40 χρονια δρασης και ιστοριας συμπληρωνει το 2023 ο Πολιτιστικος Συλλογος Ιασμου

Ηλίας Μπούκας: «Θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε, να αποθηκεύουμε και να τιμούμε την ιστορία και τους ανθρώπους της περιοχής»

Την συμπλήρωση 40 ετών λειτουργίας αλλά και προσφοράς συμπληρώνει το 2023 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, ο οποίος λίγες ημέρες πριν γνωστοποίησε και το επετειακό του λογότυπο, δια χειρός του ζωγράφου του Συλλόγου κ. Χάρη Μουρελάτου, που θα κοσμεί καθ’ όλη την διάρκεια της επόμενης χρονιάς το σύνολο των δράσεων που θα λάβουν χώρα καθώς και του παραγόμενου υλικού,  αρχής γενομένης από το ημερολόγιο με τίτλο «40 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού 1983 -2023» που θα κυκλοφορήσει την προσεχή Παρασκευή.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 14 Δεκεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Ηλίας Μπούκας ιδρύθηκε το 1983 από μια ομάδα ανθρώπων που επιθυμούσαν να εμπλουτίσουν την καθημερινότητά τους, και κυρίως των παιδιών τους, με δραστηριότητες. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κάποια αντίστοιχη δομή ή σύλλογος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ιάσμου να επισκέπτονται γειτονικές πόλεις, όπως η Κομοτηνή και η Ξάνθη, γεγονός που αποθάρρυνε κάποιους ή σε κάθε περίπτωση προσέθετε μια μικρή έστω ταλαιπωρία σε όσους το επέλεγαν.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου έγινε πραγματικότητα αναπτύσσοντας έπειτα την δραστηριοποίησή του και στην καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του οικισμού και των ανθρώπων του, προσπάθεια η οποία στο πέρασμα των ετών γιγαντώθηκε.  Οι δραστηριότητες αυξήθηκαν και η δράση επεκτάθηκε και στην πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής όπως εξήγησε ο κ. Μπούκας με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία διοργανώθηκαν και εκδηλώσεις με πανθρακικό, και όχι μόνο αποτύπωμα, όπως η Γιορτή Τσίπουρου, που κέρδισε το στοίχημα της επισκεψιμότητας από όλη την Βόρειο Ελλάδα.

Πορεία που δικαιώνει τους ιδρυτές του

Στην κατεύθυνση αυτή, των ανθρώπων που τον ξεκίνησαν κινείται έως και σήμερα ο Σύλλογος, επεσήμανε ο ίδιος, «πάνω σε ράγες που δεν παρεκτρέπονται ποτέ από τα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά», δικαιώνοντας τους προκατόχους τους, που όπως τόνισε «θα πρέπει να είναι περήφανοι, καθώς ο Σύλλογος συνεχίζει να έχει μια πολιτιστική δραστηριότητα και διαδρομή, να δίνει “ζωή” στην καθημερινότητα των Ιασμιωτών τιμώντας επίσης την κληρονομιά αυτής της πλούσιας και πανέμορφης περιοχής».

«Αυτό το κάνουν πράξη όλα τα Διοικητικά Συμβούλια που ακολούθησαν και θα το ακολουθήσουν και στο μέλλον» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου είναι το μοναδικό ζωντανό κύτταρο, που είναι αχρωμάτιστο, ακομμάτιστο και το μυαλό των μελών του, έχει μόνο στην χάραξη και δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος».

Ο κ.Μπούκας μιλώντας για το 2023 έκανε λόγο για μία χρονιά ιδιαίτερη και επετειακή, εξηγώντας πως «σε όλες τις δραστηριότητες και τις δράσεις μας θα κρύβεται από πίσω η επέτειος των 40 ετών». Η αρχή έγινε με το ημερολόγιο του Συλλόγου που κάνει αναδρομή σε όλα τα προηγούμενα, 40 ημερολόγια που κυκλοφόρησαν από την έναρξη λειτουργίας του Συλλόγου και αποτελεί επίσημη πρώτη του επετειακού λογοτύπου που φιλοτέχνησε ο Χάρης Μουρελάτος.

Κορύφωση των εκδηλώσεων στις εορτές του Προφήτη Ηλία 

Ερωτηθείς σχετικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ο ίδιος εξήγησε ότι θα γίνουν πολλά κατά την διάρκεια του 2023 και κυρίως μέσα από τις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία, όπου στόχος των μελών του Συλλόγου είναι να πραγματοποιηθεί και μια ιστορική αναδρομή σε όλα αυτά τα χρόνια, με το υλικό αλλά και τον κόσμο που διαθέτουν.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε, να αποθηκεύουμε, να τιμούμε την ιστορία και τους ανθρώπους της περιοχής και ταυτόχρονα να δίνουμε διέξοδο στην καθημερινότητα των πολιτών» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.