40 χρονια προσφορας συμπληρωνει ο Συλλογος ΑμεΑ Νοητικης Υστερησης Ροδοπης «Αγιοι Θεοδωροι»

Ο Διοικητικός Διευθυντής του Συλλόγου μιλά για τη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια

Ηλίας Ποιμενίδης: «Αυτό που κερδίζουμε είναι τα χαμόγελα των παιδιών, τίποτα άλλο»

Ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» είναι από εκείνους τους συλλόγους της περιοχής που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει καταφέρει με τη συνέπεια, την επιμονή, την υπομονή, και κυρίως το έργο του όχι μόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας, αλλά κυρίως να σπάσει ταμπού και καθεστώσσες νοοτροπίες δεκαετιών, εφαρμόζοντας μέσα από τις δράσεις του ένα διαφορετικό πρότυπο συμπερίληψης.

Ο Σύλλογος των «Αγίων Θεοδώρων» είναι όμως και ένας σύλλογος με ιστορία που πλέον συμπληρώνει 40 χρόνια. Επίτευγμα κι αυτό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ανάλογοι σύλλογοι ανά την Ελλάδα, δεν κατάφεραν να «μακροημερεύσουν» μπροστά στις δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας.

Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 4 δεκαετιών λειτουργίας ο Σύλλογος ετοίμασε μια επετειακή εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στις 3 Δεκεμβρίου 2022 ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00μμ.

Ο Διοικητικός Διευθυντής του Συλλόγου κ. Ηλίας Ποιμενίδης, φιλοξενήθηκε στη συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής», κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, αποκαλύπτοντας παράλληλα και όσα σχεδιάζει ο σύλλογος για το άμεσο μέλλον.

«Μέχρι το 2005 πέρασαν αρκετά χρόνια δύσκολα»

Όπως θύμισε ο κ. Ποιμενίδης, «ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1981 από τους γονείς κάποιων που σήμερα είμαστε στο διοικητικό συμβούλιο. Οι γονείς μας δηλαδή έκαναν την πρώτη κίνηση για να ιδρυθεί αυτός ο σύλλογος». «Μέχρι το 2005», συνέχισε «πέρασαν αρκετά χρόνια δύσκολα. Ο σύλλογος στεγαζόταν σε διάφορα κτίρια που είτε παραχωρούνταν από τον δήμο, είτε παραχωρούνταν από άλλους φορείς και έτσι καταφέρναμε και λειτουργούσαμε αρχικά με έναν εργαζόμενο και είκοσι ωφελούμενους περίπου που ερχόταν και παρακολουθούσαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούσαμε.

Από το 2018 ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί το κέντρο διημέρευσης. Από εκεί και έπειτα ξεκίνησαν τα πολύ δημιουργικά χρόνια του Συλλόγου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν πολύ δημιουργική η προσφορά του συμπολίτη μας, Νικόλαου Κάρρα, που με την δωρεά που έκανε, κατάφερε ο σύλλογος να μπορέσει να ολοκληρώσει το κτίριο και φυσικά να μπει σε διάφορα άλλα προγράμματα και να καταφέρει να πετύχει ό,τι πέτυχε μέχρι στιγμής. Όπως βέβαια και όλων των συμπολιτών μας που συνέδραμαν με όποιον τρόπο μπορούσαν».

Το σήμερα βρίσκει τον Σύλλογο να λειτουργεί ένα κέντρο διημέρευσης, όπου έρχονται και παρακολουθούν τα προγράμματα του συλλόγου 56 ωφελούμενοι. Υπάρχουν επίσης πέντε στέγες στην πόλη της Κομοτηνής που δημιούργησε ο Σύλλογος, που αυτή τη στιγμή στεγάζονται δεκαέξι ένοικοι. Ενώ δημιουργήθηκε και το εργαστήριο ΑΞΙΖΩ στο οποίο τα παιδιά  με νοητική αναπηρία πλέον μπορούν να εργάζονται και να αποκτούν το εισόδημά τους και να διαμένουν στις στέγες, να είναι δηλαδή πλήρως αυτόνομα πλέον.

Επέκταση του κέντρου διημέρευσης

Ο Σύλλογος όμως δεν σταματά εδώ. Αντίθετα όπως αποκάλυψε ο κ. Ποιμενίδης στα άμεσα σχέδια του συλλόγου είναι η επέκταση του κέντρου διημέρευσης. Τούτο διότι όπως εξήγησε «βλέπουμε ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, έχουμε πολλές αιτήσεις από ωφελούμενους που θέλουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του συλλόγου». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος του ’23 να καταφέρουν να πετύχουν την επέκταση του κέντρου διημέρευσης, δημιουργώντας ένα ακόμα κτίριο 300 περίπου τετραγωνικών, που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άλλους 52 ωφελούμενους, φτάνοντας συνολικά τη δυναμικότητα του συλλόγου στα 108 άτομα.

Όσο για το τι αποκομίζει ο ίδιος και όλοι όσοι συμβάλλουν στη λειτουργία του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Ποιμενίδης, ήταν αφοπλιστικός. «Αυτό που κερδίζουμε είναι τα χαμόγελα των παιδιών, τίποτα άλλο» υπογράμμισε.

Μουσικο-θεατρική παράσταση και εγκαίνια εργαστηρίων

Ο κ. Ποιμενίδης αναφέρθηκε και στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος στις 3 Δεκεμβρίου, εξηγώντας πως «είναι μια μουσικο-θεατρική παράσταση, στην οποία ουσιαστικά αποτυπώνουμε μέσα από τραγούδια και μέσα από ένα θεατρικό που έχει δημιουργήσει η κ. Ιωαννίδου, όλη αυτή την εξέλιξη των σαράντα ετών. Με φωτογραφίες, με υλικό, με ανθρώπους που βοήθησαν και καταφέραμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Και φυσικά εννοείται στο κλείσιμο της εκδήλωσης θα παρουσιάσουμε μια έκπληξη στο κοινό που θα βρίσκεται εκεί. Έχουμε δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους την οποία πιστεύω ότι θα τη χαρούν πάρα πολύ όσοι τη δουν».

Κλείνοντας δε απεύθυνε πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους να μεταβούν στην έδρα της «αξίΖΩ ΙΚΕ» στην περιοχή της Καρυδιάς την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 12.30, οπότε και θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εργαστηρίων της ΙΚΕ και εκεί θα μπορεί όποιος θέλει να έρθει και θα δει τα προϊόντα που παράγονται και τη δουλειά που έχουν κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα παιδιά.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.