4 γυναικες συζητουν για το ελληνικο #metoo και την ισοτητα

Ελένη Καλίτση, Μπιλγκέ Φερχάτ, Αγγελική Κουγιουμτζόγλου και Άντζελα Φεύγα συζητούν για τα βιώματά τους και αποδεικνύουν το πόσο απέχουμε από την πραγματική ισότητα των φύλων

«Να μην χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία της οριστικής και αμετάκλητης κάθαρσης, ώστε να κάνουμε βήματα μπροστά ως κοινωνία»

Τη δική τους πραγματικότητα ως γυναίκες με τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να υπηρετήσουν μοιράστηκαν το πρωί της Δευτέρας, 8 Μαρτίου, τέσσερις γυναίκες της πόλης μας, η κάθε μία από διαφορετικό επαγγελματικά χώρο, αλλά με κοινή συνισταμένη το φύλο τους και τα βιώματα εκείνα που αποδεικνύουν ότι ως χώρα και ως κοινωνία απέχουμε βήματα πολλά από την πραγματική έμφυλη ισότητα.

Η Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, Αρχιτέκτονας – Μηχανικός και Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Άντζελα Φεύγα, ερμηνεύτρια, η κ. Ελένη Καλίτση, εργαζόμενη στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής και η κ. Μπιλγκέ Φερχάτ, Οδοντίατρος, οι οποίες μίλησαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για τις δικές τους εμπειρίες αλλά και το κίνημα metoo που αναπτύσσεται και στην χώρα μας, καθιστώντας μεταξύ άλλων την συζήτηση για την ισότητα των φύλων πιο επίκαιρη από ποτέ.

Άντζελα Φεύγα

«Όταν μία γυναίκα βάζει στόχο, σίγουρα θα το πετύχει»

Η κ. Άντζελα Φεύγα υπηρέτησε τη μουσική σκηνή για πολλά χρόνια, και σε μεγάλες μουσικές σκηνές του «κέντρου». Άλλωστε όπως εξήγησε η μουσική για την ίδια ήταν «οικογενειακή παράδοση» αρχής γενομένης με τη δημοτική μουσική που «κληρονόμησε» από την πατέρα της. Ως «άνθρωπος της νύχτας» ως είθισται να λένε ανθρώπους και του επαγγέλματός της η ίδια μοιράστηκε με το κοινό του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τις περιπτώσεις εκείνες και λεκτικού ρατσισμού που εκκινούσε τόσο από τις στερεότυπες αντιλήψεις που υπήρχαν για το επάγγελμά της όσο και για το φύλο της, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως από νωρίς έμαθε να «διώχνει» τα αρνητικά και υποτιμητικά σχόλια. Ερωτηθείσα σχετικά με τους πολλαπλούς ρόλους που κλήθηκε να υπηρετήσει και παράλληλα στην ζωή της, αυτούς της γυναίκας, συζύγου, μητέρας, εργαζομένης και φοιτήτριας η κ. Φεύγα έκανε λόγο για μία «πολύ δύσκολη διαδικασία, την οποία ωστόσο έβγαλα εις πέρας λόγω της τρομερής θέλησης που είχα για το επάγγελμα μου και όσα αγαπούσα». «Όταν θέλεις κάτι, και ειδικά μια  γυναίκα, όταν βάζει στόχο, και αγαπάει πάρα πολύ αυτό που θέλει να κάνει, θα το πετύχει. Αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως υπήρξε αποδέκτης λεκτικού ρατσισμού και επιθέσεων και από γυναίκες που βρίσκονταν σε θέσεις «εξουσίας» με την ίδια να «απαντά» με την αποχώρησή της από την εν λόγω θέση εργασίας, ενώ μοιράστηκε και περιπτώσεις μισθολογικής ανισότητας την οποία βίωσε λόγω του φύλου της.

Ελένη Καλίτση

«Ο πολιτισμός είναι ο δίαυλος για να φτάσουμε ακριβώς στην πολυπόθητη ισότητα»

Ο χώρος του πολιτισμού λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί για την κ. Ελένη Καλίτση, εργαζόμενη στη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής. Όπως εξήγησε η ίδια «στον πολιτισμό συναντάς το διαφορετικό και μάλιστα άμεσα, στον διπλανό σου άνθρωπο» τόνισε η ίδια για να εξηγήσει πως η εργασιακή της απασχόληση με τον χώρο του πολιτισμού την βοήθησε στο να κατανοήσει και να κάνει κτήμα της την «συμπερίληψη όλων» ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας κ.ο.κ. «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, πέραν όλων των υπολοίπων διότι δια μέσου του πολιτισμού είχα την ευκαιρία να γνωρίζω πολύ αξιόλογους και έντιμους ανθρώπους» ανέφερε η ίδια για να επισημάνει πως «θεωρώ ότι ο πολιτισμός είναι ο δίαυλος για να φτάσουμε ακριβώς στην πολυπόθητη ισότητα». «Μέσα από τον πολιτισμό οι άνθρωποι νοιώθουν πολύ πιο άνετα να ανοιχτούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα όνειρά τους», τόνισε απαριθμώντας τις περιπτώσεις εκείνες που ως τομέας, ο πολιτισμός λειτουργεί και ως τρόπος διαυγής αλλά και ανεξαρτητοποίησης. Ένας χώρος εξίσου όμως απαιτητικός όπως τον περιέγραψε σε ευθύνες και ωράρια, που όπως επισήμανε για την ίδια στάθηκε δυνατό να τον «υπηρετήσει» όπως και τους άλλους «ρόλους» της καθημερινότητάς της και λόγω της στήριξης και της παρακίνησης του συζύγου της. Η ίδια μίλησε για υπαρκτές «αποχρώσεις» του σεξισμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο οποίος ναι μεν υφίσταται αλλά «συγκεκαλυμμένα» για να εξηγήσει πως η ίδια δεν έτυχε αρνητικής αντιμετώπισης στον εργασιακό της χώρο, ωστόσο γνωρίζει περιπτώσεις συναδελφισσών της που αντιμετώπισαν.

Αγγελική Κουγιουμτζόγλου

«Ως γυναίκα σε θέση ευθύνης πρέπει να αποδείξεις διπλά και τριπλά πολλές φορές ότι αυτό που κάνεις το κάνεις σαν άνθρωπος με τα προσόντα που έχεις, και όχι σαν φύλο»

Στο κομμάτι της «αποσιώπησης και της ανοχής» της κάθε μορφής βίας και κακοποίησης, όπως αυτές βλέπουν και το φως της δημοσιότητας στάθηκε με την σειρά της η κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, η οποία υπογράμμισε πως  παρά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που τάχθηκε υπέρ των όσων βγαίνουν και μιλούν, «υπάρχει ακόμα ένα συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας που δεν αποδέχεται άμεσα την ενοχή το πραγματικού θύτη και ρίχνει την ενοχή ακόμα στα θύματα». «Όταν μια γυναίκα δέχεται το όποιο είδος βίας, από την έμφυλη διάκριση, τη λεκτική βία, τη σωματική, ακόμα και τη σεξουαλική, η άμεση κατηγορία σε κάποιες των περιπτώσεων είναι ότι η γυναίκα το ζητούσε, το αποδέχεται, ότι κάποιος έχει ορίσει το αρσενικό και την υποταγή του θηλυκού, είναι η φυσική θέση, η φυσική στάση, γιατί η γυναίκα δεν βρισκόταν εκεί που έπρεπε να είναι, στη σωστή θέση, στο σπίτι, με τα κατάλληλα ρούχα, την κατάλληλη ώρα, και πολλά άλλα όπως το ”γιατί τώρα” δείχνουν ακριβώς το γιατί της αποσιώπησης».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης η ίδια και ως ιδιώτης επαγγελματίας και ως συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως «σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω ότι όλες οι γυναίκες που έχουν φτάσει σε μια θέση ευθύνης νοιώθουν τη μη αποδοχή και τη μη εμπιστοσύνη». «Πρέπει να αποδείξεις διπλά και τριπλά πολλές φορές ότι αυτό που κάνεις το κάνεις σαν άνθρωπος με τα προσόντα που έχεις, και όχι σαν φύλο» ανέφερε δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα απαριθμώντας στην συνέχεια τα όσα πρέπει να γίνουν τόσο σε επίπεδο πολιτών όσο και σε επίπεδο πολιτείας.  Ερωτηθείσα ωστόσο αν η θεσμοθέτηση απλά μπορεί να βάλει τέλος στις έμφυλες διακρίσεις η κ. Κουγιουμτζόγλου εξήγησε πως «οι κανόνες προφανώς βοηθούν, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε κανόνες και να τους εφαρμόζουμε και στην υπόλοιπη ζωή μας. Γιατί πέραν της εξάλειψης της βίας, θα πρέπει να μην δεχόμαστε την όποια λεκτική και κάθε άλλου είδους μορφή κακοποίησης, στην καθημερινότητά μας, στον εργασιακό χώρο, στον δρόμο. Δική μας υποχρέωση αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε εκεί και να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα. Και όταν βλέπουμε να συμβαίνουν να είμαστε εκεί με αλληλεγγύη απέναντι στις γυναίκες και σε όποιον συμβαίνουν, γιατί πρέπει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της σεξιστικής και έμφυλης βίας».

Μπιλγκέ Φερχάτ

«Η ημέρα της γυναίκας πρέπει να είναι και μέρα προβληματισμού για τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στον κόσμο»

Η κ. Μπιλγκέ Φερχάτ εκπροσωπεί έναν εκ των πιο «πολύτιμων» κλάδων των ημερών, λόγω της πανδημίας, ο οποίος σε ένα ποσοστό άνω του 70% αποτελείται από γυναίκες εργαζόμενες. Γυναίκες εργαζόμενες, νοικοκυρές, μητέρες, γυναίκες με ρόλους πολλαπλούς όπως εξήγησε που εν μέσω της πανδημίας όπως έρευνες έχουν αποδείξει είχαν να αντιμετωπίσουν και την αυξητική τάση των περιστατικών οικογενειακής βίας, την επισφαλή εργασία ακόμα και την ανεργία και όλα όσα έχουν οδηγήσει στην γιγάντωση του #metoo.

«Η ημέρα της γυναίκας πρέπει να είναι και μέρα προβληματισμού για τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στον κόσμο, στην κοινωνία,  και πώς αυτή μπορεί να βοηθηθεί την γυναίκα ώστε να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά που της ζητούνται» ανέφερε η ίδια εξηγώντας ότι και η ίδια στα πρώτα χρόνια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος κλήθηκε να αποδείξει την ικανότητά της λόγω του φύλου της.

Ως προς την δημοσιότητα που λαμβάνουν τα περιστατικά κακοποιήσεων και ευρύτερα το κίνημα metoo η κ. Φερχάτ  υπογράμμισε την ανάγκη της πλήρους εξυγίανσης της υφιστάμενης κουλτούρας, της βίας και της εκμετάλλευσης. «Η γυναίκα και οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα να ζει ελεύθερα, να συνυπάρχει με τους υπόλοιπους, μέσα σε μια κοινωνία, να προσφέρει, να μην καταπιέζεται και να ενεργεί» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η αρχή γίνεται από την διαπαιδαγώγηση. «Ως μητέρα δύο παιδιών είμαι πολύ ανήσυχη για τα όσα καταγγέλλονται και τα οποία φυσικά δεν αφορούν μόνο το γυναικείο φύλο» ανέφερε χαρακτηριστικά για να επισημάνει την αναγκαιότητα τόσο η οικογένεια όσο και η πολιτεία να φροντίσει για την ορθή διαπαιδαγώγηση των νέων γενιών με τις κατάλληλες δομές και τους κατάλληλους ανθρώπους, ούτως ώστε «να διοχετεύσουμε στα παιδιά μας κατ’ αρχήν ότι πρέπει να αγαπάνε οποιοδήποτε πλάσμα πάνω στη γη και ότι δεν συμπεριφερόμαστε όπως δεν θέλουμε να συμπεριφερθούν σε μας».

Αμφότερες αφιέρωσαν τον επίλογο της συζήτησης στο κίνημα metoo, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ελληνική κοινωνία «να ακούσει, να αποδεχτεί, να καταλάβει και να μην κατακρίνει» και η ελληνική πολιτεία να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να «θωρακίσει» και θεσμικά και σε πρακτικό επίπεδο την εξάλειψη τέτοιων συμπεριφορών και φαινομένων. «Να μην χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία της οριστικής και αμετάκλητης κάθαρσης, ώστε να κάνουμε βήματα μπροστά ως κοινωνία» όπως επεσήμανε η κ. Καλίτση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.