αλλάζει είναι το σύμβολο μιας σημαίας», για να υπενθυμίσει τα λόγια του Ιωάννη Ερρίκου Ντυνάν σύμφωνα με τα οποία «είμαστε όλοι αδέρφια» λόγια που όπως τόνισε «συνεχίζουμε και συνεργαζόμαστε συνέχεια».

Η συγκινητική υποδοχή των Τούρκων

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι στα σύνορα υποδέχτηκαν την  ελληνική αποστολή με αγκαλιές, όπως εξήγησε ο ίδιος ενώ αντίστοιχη θέρμη συνάντησαν καθ’ όλη την διαδρομή από διερχόμενους οδηγούς που κόρναραν και χαιρετούσαν εν είδη υποστήριξης και ευχαριστώ.

Η αποστολή μετά από μία διανυκτέρευση στην Άγκυρα έφτασε στον προορισμό της, το Γκαζίαντεπ, στις 8.00 η ώρα της Κυριακή όπου ξεκίνησε και η παράδοση του υλικού που ολοκληρώθηκε περίπου στις 12 το βράδυ.

«Οι εικόνες της αγάπης του κόσμου που βλέπαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας, αντικαταστάθηκαν από τις πολύ άσχημες εικόνες της καταστροφής που αντικρύσαμε» δήλωσε ο κ.Ιμανιμίδης χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «δεν χρειαζόταν να μιλήσεις με κάποιον, αρκούσε το βλέμμα τους, για να καταλάβεις την θλίψη, την αγωνία τους μήπως ο επόμενος που θα ανασυρθεί από τα συντρίμμια είναι ο δικός τους άνθρωπος και φυσικά την αγωνία του αύριο, γιατί τα προβλήματα θα ξεκινήσουν από εδώ και πέρα».

Τώρα ξεκινούν τα ανθρωπιστικά προβλήματα

Όπως έκανε σαφές το διασωστικό έργο, «τράβηξε» περισσότερο του συνηθισμένου χρόνου των διασώσεων, ολοκληρώνοντας τις πέντε ημέρες προσπαθειών, ωστόσο χθες, μπήκαν στο πέμπτο στάδιο που συνεπάγεται την έναρξη της προσπάθειας απομάκρυνσης των μπάζων. «Οι μπουλντόζες ήδη έχουν φτάσει και θα ξεκινήσουν να μαζεύουν μπάζα, που στην  ουσία συνεπάγεται και την ανάσυρση χιλιάδων νεκρών κάτω από τα συντρίμμια» εξήγησε ο ίδιος τονίζοντας πως «τώρα θα ξεκινήσουν τα ανθρωπιστικά προβλήματα για τις περιοχές αυτές».

Κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος της καταστροφής αλλά και τις εικόνες της «επόμενης ημέρας» ο αρχηγός του παραρτήματος Ροδόπης μίλησε για μία πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση, με χιλιάδες κόσμου να βρίσκονται στον δρόμο. «Βλέπεις καμπ με σκηνές παντού και ο κόσμος δεν τελειώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά για να περιγράψει το μέγεθος της καταστροφής, υπογραμμίζοντας τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, υπό του μηδενός που επικρατούν στην περιοχή και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων.

«Πράσινο φως» και για την Συρία

Οι αποστολές όπως εξήγησε ο ίδιος του Ερυθρού Σταυρού θα συνεχιστούν ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για βοήθεια και προς το μέτωπο της Συρίας. Ήδη η Ομοσπονδία των Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελίνου κατάφερε να προγραμματίσει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει έως εκεί, με τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού εφόσον αυτό ισχύσει να δηλώνουν έτοιμα ανά πάσα στιγμή να ενεργήσουν και τις δύο κατευθύνσεις και προς τις δύο Ερυθρές Ημισελίνους Τουρκίας και Συρίας.

Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες των πολιτών σε σχέση με την κατάληξη των συγκεντρωθέντων ειδών ο κ.Ιμανιμίδης ξεκαθάρισε ότι «ο Ελληνικός Σταυρός με δικά του φορτηγά, οδηγούς και συνοδεία εθελοντών του αναλαμβάνει να πάει επιτόπου και να παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια». «Αυτό δεν γίνεται τυχαία, αλλά γίνεται γιατί η Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και αυτή της Ερυθράς Ημισελίνου έχει πολύ αυστηρούς όρους». «Δυστυχώς βλέπουμε πολύ τακτικά ανθρωπιστική βοήθεια να μην καταλήγει στο σωστό σημείο» ανέφερε για να κάνει σαφές πως «αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό». «Ό,τι προετοιμάζεται από εμάς φτάνει ακριβώς και πάντα μόνο εκεί που πρέπει και πουθενά αλλού» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.